Fem tips för att sparka igång umgänget efter pandemin

Det har varit klent med det sociala umgänget under hela pandemin. De kretsar jag har umgåtts i har inte bara varit få utan även innefattat ett fåtal människor. Hur man umgås under normala förhållanden har jag – och säkert många med mig – nästan glömt. Därför presenterar jag här fem tips för att sparka igång umgänget efter pandemin.

1. Samtalsövning av social karaktär

Pratat har vi ju gjort även under pandemin, inte minst under digitala jobbmöten. Men nu måste vi träna för samtal i kombination med fysiska möten för social samvaro. Här gäller det att ställa frågor, lyssna och besvara motfrågor om sådant som inte handlar om pandemin, t ex: ”Vad gör era barn nuförtiden?” ”Nej, vad säger du, har ni köpt hus? Vad spännande, berätta!” Det är dock mycket lätt att falla i pandemifällan: ”Vet du, vi köpte faktiskt en coronahund” eller ”Vi planerade att åka till Kroatien på semestern men där har tyvärr covid-19 ökat igen”. Det gäller alltså att navigera runt och förbi dessa samtalsämnen. Träna därför gärna hemma innan du går på en tillställning. Erinra dig och hitta tillbaka till samtalsämnen som var vanliga och engagerande före pandemin.

2. Vidrörande av annans arm (alternativt axel)

Vi har länge hållit en armlängds avstånd – minst – till andra. Tanken att krama en god vän kan kännas absurd, men nu måste vi börja närma oss varandra igen. Prova lite försiktigt att vidröra någon annan, t ex genom att ge en klapp på armen. Känner du dig osäker kan du börja med underarmen, gå sedan vidare till överarmen och när du kommit över det mesta av din osäkerhet kan du utmana dig själv genom att ge en klapp på axeln. Bli inte avskräckt om mottagaren av beröringen ryggar tillbaka. Tänk på att även denne numera är ovan vid fysisk kontakt. Öva gärna hemma genom att klappa på partnern, om du har en sådan, annars går det lika bra med barn eller husdjur.

3. Förflyttning mellan olika grupper

Denna typ av förflyttning kallas även mingel. Det kanske ni minns? Man går alltså mellan olika grupper/kluster av människor och samtalar småtrevligt om ditten och datten. Det är ett sätt att socialisera, att skapa nya kontakter, d v s att lära känna nya människor. Vill du öva hemma kan du placera ut make och barn med några meters mellanrum i t ex vardagsrummet och därefter gå från den ena till den andra för att initiera och driva trevligt puttrande samtal.

4. Skratt med öppen mun

I pandemitid har vi fnissat och skrattat bakom munskydden. Vi har lärt oss att le med ögonen. Men nu är det dags att visa tänderna igen och skratta med öppen mun. Gör det dock med lyhördhet och viss försiktighet eftersom det lär dröja innan all rädsla för ovälkommet salivstänk har försvunnit. Men börja gärna träna och varför inte framför en spegel så att du hittar tillbaka till ditt vidöppna och naturliga skratt igen?

5. Frekventa återträffar

När vi så har vågat delta i en tillställning med fysiska möten och förhoppningsvis funnit att det har gått bra, gäller det att hålla grytan kokande. Du bör därför planera in en återträff redan innan du lämnar tillställningen. Det går bra att inleda lite försiktigt med att bjuda hem fyra personer. Känns det alltför vågat, kan du börja med två gäster och därefter bygga på efter hand. Det viktiga är att du kommer igång med det sociala umgänget utanför skärm igen.

Jag önskar er alla – och mig själv – ett stort lycka till!

8 reaktioner på ”Fem tips för att sparka igång umgänget efter pandemin

  1. Ha ha! Så mitt i prick Monica! Jag övar för fullt nu framför spegeln. Det ska bli extra spännande efter åtta månaders studier i polska att verkligen kunna praktisera det som jag har lärt mig.Då blir det nog skratt med öppen mun. Från polackerna alltså.

    Gilla

  2. 🙂 Jo, det kan nog krävas lite övning att träffa folk ”live” igen! Och du ger väldigt bra praktiska tips.
    Men det där med att undvika att prata om pandemi och corona blir nog svårt. Jag tror alla behöver ”prata av sig”, men vi ska inte glömma att blanda upp med annat. Och att kanske träna lite på tålamod också för jag tror att vi alla är väldigt trötta och slitna, men det får inte stoppa oss från att gå ut, umgås och leva igen!

    Gilla

    1. Behovet av att prata av sig om corona är nog mycket individuellt. Mitt eget behov ligger på absoluta nollpunkten för närvarande. Jag vill så gärna prata om annat 😉. Men … om någon har behov av att få lufta sina tankar om pandemin, ska jag ta till vara ditt andra tips om tålamod. Jag ska lyssna och vara delaktig. En stund … 😂.

      Gilla

  3. Underhållande! Själv tror jag att vi får fortsätta öva oss lite försiktigt i socialt umgänge en tid till. Kanske hela hösten. Jag är nämligen rädd för att vi går in i en ny våg nu. Men sen så! 🙂

    Gilla

      1. Jag tänker att vaccinationsläget i Sverige är nu ungefär som det var i UK på försommaren när deltavarianten drog igång där. Och de har nu sedan slutet av juli ungefär, över 6000 covidpatienter på sjukhus. De hade som lägst i slutet av maj strax under 900 covidpatienter på sjukhus. De har 6,7 ggr så stor befolkning som Sverige och vi har nu 154 covidpatienter på sjukhus. De har dock släppt mer på restriktionerna och hade fotbolls-EM i juni med fulla läktare och sportpubar så kanske att vi inte behöver komma upp i 1000 patienter på sjukhus om ett par månader, som en snabbkalkyl annars skulle indikera. Det är bara att hålla tummarna för att vaccinationerna fortsätter och att vi håller tillräcklig distans tills tillräckligt många har fått båda sprutorna.

        Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s