Teknikprylarnas kyrkogård – en låda i förrådet

Datorer, mobiler, surfplattor, smartklockor, tangentbord och fjärrkontroller – var gör du av sådana prylar när du byter till en ny modell? Låt mig gissa: De hamnar i en låda och stuvas in i förrådet eller en garderob. En dag, kanske flera år senare, öppnar du lådan igen och undrar varför i all sin dar du sparade den gamla datorn/mobilen/fjärrkontrollen. Men du är inte ensam om att behålla kasserade elektroniska saker; en låda i förrådet blir ofta våra teknikprylars kyrkogård.

En surfplatta och en mobil som båda är igång. Mobilen ligger delvis över surfplattan. Teknikprylarnas kyrkogård - en låda i förrådet.

Vad är det vi tänker när vi står där i skiftet mellan den gamla och den nya datorn, mobilen eller surfplattan? Vad har vi för idé om den framtida nyttan av dessa grejer med tillhörande laddare och sladdar av olika slag? Tror vi att sakerna kan vara bra att ha kvar som en säkerhet? Eller brinner vi så av iver över att installera den nya enheten och ta den i bruk att vi inte tar oss tid att tömma och nollställa den gamla enheten och rensa i sladdhärvan? Ner med allt i lådan, ”jag gör det sen”. I bästa fall frågar vi runt i familjen och vänkretsen om det är någon som vill ha den begagnade enheten/prylen. Ibland får vi napp, ibland inte.

Så gör vi

Yougov, ett internationellt marknadsundersökningsföretag, har gjort en undersökning (Consumer electronics: Safety and sustainable in 2023) om hur vi hanterar elektroniska prylar som vi väljer att ”pensionera”, hur vi ställer oss till återvinning samt vad som kan få oss att köpa renoverade/återvunna elektronikprylar. Undersökningen bygger på drygt 19 000 intervjuer världen över, och topplistan på vad vi i Sverige väljer att göra med våra gamla elektronikprylar ser ut på följande sätt:

 • 43 % förpassar dem till teknikkyrkogården i förrådet (vinden, källaren, garderoben)
 • 33 % skänker grejen till någon inom familjen eller till en vän
 • 26 % av oss använder en tjänst som återvinner elektroniska prylar, alternativt säljer vi enheten (delad tredjeplats)
 • 17 % slänger produkten

Erfarenhet och utrymmesbrist

Lite otippat är, tycker jag, att det i huvudsak är personer i åldern 35 – 44 år som använder sig av teknikkyrkogården i förrådet. Jag trodde, kanske lite fördomsfullt, att det i huvudsak är äldre personer som tycker att gamla avlagda elektroniska prylar ”kan vara bra att ha”, i kombination med en rädsla för att viktiga data annars riskerar komma på avvägar.

Undersökningen visar även att det i i första hand är personer över 55 år som lämnar in gamla elektronikprylar för återvinning (36 %). I mitt hushåll, som är 55+, har vi blivit bättre på att göra oss av med sakerna som vi ändå inte kommer att använda mer. Dels beror det på att vi nu vet hur det blir, alltså en teknikkyrkogård i förrådet, dels att vi inte har utrymme för den typen av ”döda” lådor i förrådet.

En del av ett tangentbord. Närbild.

När det gäller att sälja vidare kasserade teknikprylar, är åldersgruppen 18 – 44 år störst. Men även mitt hushåll har fått upp ögonen för den möjligheten. Strax före jul började makens Ipad bete sig lynnigt och efter ett antal ”bråk” kontaktade han ett företag som ägnar sig åt återvinning av teknikprylar. Maken beskrev Ipadens defekter, fick ett första preliminärt bud, skickade in ”paddan” och fick efter företagets genomgång av den ett nytt, något reducerat, bud, vilket han antog och i det stora hela var nöjd med. Därefter blev det inköp av en ny Ipad, delvis finansierad med försäljningssumman av den förra.

Affären var bra för maken som fick lite återbäring på den gamla Ipaden, företaget som fräschade till och sålde den med en liten vinst och köparen som fick ”paddan”, förhoppningsvis nu väl fungerande, för ett hyfsat pris.

Potential till förbättring

Att återvinna är naturligtvis klokt i ett samhälle med överkonsumtion och med tanke på miljö och hållbarhet. De flesta av oss har säkert en förbättringspotential när det gäller hur vi tänker och agerar i det avseendet. Själv är jag något trögstartad och köper helst sprillans nytt – för säkerhets skull. För tänk om produkten börjar krångla efter en tid på grund av att det, trots renovering, finns ett visst slitage. Dessutom är det så roligt med ny teknik och nya finesser!

Enligt Yougovs undersökning har 32 procent av svenskarna aldrig köpt reparerade/återvunna elektronikprodukter och kan heller inte tänka sig att göra det. 46 % är positiva till att köpa renoverade/återvunna elektroniska saker, men har hittills inte gjort det, medan 22 % har köpt denna typ av produkter.

Återvunnen och testad

Rapporten visar att det i första hand är följande fem incitament som skulle motivera oss att köpa renoverade/återvunna saker:

 • att varan har testats ordentligt, 47%
 • ett års garanti, 37%
 • att säljaren går att lita på, 32%
 • att tillhörande utrustning ingår, 29%
 • att varan kostar 25 % mindre än en ny, 26%

Hur gör du – köper du renoverade/återvunna elektroniska produkter?

