Årets nyordslista har kommit och som vanligt är en del ord helt nya för mig, andra har jag hört och förstått och några använder jag aktivt. Nyorden berättar inte bara om året som gått, utan får mig även att fundera över om jag kanske är en smygflygande animoji som drabbats av popcornhjärna.
Ett av nyorden är animoji – en animerad emoji som ger uttryck för olika känslor. En ”personligare” variant av animoji är memoji och en sådan har jag skapat. Det blev en fnissig procedur som påminde om barndomens lek med klippdockor. Dem kunde man byta både hårfärg och frisyr på och samma sak gäller för memojis. Svårast i memojiskapandet var att välja ansiktets rynkighetsgrad. Den skrynkliga varianten har alltför många veck (tycker jag alltså) så i en skön förening av fåfänga och verklighetsflykt fick det bli ett något slätare alternativ.

Andra nyord är Greta-effekten, som nog ingen har missat och ikigai (som jag har skrivit om här). Det sistnämnda handlar om att uppleva tillvaron som meningsfull. Det vill vi alla, men jag tror ändå att själva ordet ikigai är bortglömt om sisådär två år. Ett annat nyord som jag verkligen gillar är popcornhjärna. ”Poppandet” är vad som händer när hjärnan får flera sinnesintryck samtidigt, t ex när man använder mobilen. Vem känner inte igen sig i det? Men en popcornhjärna kan även uppstå analogt i ett alldeles vanligt arbetsrum, vill jag hävda. Det sker t ex när kollegorna diskuterar med varandra, har högljudda telefonsamtal, prasslar med papper eller kommer och går i en strid ström samtidigt som man själv försöker fokusera på en uppgift som kräver ett visst mått av koncentration.

Smygflyga och tågskryta är andra nyord som omedelbart går att förstå. Smygflyga beskriver ett undvikande beteende som kommer av den skamkänsla som flygresor kan ge upphov till numera. Man vill inte att andra ska veta att man har gjort en flygresa och håller därför tyst om saken. Sedan tidigare har vi ju också ordet flygskam som, läste jag någonstans, är ett svenskskapat ord som har fått vingar (!) och tagit sig in även i andra språk. Om man däremot tar tåget istället kan man tågskryta och påtala för omvärlden hur klimatvänligt man tänker och agerar.
Om du upplever popcornhjärnor, smygflygare och tågskrytare som jobbiga och svårhanterliga, är ett tips att tackla dem genom ett lågaffektivt bemötande – som även det är ett av 2019 års nyord.
Här finns hela Nyordslistan 2019.
Jodå jag har också gjort en animoji, kul. Håller absolut med dig om analog Popcornhjärna. Smygflyga och tågskryta är ord som inte passar in på mig. Sist jag flög var väl 1980 och tåg reser jag med, men inte skryter jag om det 🙂
Nej, den som är van vid/ brukar resa med tåg behöver nog inte skryta om det ens i flygskamstider, tänker jag 😊.
Din memoji blev jättefin tycker jag. Popcornhjärna gillar jag också. Lågaffektivt bemötande är något jag skall ta till mig.
Tack! Lågaffektivt bemötande, eller det gamla hederliga räkna till tio, är användbart i många sammanhang, tror jag.
Ha, ha ha!
Ha, ha ha
Jag får nog ta och lära mig dom nya orden! är som alltid hopplöst efter i vad som är nytt! God kväll
En tröst kan ju vara att en del av dem är bortglömda om ett-två år.