Stressa klokt med motion

Allt fler blir sjukskrivna i Sverige på grund av utbrändhet och det är i huvudsak kvinnor som drabbas av detta. Enligt en artikel i Sydsvenskan (”Bara den som brinner kan bli utbränd”, 2018-03-11) beror det på att kvinnor arbetar inom yrken där risken för utbrändhet är större. Häromdagen skrev jag om internationella kvinnodagen och vad som återstår att göra för att öka jämlikheten. Ovanstående om utbrändhet känns som en pendang till det resonemanget.

En långvarig och hög stressnivå är den huvudsakliga orsaken till utbrändhet. Det som är så otäckt med denna sjukdom är att den kan slå till med full effekt mycket plötsligt. Det är säkert inte så att det inte funnits varningssignaler, men oftast har dessa signaler inte upplevts som så allvarliga. Så säger det PANG! en dag och sedan behövs inte sällan många års rehabilitering för att den drabbade, på något sätt, ska kunna återgå till arbetslivet. Det säger en del om hur vi lever idag och att det finns sådant som behöver förändras.

Just nu läser jag boken Hjärnstark – Hur motion och träning stärker hjärnan. Den är skriven av psykiatern Anders Hansen och som titeln anger tar den upp hur viktig motionen är för att vi ska må bra. Regelbunden motion inte bara stärker minnet och kickar igång kreativiteten utan den ger oss också mycket bättre beredskap för att hantera stress. Det paradoxala – och välbekanta – är att vi väljer bort motion när vi är stressade eftersom vi inte hinner med den typen av ”oviktiga” aktiviteter.

Stress och motion

Själv är jag en periodare när det gäller motion. Vår, sommar och en bit in på hösten är jag flitig i löpspåret. Minst två gånger i veckan, oftast tre, är jag ute och nöter i spåret och nej, jag älskar det verkligen inte alltid. Men jag är alltid fruktansvärt nöjd med mig själv efteråt. ”Tänk att jag gjorde det idag – också!” Jag ger mig en mental klapp på axeln och visst får löpningen mig att må bra, både i kropp och knopp.

Anders Hansen skriver:

”Stress minskar hjärnans förmåga till förändring (plasticitet) medan träning ökar den. Ökad stress bromsar omvandlingen från korttids- till långtidsminnen medan träning förbättrar den. Så där håller det på. På område efter område verkar stress och träning ha i princip rakt motsatta effekter. Motion och träning är alltså bokstavligt talat ett motgift mot stress och ångest.”

Bara snön smälter bort så …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s