8 reaktioner på ”Teknikprylarnas kyrkogård – en låda i förrådet

 1. Intressant, känner igen mig i mycket av det du skriver och det som finns i undersökningen.
  Jag har väl ett par iPhone liggande i lådan. Någon iPad har jag sålt på annonsmarknaden. Mina två senaste iPhone har jag faktiskt köpt begagnade av privatpersoner på Blocket, brukar kolla av batterihälsa och känslan jag får av personen som säljer och hittills är jag mycket nöjd. Min iPad Mini köpte jag ny för något år sedan. Jag skulle hellre köpa ny iPhone än att köpa en bland alla dessa refurb-butiker på nätet, tycker kanske att prisskillnaden är för liten mot en motsvarande ny. Snart tror jag det är dags att köpa ny iPhone igen. Denna gång blir det troligen en ny men kanske en ”förra årets” modell, trots att min nuvarande funkar perfekt och har 91% i batterihälsa, nu skulle jag vilja har lite större skärmyta.

  Gillad av 1 person

  1. Du har provat på en del olika metoder och det är väl det man bör göra för att komma fram till vilka alternativ man har och trivs med/känner tillit till. Även detta hushåll har sålt till privatpersoner via Blocket och det har fungerat till belåtenhet för både säljare och köpare.

   Jag tror att det är ett visst mått av osäkerhet och även lite lathet som gör att man samlar på hög fastän man inte har nytta av enheten längre. Behoven ändras ju också över tid. Du vill ha större skärmyta nu och själv faller jag i första hand för förbättringar i mobilens kamera. Kommer det något nytt i den vägen som verkligen är av intresse, har jag inte svårt att övertala mig själv att köpa en ny mobil. Men jag försöker prata förstånd med mig själv och kanske dra på det ytterligare ett år – för DÅ kommer ytterligare förbättringar och det blir mer ”lönt” 😉.

   Gilla

   1. Jag har både sålt och köpt kameror under åren. Tror knappt jag köpt en ny kamera sedan slutet av 80-talet. Köpte alltid begagnat på fotoaffärer då de fanns och numera på Blocket och Marketplace. Jag har en tendens att en del av mig pratar förstånd och den vinner oftast om priset drar iväg. Då blir det oftast begagnat istället och jag blir alltid nöjd med det faktiskt!

    Gillad av 1 person

   2. I mitt fall är det objektiven som i regel köps begagnade och de har varit till belåtenhet i alla fall utom ett. De objektiven hade varit betydligt dyrare till nypris. Numera fotograferar jag mycket med mobilen eftersom den alltid är med och så behändig dessutom. Men jag börjar bli sugen på att använda den andra kameran mer igen.

    Gilla

   3. Ibland känner jag att jag bara skulle fota med mobilen för jag tycker att bilder från bättre smartphones blir jättebra. Men jag har inte kommit så långt ännu det känns mer rejält att hålla i en kamera blir alltid lite nojig att jag skall tappa mobilen när jag fotat. Då blir det så mycket som blir strul med i mobilen. Skulle jag förstöra kameran är det bara den som blir sabbad vilket känns bättre.
    Tack för gott tekniksnack 🙂

    Gilla

 2. PC:n har jag alltid köpt som ny, de gånger jag köpt (då den förra slutat fungera), telefonen ibland (numera oftast) begagnad (renoverad) av min dotter då hon fått en ny (via jobbet o fått inlösa den gamla) 🙂
  Helst önskade jag att det fanns möjligheten att reparera dessa apparater, använder dem nog tills dom ”säger upp kontraktet”, vilket ju ofta sker i form av att de inte mer går att uppdatera eller inte stöds längre.
  Det är ju helt galet att man måste slänga (oberoende blir det återanvändning eller ej) en hel laptop t.ex. bara för att någon inte mera vill uppdatera den att fungera. Det borde finnas någon (liten) manick inne i apparaten som kan bytas ut, i stället för att hela rasket måste bytas. Men vad kan en enskild konsument göra, annat än köpa nytt (eller mer tid via återvunna) om man vill hänga med. Det är ju i tillverkarnas intresse att sälja nytt, själv hade jag hellre den gamla kvar, men fungerande.
  Ett par gamla telefoner har jag sparat som minne – kanske dom blir ”in” en vacker dag, som någonslags retro-prylar i framtiden, vem vet… Men flera har jag också (tömt och) skänkt vidare till välgörenhet (åt t.ex. flyktingcenters).
  Som svar på frågan ”Hur gör du – köper du renoverade/återvunna elektroniska produkter?” 🙂

  Gilla

  1. Jag har nog missat att svara på den här kommentaren, ser jag nu. Intressant läsning! Jag håller helt med om att det känns märkligt att vi slänger så mycket teknikprylar som ”egentligen” borde kunna lagas på ett tillförlitligt sätt.
   Men sen är ju många av oss (jag t ex) också glada för nya finesser och förbättrade funktioner. Då tillåter man sig själv att lättare övertalas att investera i nytt. Men ett slöseri med resurserna är det ju.
   Gamla telefoner tror jag absolut kan bli inne igen. Jag läste nyligen om det i en av morgontidningarna och då handlade om en Iphone från 2007 som såldes för över 650 000 kronor på en auktion. Men då ska, om jag minns rätt, mobilen ligga i sin originalförpackning, helst inte vara använd och vara den första generationen i sitt slag. Så om du har en sådan … 😀

   Gillad av 1 person

   1. Jag har nog några gamla mobiler i sina förpackningar 😏 men inte oanvända!
    Tänk bara på ’kobran’ som inte var helt ovanlig på 60-70-talen o nu populärt även om oanvändbart😉

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s