Rymd, ljus och öppna vidder är mumma för själen

Ibland kan jag höra någon säga att Skåne är platt. Men det är fel. Skåne är ett böljande landskap – om än med vissa inslag av platta partier. Nyligen var jag i Toscana och föll pladask för det vackra, kulliga landskapet. Tacka sjutton för det, jag kände mig ju som hemma!

Skåne 2-1Skåne 5-1Skåne 1-1

Ibland funderar jag på om jag hade haft en annan inställning om jag hade växt upp i, låt säga, Småland. Eller norraste Norrland. Hade jag då istället älskat tät skog, insjöar, långa vintrar och nöjt mig med lite dagsljus vintertid? Det är en främmande tanke, för som den tvättäkta skåning jag är känner jag mig trängd om det blir för mycket träd, om det blir för mörkt och om det blir för instängt (och nu pratar jag geografi, inte människor). Och insjöar… som havet är det inte.

Skåne 3-1
Dag Hammarskjöld, Backåkra.

Jag älskar de öppna landskapen, rymden och ljuset (jo, jag är medveten om midnattsolen). Det mjuka, böljande landskapet, de fantastiska rapsfälten (jag är ett stort fan av dem även om de luktar starkt och orsakar kill i näsan), horisonten där himmel möter hav, den obegränsade sikten, rymden, lövskogarna… Jag är som en vandrande reklampelare för Skåne. Särskilt den här årstiden.

Skåne 4-1Skåne 6-1

Men visst. De platta partierna ser rätt tråkiga ut. Och visst blåser det gräsligt mycket i den här änden av landet. Och hösten och vintern är minsann inte roliga. Blött, grått, dimma och dis. Råkallt. Tvi.

Skåne 7-1

Men just nu visar sig Skåne från sin allra bästa sida.

12 reaktioner på ”Rymd, ljus och öppna vidder är mumma för själen

 1. Medieskugga

  Jag är uppvuxen och bor i Västergötland, Sjuhäradsbygden. Jag kan säga att jag bara älskar Skånes natur, alla dessa böljade fält, och kuperad natur, vackra små vägar kors och tvärs genom landskapet och genom små och större samhällen som man kommer fram till. När jag kommer ex. över Hallandsåsen och kör söder ut kommer en skön känsla av lätthet och välbefinnande. Vi har rest mycket kors och tvärs på små-små vägar under många somrar i hela Skåne, vi tröttnar aldrig.

  Gillad av 1 person

  1. Du har nog en skåning inom dig (eller snarare: ni). Jag förstår precis vad du menar när du beskriver känslan av lätthet. Vi åkte runt, ”ut i det blå” på en del småvägar i går och inte heller vi tröttnar. Sen skadar det ju inte att solen skiner, fåglarna kvittrar, rapsen blommar … :).

   Gillad av 1 person

   1. Medieskugga

    Exakt, en liten Skåning😀. Vår bodde i Malmö ett antal år. Då hade Malmö som utgångspunkt vid våra roadtrips många somrar.

    Gillad av 1 person

 2. Du känner väl till uttrycket: ”Den som säger att Skåne är platt har aldrig cyklat i Skåne.”
  Visst är det nå’t speciellt med öppet landskap, men det kan också skapa en längtan efter det som inte finns – berg. Jag tror att det är avsaknaden av berg som har gjort att jag dras till dem. Och njuter! Men rapsfält och den underbara rapsdoften saknar jag!

  Gillad av 1 person

  1. Som tur är kan jag njuta av annat också, som berg och karga klippor. Men jag är helt klart präglad av det öppna och böljande landskapet 😄. Och det där med cykling i Skåne är klokt och insiktsfullt sagt!

   Gillad av 1 person

 3. Jag är uppvuxen i Småland och bor i Småland nu igen, även om jag bott i Västergötland under 20 år, en avstickare 🙂 Men jag har haft många släktingar i Skåne, de flesta döda nu, men jag har anknytning till Skåne fortfarande. Visst är Skåne vackert, absolut, vallmofält så långt ögat kan nå vid den tiden på året. Rapsen lyser också vackert. Varje landskap har nog sin tjusning tycker jag, jag älskar att promenera i skogarna också, att resa och upptäcka andra pärlor i vårt avlånga land. Negativa saker finns med Skåne som med alla andra delar av landet. Det jag först tänker på är era hala, oframkomliga vägar några få dagar per år…. Ymnigt snöväder och blåst kan göra vägarna ofarbara snabbt lärde jag mig en påsk jag var i Skåne på besök. 🙂

  Trevligt att titta in till dig!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, visst har varje landskap har sin charm, sina för- och nackdelar. Det du skriver om ymnigt snöväder som gör att vägarna i Skåne fyker igen (= blåst gör att snön lägger sig i drivor och gör det omöjligt att köra) och precis så är det när det är som värst. Men sen kommer våren och sommaren och då är allting förlåtet och glömt. Igen :)!

   Gillad av 1 person

 4. Västkusten och Bohuskusten är där jag hör hemma och älskar! Den som följer mig på min blogg kan vittna om det! 🙂 Men, jag tycker mycket om Skåne också! Vi har tillbringat många semesterveckor runt om i Skåne på somrarna. Vi har många pärlor som vi återvänder till! Och vi har cyklat må du tro… i med – och motvind! Backe upp och backe ned. 🙂
  Ja, det är någonting med vidderna – fälten som jag älskar! Precis som när jag kommer ut i vår skärgård och vandrar på någon av alla öarna.
  Så underbara bilder du visar!
  Kram Gunilla

  Gillad av 1 person

  1. Jag tycker mycket om det mer karga landskapet med klippor också. Och havet! Troligtvis blir vi ganska rejält präglade av det landskap vi har vuxit upp i. Det gäller åtminstone mig i hög grad :)! Tack för dina fina ord om bilderna.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s