Ny bostad kräver nytt mindset

Planer på att flytta kräver att man orienterar sig på bostadsmarknaden. Därför ägnade vi nyligen en dag åt att gå på lägenhetsvisningar. Det var intressant, lärorikt och i viss mån även smärtsamt. Att flytta innebär inte bara att ta med sig bohaget till annan plats och göra en adressändring. En ny bostad kräver också ett nytt mindset.

Text lägenhet mäklare. Ny bostad kräver nytt mindset.
Det låter så bra, men är helt orealistiskt när det kommer till pengar.

Alla lägenheter är enligt annonser och broschyrer fantastiska. Många är dyra, några mer realistiska och vissa är bara att drömma om. Områdena beskrivs som ”lugna, men ändå nära stadens puls”. Lägenheterna är ”ljusa och luftiga”, belägna på en ”attraktiv adress” och i något fall med ”havsnära läge”. Interiörerna är ”stilrena och enhetliga”, ”extra faciliteter” finns och ”här kan vi njuta av solen hela dagen”. Vi? Inte visste jag att mäklaren ingår i priset och ska hänga med oss där på balkongen.

Glassiga broschyrer

Men jag ska inte göra mig lustig över formuleringarna i de glassiga broschyrerna. Man måste nog ta i från tårna för att sticka ut och locka de köpinriktade spekulanterna. Själva är vi än så länge på rekognoseringsstadiet. Det tycker fastighetsmäklarna är tämligen ointressant för de vill ju sälja, avsluta affären och ge sig i kast med en ny. Vi har lite olika ingångslägen, kan man säga.

Planritning lägenhet. Ny bostad kräver nytt mindset.
Köksö är trevligt, stor balkong också.

Vi behöver reka och vi behöver vänja oss vid tanken. För hur flyttar man från en stor, fin lägenhet med fyra meter i takhöjd och en, tyvärr, alltför liten stadsbalkong till färre kvadratmeter i ett relativt nybyggt hus med normal takhöjd – men med en stor balkong? Mitt i visningsrallyt häromdagen drabbades jag av några plötsliga och akuta insikter. Kristallkronan? Den platsar ju inte i ett sådant där nybygge. Och var ska alla bokhyllor och älskade böcker få plats? Alla kör med öppen planlösning och få innerväggar numera. Vårt fina, stora matsalsbord? Får det plats?

Nytt mindset behövs

”Vi behöver ett nytt mindset. Vi måste tänka om”, förkunnade maken när jag nämnde kristallkronan och då slokade jag med huvudet och nickade stumt. Så är det naturligtvis, en ny bostad kräver ett nytt mindset. Och inte ett mindset vilket som helst, utan ett dynamiskt sådant som både inser fördelarna med en mindre bostad och ett delvis nytt möblemang. Men jag vill vara lite statiskt när det gäller vissa saker. Kristallkronan. Och böckerna. Och …

Turning Torso, Malmö. Ny bostad kräver nytt mindset.
Turning Torso vill jag absolut inte bo i. Hellre en äldre fastighet med högt i tak!

Inför nästa visningsrally har vi enats kring ett tema: äldre, renoverade lägenheter med maffig takhöjd. Först nya och sen äldre objekt alltså. Är inte det att betrakta som ett dynamiskt mindset?

6 reaktioner på ”Ny bostad kräver nytt mindset

 1. Ibland tänker vi att vi ska flytta till en lägenhet får att få allt på ett plan! Vårt radhus är 103 kvadratmeter fördelat på tre halvplan. Det är perfekt nu… men trapporna… är trött på dem! Samtidigt så ger de där trapporna oss daglig motion och benen mår i detta nu hyfsat bra! 🙂
  Nybyggda hyresrätter nära oss kommer att kosta ca: 12500 kr i månaden för en normaltrea! Lägenheterna är i toppskick – men ändå! Vi bor ju liksom billigt i vårt radhus… ja, vi får se!
  Lycka till med ert sökande!
  Kram Gunilla

  Gilla

  1. Tack så mycket. Ja, lägenheter är ofta både dyra att hyra och att köpa. Jag tror att många avstår från att flytta från sina hus just därför att det blir dyrare att bo i den nya bostaden. Man vill ju ha pengar till mer än boendekostnader. Men det är ingen bra affär att bo kvar i ett hus så länge att det börjar förfalla eftersom man inte längre orkar ta hand om det. Det är en balansakt mellan kostnader och behov. Och nya mindset …:)

   Gilla

 2. En dag på en visning så kommer ni känna att ”den här är det!”. Jag tror inte att det fungerar att bara titta på lägenheter/hus på nätet, man måste dit, titta och känna.
  När det gäller mäklarspråk så är det mest underhållande och komiska jag vet som infödd österlening att läsa fastighetsannonser på Österlen. Oj, oj, oj! Ofta är det svårt att känna igen sig…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s