Teknikstrul är vardagsmat i vårt moderna arbetsliv

”Jag har en plan”, sade Sickan i Jönsson-ligan allt som oftast. Det lät lovande, men sen gick det mesta åt pipan ändå. Det är lite som i arbetslivet numera. Man knallar glad i hågen i väg till jobbet på morgonkulan och har helt klart för sig vad som ska uträttas under dagen. Men vad händer? Nästan allt annat än det planerade. Ofta är det teknikstrul som omkullkastar den fina planeringen.

Teknikstrul och en gammal och sönderfrätt dator.
Ibland går det riktigt hett till och man önskar datorn dit pepparn växer! (Konstnär: Daniel Arsham, Moco Museum, Amsterdam)

I dag var det dags igen. En inlämning av ett test via nätet hade inte fungerat. Det har det gjort förr, men inte de två senaste gångerna. Handhavandefel? Inställningar som glömt kryssas i? Ett internet som svajat en millisekund och brutit förbindelsen?

Irritation. Texterna som skulle bedömas fick skjutas åt sidan och kontakt tas med IT-avdelningen. Bryderi. Spekulationer. Idéer att testa. Löpte vidare och hämtade en extra dator för att testa testet genom att logga in som en annan. Låtsasgjorde testet som denna annan. Aha!!! Det går inte an att skicka in testet på minuten när tiden löper ut. Det måste skickas in minuten före minuten! Åtminstone om man vill vara på den säkra sidan. Tänk, det visste jag inte. Varför skulle jag ens veta något så dumt?

Teknikstrul stjäl tid. Ett timglas som runnit ut.
Tiden går och strulet består. (Daniel Arsham, Moco Museum, Amsterdam)

Tekniskt strulfria dagar finns inte i modern tid, vilket jag konstaterat i tidigare inlägg också. DN berättade förra veckan om en undersökning som fackförbundet Vision har gjort om tekniken som tidstjuv. Den visar att kommuner och regioner i genomsnitt ägnar 34 minuter per dag åt att komma till rätta med krånglande teknik. Det blir över 118 miljoner arbetstimmar per år på arbetsplatser bara inom ovan nämnda två områden. Är det klokt? I pengar räknat är kostnaden för detta teknikstrul, enligt Visions uträkning, närmare 30 miljarder i utebliven arbetstid.

Det är svindlande summor och fruktansvärt mycket arbetstid som går till spillo. Samtidigt är det många som har en mycket pressad arbetssituation och att då dessutom sinkas av teknikstrul är plågsamt. Det stresspåslag som sådant kan föranleda tror jag att det är många som känner igen sig i.

Fritt från teknikstrul. Skylt med beskrivning av olika väderlekar.
Tänk vad enkelt det kan vara!

En annan sak som orsakar teknikstress är när kompetensutvecklingen brister, berättar DN vidare. Anställda, som allt som oftast inte heller får komma med önskemål och synpunkter före inköp av nya program och produkter, serveras ett nytt system/program/produkt och får en liten introduktion, en länk till en manual och sen ska det bara flyta på.

Trial and error. Trial and error. Error. Error. Error.

4 reaktioner på ”Teknikstrul är vardagsmat i vårt moderna arbetsliv

  1. Tony

    Jag jobbade under många år i och från bil runt om i Västra Götalands Län, Jobbet krävde att jag skulle vara uppkopplat via 3G och senare 4G med en typ av handdator av specialtyp, lite senare blev det till att mata in bilder och jobba via färdiga protokollmallar via iPad, laptop och iPhone allt via 3G-4G. Vissa dagar blev det inte mycket gjort pga teknikstrul och att tekniken jag skulle använda var utvecklad och utprovad på ett kontor.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s