Även vuxnas sorg är randig

Jag har läst någonstans att barns sorg är randig. Ett barn, som mist en förälder eller ett syskon, kan ena stunden vara mycket ledset, för att i nästa stund leka, busa och skratta som vanligt. Det är ett sätt för barnet att hantera situationen, att ta in det som har hänt,  bit för bit.

sorgen är randig-1

Denna randighet tycker jag är ett mycket bra sätt att beskriva den berg- och dalbana av känslor som döden för med sig och det faktum att livet, hur konstigt det än till en början verkar, fortsätter precis som vanligt utanför den egna sfären.

Sorgen är randig även för en vuxen person vars förälder gått bort. Men jag tror att det vuxna barnets ränder ser ut på ett annat sätt än det lilla barnets. Kanske är ränderna bredare, kanske smalare. Kanske går de på längden, kanske på tvären. Men enfärgat och slätt är det inte.

8 thoughts on “Även vuxnas sorg är randig

 1. Så vackra tankar om sorg som kan ta sig i så många olika uttryck. Randig, det ordet ska jag ha med mig i fortsättningen. 🙂

 2. Ja, det var en fin beskrivning på hur sorg kan bete sig! Har inte hört hört just ordet ”randig” tidigare, men är ju särskilt passande när det gäller barns sorg. Jag brukar beskriva det hur sorgen böljar fram och tillbaka med stora och små vågor. Något som jag tog till mig då jag utbildade mig till handledare inom sorgbearbetning.
  Jag har skrivit ett inlägg nu som berör sorgbearbetning, om du vill läsa…
  Randigt… så gulligt!
  Kramar Gunilla

 3. Intressant tema som ingen av oss kommer undan. De berömda faserna är enskilda och skiljer sig åt i längd och vidd från person till person. Ibland tror jag att barnens sätt kan vara mer hälsosamma än vuxnas. Samtidigt gäller det att barnens tankar fångas upp av omgivningen och bearbetas på olika sätt. Ingen får lämnas helt allena. Efter chockfasen får det ta den tid som behövs. Inget av det där går att jäkta sig igenom. Att få skratta, skoja även som vuxen upplever jag som en sund ventil med läkande effekt. Men när människor hamnar i en ”labyrint” kan behövas hjälp utifrån. Annars tror jag att medmänniskor i närmiljön har allra största betydelse. Där känns kemin ärligast och är gratis.
  Tack för ett intressant blogginlägg.

  1. Tack! Ja, det finns säkert lika många sätt att sörja på som det finns människor. Sorgen är individuell i högsta grad. Precis som du tror jag att det är viktigt och sunt att bejaka olika känslor även i tider av sorg.

Kommentera