Doftsinnet är en rikedom som bevarar våra minnen

Mm… nygriljerad julskinka! Glögg (som luktar betydligt bättre än det smakar)! Kanel! Brunkål! Lussekatter! Nejlikor! Ingefära! Pepparkakor! Förföriska dofter av julgodis! Julen är en doftrik helg och den väcker minnen om andra jular som ligger långt tillbaka i tiden.

Juletid är också en tid av dofter.

Jag tror inte att alla håller med mig om att doften av brunkål är god. Men jag tycker det. Och jag minns hur mamma lagade brunkålen, förpackade den i gamla mjölkpaket och frös in dem i god tid före jul. Jag tyckte verkligen om mammas brunkål. Dagens ”köpebrunkål” är inte lika spännande, men doften av den väcker ändå minnen.

Mm… doften av en nygriljerad skinka …

Nygriljerad skinka. Oh my God! Finns det något godare att ha som pålägg på en knäckemacka? Och stark senap, helst Västervikssenap som emellanåt sticker till och drar hela vägen genom näsan och upp i hjärnan så att man nästan dimper i backen. Underbart – då känner man att man lever!

Saffran! Wow! I går åt jag en stor saffransbulle som var så god att jag såg stjärnor. Smaken är gudomlig och färgen förtrollande. Och små sega russin i som har blivit lite svedda i kanten. Mm…

… och doften av hav …

Många kvällar, året om, gör jag mig en kopp grönt te med smak av citron. I detta te skivar jag ner lite färsk ingefära. Innan jag lägger tillbaka ingefäran i kylskåpet, drar jag den snittade ytan strax under näsan och … mmm! Vilken doft!

Att dofter väcker känslor och minnen bekräftas av Mattias Alenius, som är professor i molekylärbilogi vid Umeå universitet, i en artikel på forskning.se. Han berättar att vi kan särskilja 10 000-tals dofter och han sätter ord på det jag egentligen visste sedan länge: ”Som du troligen har upplevt kan man till och med förflyttas i tanken till dessa platser bara vid förnimmelsen av doften”.

… och doften av skog.

Jag minns doften av bensin på Esso-macken hemma i min barndoms by. I dag kan det tyckas underligt, men då var det en av mina favoritdofter. Doften av tallbarr på väg ner till stranden är ett annat minne som känns lika tryggt i dag som då. Doften av en liten bebis (utan bajs), doften av en älskad person och doften av hemma som får en att slappna av. Doften av hav, doften av ett blommande rapsfält och av nyklippt gräs (som i värsta fall framkallar en allergisk reaktion).

Minnen, platser, personer. Måtte jag få behålla mitt luktsinne intakt i många år ännu.

11 reaktioner på ”Doftsinnet är en rikedom som bevarar våra minnen

 1. … och så finns det dofter som ”plockats bort”, som den av hyacint som tydligen allt fler också reagerar mot. Minns hur det var när man på julaftonsmorgonen gick från rum till rum och möttes av doften från julgranen och de blå hyacinterna som så vältajmat slagit ut under natten. Själv kan jag inte känna några dofter/lukter längre sedan jag för några år sedan snavade och föll pladask på näsan rakt ner i asfalten.
  Gott slut på julen och Gott Nytt År 🙂

  Gilla

  1. Doften av hyacint tänkte jag inte på, men visst hör den hemma bland juldofterna. Jag är själv en av dem som reagerar på den starka doften och det är säkert därför hyacinten inte dök upp i mina tankar. Vad trist att inte känna dofter längre (men odörer kan man ju vara utan …) och vilken otur att snavandet fick den konsekvensen.

   Gilla

 2. Sinnen och minnen…det ena sinnet sätter igång de andra när man börjar minnas, tycker jag. Och vad som sätter igång alltihop – ett foto, en text, någon berättar om ett minne. Du skrev om doften av tallbarr på väg till stranden och då satte min hjärna igång att minnas solvarm hud, barnskratt, stick i fötterna, torr i munnen, kurr i magen och doften av tallbarr på sommarkollo när vi var på väg till stranden. Och sedan när….så rullar nästa minne igång! Måtte man få behålla sina minnen länge, länge.
  Gott slut och gott nytt!

  Gilla

  1. Det är verkligen en komplex hjärna vi har. Nu hängde jag på dina minnesbilder med hud som luktar sommar och utomhus, vågornas brus och just det: tallbarren som sticker i fotsulorna. Ja, hoppas vi kan minnas länge än!

   Gilla

 3. Visst är julens dofter ljuvlig och får oss att tänka på tidigare jular och maten som lagats av tidigare generationer. Jag njuter av de flesta juldofter, och det finns många favoriter, apelsin, lussekatter, glögg, pepparkakor, hyacinter….
  God fortsättning!
  Kram Christina

  Gilla

 4. Visst har vi underbara dofter omkring oss och nu i juletid är de särskilt många! Doften av våt eller varm tallbarr, är den doft som jag associerar mest med min barndom. Älskar den doften då den påminner mig om Styrsö i Göteborgs skärgård. Min mormor och morfar hade sommarhus där och stigen till deras hus var kantad av tallskog.
  God fortsättning!
  kram Gunilla

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s