Sju skäl till förundran

Den nya trenden är att vi ska förundras. Det skrivs såväl böcker som artiklar i ämnet och uppmaningen är att vi ska låta oss slås av häpnad, bli betagna och utbrista wow! Här får du sju skäl till förundran, i händelse av att du inte redan har funnit något att häpna över.

Men låt oss först reda ut begreppet förundran. Vad betyder det egentligen? Enligt Svensk ordbok är förundran ”förvåning som ger upp­hov till tank­fullhet”. En artikel i Sydsvenskan beskriver förundran som ”magiska ögonblick i vardagen”. Ett exempel på det är när man står inför en fantastisk utsikt och alldeles spontant utbrister ”wow!”. Vilka andra skäl finns då till förundran?

Att vakna till en ny dag

Det är fantastiskt att få påbörja en ny dag varje dygn. Det är fascinerande att vi, trots alla sedan tidigare uppgjorda planer för dagen, ändå inte kan veta att det kommer att bli just så som vi har tänkt.

Santorini från havssidan. Sju skäl till förundran.
En ny dag med blicken fäst på Santorini.
Att vistas i naturen

Låt oss slå upp dörren till våra sinnen och vara storögda som ett nyfiket barn. Se den fylliga sommargrönskan eller den rostiga höstpaletten i en skog, lyssna på fåglarna och havets brus, smaka på ett bär, lukta på blommor och känna sanden under våra fotsulor. Naturen har så många olika skepnader – och vi har tillgång till dem alla!

Sandstrand, snäcka, himmel. Sju skäl till förundran.
Barfotavandring i sanden är inte så dumt.
Att lyssna på musik

Vi kan slinka in på en lunchkonsert i en kyrka, ha vår favoritmusik i lurarna eller sjung världsbäst i duschen. Musik är magisk eftersom den kan vara såväl energihöjande som rogivande. Musik kan öppna kranarna och fylla oss med rusiga lyckokänslor – eller få oss att gråta bara för att den är så vacker.

En man spelar harpa i Park Güell i Barcelona.
Musik i Park Güell i Barcelona.
Att läsa

När vi läser vandrar vi in i andra världar och verkligheter, träffar personer vi annars inte skulle lära känna, låter oss dras med och häpnar över de nya världar vi plötsligt kan träda in i. Tänk att man kan bli en mer empatisk och klokare människa bara genom att läsa!

Bokhylla i gatumiljö i Amsterdam.
Böcker kan man njuta av överallt.
Att umgås med andra

Familjen vill vi gärna träffa. Små barn och stora barn. Men även vänner, ofta eller sällan sedda. Magiska möten då tiden bara försvinner och plötsligt är klockan tre på natten. Även om tröttheten finns där, är det mest en sprittande energi som studsar runt i kropp och hjärna efter alla intressanta samtal och många skratt. Kärlek.

kvinna med litet barn i famnen. Sju skäl till förundran.
Kärlek.
Att leva i en demokrati

Tänk att just vi fick förmånen att födas och växa upp i en demokrati! Ändå tar vi så mycket för givet varenda dag, men faktum är att vi är lyckligt lottade. Allmän rösträtt, jämlikhet, en väl utbyggd föräldraförsäkring, förskolor och skolor för alla och likabehandling med respekt för varandras olikheter. Visst, det finns osnygga fläckar även i Sverige, men jämfört med hur andra har det som lever i diktaturer och totalitära stater – då har vi all anledning att förundras över hur bra vi har det.

Barn utklädd i lövdräkt.
Med respekt för varandras olikheter. Här Malmöfestivalen.
Att ha yttrandefrihet

Vi kan dela med oss av våra åsikter, tankar och synpunkter utan att bli fängslade, torterade eller avrättade. Vi gillar inte alltid andras åsikter, ibland är de avskyvärda, respektlösa och osmakliga på alla sätt och vis. Men rätten att, inom lagens ramar, få uttrycka vad vi tycker och tänker är värd att försvara och förundras över.

Grafitti på plåtport.
Uttryck din åsikt och feel good!

Att förundras är betydelsefullt för vårt välmående, säger förståsigpåarna. Det låter rimligt och så har det väl alltid varit? Så varför pinnar förundran uppåt på trendbarometern just nu? Är det möjligen så att förundran riskerar att bli en bortglömd förmåga? Kanske har författarna till boken Förundranseffekten, Sara Hammarkrantz och Katrin Sandberg, en poäng i det de säger till Sydsvenskan: ”Som vuxen förväntas man skärpa till sig, och framstå som lite världsvan och blasé. ”Been there, done that”. Dessutom har vi stressen och pressen i samhället, som gör att vi skärmar av oss från de där magiska ögonblicken i vardagen.”

För egen del vill jag fortsätta förundras, bli förvånad och häpna över små och stora under varje dag. Det är nog lika nyttigt som att träna och göra kloka matval.

4 reaktioner på ”Sju skäl till förundran

  1. ”magiska ögonblick” i vardagen är det bästa som finns! Även de dagar som har ett planerat innehåll kan ju bjuda på trevliga överraskningar! Ja, jag vill också fortsätta att förundras – att känna lycka och glädje över alla små och stora under som sker för det mesta! Fint inlägg.
    Kram Gunilla

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s