Varje hem har sin karaktär – men ibland rubbas cirklarna

Borta bra, men hemma bäst säger ett gammalt talesätt. Men vad är hemma egentligen? Är det platsen där du slappnar av som bäst? Är det bostaden där du bor tillsammans med nära och kära? Eller är det ett ställe, vilket som helst, där du känner att du trivs som fisken i vattnet? En sak är säker: Varje hem har sin karaktär, men ibland rubbas cirklarna.

Hall med plastsäckar, kläder, skor. Flyttkaos. Varje hem har sin karaktär - men ibland rubbas cirklarna.
Orka! Det här är den tråkiga fasen när man flyttar. Rensa ut, kaos, otrivsamt!

Det tar tid, åtminstone för mig, att skapa ett nytt ”hemma” när jag byter bostad. Visst går det snabbt att möblera, hänga tavlor och fylla skåpen med allehanda husgeråd. Men att få det att kännas som mitt hem som andas och speglar min karaktär, smak och liv kan ta lite längre tid. Vad då, tänker du kanske nu. Hur svårt kan det vara? Samma möbler, samma personliga saker, samma människor – det är bara ett byte av miljö. Upp med grejerna så är saken biff.

Svarta stövlar. Varje hem har sin karaktär - men ibland rubbas cirklarna.
Dammigt fynd på vinden. Har de blivit moderna igen? Ska det inte vara tvära tår i år?

Ja, men det är just den nya miljön som gör hela skillnaden. Var sak har inte sin plats längre. Alla saker får inte ens plats längre. Cirklarna rubbas. Karaktären hittar inte hem i det nya utan irrar osalig runt från det ena rummet till det andra. Helheten trevar sig fram, byter plats och söker efter det rätta. För det finns ett ”rätt” – och visst känner man en djup tillfredsställelse när denna rätta hemkänsla infinner sig?

Lite vilsen

Jag, som snart flyttar till en ny bostad, känner mig lite vilsen i tillvaron just nu. Det händer att jag vaknar tidigt på morgonen med tankarna snurrande. Böckerna – vilka måste väljas bort? Tavlorna – vilka finns det plats för? Lamporna – många passar bäst i rum med högt i tak, men nu … Alla de där små sakerna som är vi? Då, tidigt på morgonen, ifrågasätter jag om det går att skapa ett nytt ”hemma” ännu en gång.

Sen går det några timmar och min sinnesstämning är en helt annan. Vad roligt det här ska bli! Ut med det gamla, in med nya! Feng shui! Förändring, utveckling, utmaning! Vi ska inte hänga fast i det gamla, invanda och gråtrygga utan nu är det dags för nya, djärva äventyr! Vi mister något, men vinner så mycket annat! Och tänk vad härligt att rensa ut saker som bara samlar damm och tar plats! Vilken befrielse!

Jo, men så är det ju. Och vi kommer att hitta hem den här gången också.

11 reaktioner på ”Varje hem har sin karaktär – men ibland rubbas cirklarna

 1. Känner igen mig, samtidigt som man vill tänka nytt vill man ha en del av det vanliga det som man haft omkring sig länge. Gjorde flytt resan för några år sedan, huvudet gick i spinn mellan varven , kasta, sälja, behålla. I slutändan blev det i alla fall bra !

  Gilla

  1. Ja, det brukar det bli bra när allt har landat. Men visst går huvudet i spinn emellanåt. Plötsligt inser man hur mycket prylar man har och det är så tröttsamt mycket att ta ställning till. Just den här fasen i flyttningen är inte så himla kul faktiskt.

   Gilla

 2. Mina hem har alltid känts som något tillfälligt. Jag bor snabbt in mig men ägnar inte hemmet riktigt den omsorg jag kanske borde därför att jag alltid vill vidare. Så jag tycker så klart att det låter spännande med något nytt!

  Gilla

 3. Känner igen det, men flytta är bra! Då rensar man bort dödvikt, tänker i nya banor, skakar om sig själv lite. Du har så rätt i att man skapar hemmet själv. Vid en separation var jag tvungen att flytta ifrån en underbar lägenhet och när jag flyttade hit till Kreta hade jag bott i en annan älsklingslght i 10 år (det längsta jag bott nå’nstans förutom uppväxten). Det kändes svårt att lämna, men när lägenheterna var tömda stod jag i dörren och konstaterade att de var bara just det – lägenheter.

  Gilla

  1. Ja, visst är det bra att flytta ibland! Jag hurrar nästan när jag läser din mycket kloka formulering om vad en lägenhet , tömd på min/vår själ, då decimeras till att vara. Det var en bra påminnelse så tack för den!

   Gilla

 4. Jag tror att du snart kommer att känna dig som ”hemma” i er nya bostad! Kära ting och annat som hör det gamla hemmet följer ju med och samtidigt ger ni plats för lite nytt som bättre passar in i det nya hemmet! Men visst tar det lite tid att ”boa in sig!”
  Spännande!
  Lycka till med utrensningen och nostalgitrippen som det också innebär!

  Gilla

 5. Pingback: Planskissen har äntligen blivit verklighet - stadsmadam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s