Är jag en smygflygande animoji med popcornhjärna?

Årets nyordslista har kommit och som vanligt är en del ord helt nya för mig, andra har jag hört och förstått och några använder jag aktivt. Nyorden berättar inte bara om året som gått, utan får mig även att fundera över om jag kanske är en smygflygande animoji som drabbats av popcornhjärna.

Ett av nyorden är animoji – en animerad emoji som ger uttryck för olika känslor. En ”personligare” variant av animoji är memoji och en sådan har jag skapat. Det blev en fnissig procedur som påminde om barndomens lek med klippdockor. Dem kunde man byta både hårfärg och frisyr på och samma sak gäller för memojis. Svårast i memojiskapandet var att välja ansiktets rynkighetsgrad. Den skrynkliga varianten har alltför många veck (tycker jag alltså) så i en skön förening av fåfänga och verklighetsflykt fick det bli ett något slätare alternativ.

Nyord 2019 animoji och memoji.
Min ”vill bara säga hej”-memoji.

Andra nyord är Greta-effekten, som nog ingen har missat och ikigai (som jag har skrivit om här). Det sistnämnda handlar om att uppleva tillvaron som meningsfull. Det vill vi alla, men jag tror ändå att själva ordet ikigai är bortglömt om sisådär två år. Ett annat nyord som jag verkligen gillar är popcornhjärna. ”Poppandet” är vad som händer när hjärnan får flera sinnesintryck samtidigt, t ex när man använder mobilen. Vem känner inte igen sig i det? Men en popcornhjärna kan även uppstå analogt i ett alldeles vanligt arbetsrum, vill jag hävda. Det sker t ex när kollegorna diskuterar med varandra, har högljudda telefonsamtal, prasslar med papper eller kommer och går i en strid ström samtidigt som man själv försöker fokusera på en uppgift som kräver ett visst mått av koncentration.

Nyord 2019.
Merparten av årets nyord.

Smygflyga och tågskryta är andra nyord som omedelbart går att förstå. Smygflyga beskriver ett undvikande beteende som kommer av den skamkänsla som flygresor kan ge upphov till numera. Man vill inte att andra ska veta att man har gjort en flygresa och håller därför tyst om saken. Sedan tidigare har vi ju också ordet flygskam som, läste jag någonstans, är ett svenskskapat ord som har fått vingar (!) och tagit sig in även i andra språk. Om man däremot tar tåget istället kan man tågskryta och påtala för omvärlden hur klimatvänligt man tänker och agerar.

Om du upplever popcornhjärnor, smygflygare och tågskrytare som jobbiga och svårhanterliga, är ett tips att tackla dem genom ett lågaffektivt bemötande – som även det är ett av 2019 års nyord.

Här finns hela Nyordslistan 2019.

8 thoughts on “Är jag en smygflygande animoji med popcornhjärna?

  1. Jodå jag har också gjort en animoji, kul. Håller absolut med dig om analog Popcornhjärna. Smygflyga och tågskryta är ord som inte passar in på mig. Sist jag flög var väl 1980 och tåg reser jag med, men inte skryter jag om det 🙂

  2. Din memoji blev jättefin tycker jag. Popcornhjärna gillar jag också. Lågaffektivt bemötande är något jag skall ta till mig.

Kommentera