Söker du nytt jobb? Ta referenser på chefen!

Jag har aldrig, när jag har sökt eller erbjudits jobb, tagit referenser på den person som eventuellt ska bli min nye chef. Tanken har aldrig slagit mig. Det är klart att jag kan ha hört något eller pratat med någon jag känt på den aktuella arbetsplatsen och då luskat lite om chefen, men det är inte samma sak. Här pratar vi om regelrätta referenser – och håller chefen inte måttet är det allt fler numera som säger tack, men nej tack när/om de erbjuds jobbet. Men vi får nog utgå ifrån att de då också har flera jobb att välja mellan.

Det är opinionsföretaget Novus som har gjort en undersökning på uppdrag av fackförbundet Ledarna och den visar att allt fler googlar på sin potentiella chef då det pågår en rekryteringsprocess (News 55: Allt fler granskar sin chef på nätet). Det är i dag 31 procent som googlar den eventuella framtida chefen, jämfört med 16 procent 2013.

Referenser chefen
Uppblåsta chefer är det ingen som vill ha, däremot en god chef.

En väl fungerade chef är A och O i en organisation. Jag tror att de flesta av oss vet hur bra det kan bli med en chef som förstår vad ledarskap handlar om. Men fungerar inte chefen i rollen som ledare blir det inte bra och personalen väljer att se sig om efter ett annat jobb. Alla som någon gång har haft en chef som inte borde vara chef, vet precis vad detta handlar om. Det kan vara konflikträdsla, oförmåga att ta itu med problem, avsaknad av lyhördhet, brist på förmåga att fatta obekväma beslut, oförmåga att delegera, härskartekniker o  s  v.

Vi tillbringar många timmar på jobbet varje vecka – och vi vill trivas. Därför är det inte så konstigt att den som söker ett jobb tar referenser och söker information på internet om den blivande chefen. En årligen återkommande nationell undersökning som görs på uppdrag av Academic Work, visar att ”en bra chef och ett bra ledarskap seglar upp över listan över de viktigaste faktorerna vid valet av arbetsplats.”

Självklart ska det vara så – om det finns ett val.

 

2 reaktioner på ”Söker du nytt jobb? Ta referenser på chefen!

  1. MiesLiv

    Men självklart ska man ta ref. på ny chef. Det har jag aldrig tänkt på men nu känns det som naturligt att göra det.
    Tack för att du fick mig att vakna till! 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s