Somliga har lite tråkigt medan andra kämpar dygnet runt

Jag går korridoren fram och stöter på en av de få kollegor som är på jobbet. Vi blir glada över att se varandra men håller avstånd. ”Är det inte lite … tråkigt?” säger jag prövande. Hon nickar. Jo, det är så tomt och tyst. Samtidigt, på andra arbetsplatser, kämpar personal dygnet runt för att rädda liv.

Somliga har lite tråkigt medan andra kämpar dygnet runt. Gränd, restaurang utan gäster.
Samma smala gata, tyst och tomt.

Jag ville skriva om något helt annat. Något ljust och positivt, men herregud vad det är svårt att göra det. Tankar och samtal går fram och tillbaka på samma smala gata, varje dag. Vad händer? Hur går det? Hur ska detta bäst hanteras, av oss enskilt och av samhället? Rekommendationer, råd, tyckande, beslut, regler, desinformation, debatter, presskonferenser, krav, kritik och ibland en och annan ros.

Dåligt spelade bollar

Bristfällig skyddsutrustning, avsaknad av skyddsutrustning. Allt fler behöver intensivvård, antalet döda ökar. Permitteringar. Konkurser. Tragedier. Runt om i hela världen. Tankarna far som dåligt spelade bollar kors och tvärs genom huvudet. Oro, frustration och tappra försök att hålla humöret uppe. Trots allt. Trots covid-19.

Somliga har lite tråkigt medan andra kämpar dygnet runt. Fiskstim.
Tätt packade – inte att rekommendera i dag.

Många gör sitt bästa för att följa Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer. Men utanför en butik som försatts i konkurs trängs kvinnor i olika åldrar. Det är utförsäljning, 50% på allt. Lockelsen att göra klipp tycks sätta allt förnuft åt sidan. Här är inga två meter mellan kunderna. De står tätt packade, angelägna om att komma in snabbt och göra fördelaktiga köp.

Värna alla

På ett spa sitter gäster nära varandra i badtunnorna. I glasen immar bubbel. Det ser gott ut. Man vill ju unna sig, lyxa till det lite i dessa annars så tråkiga tider. Och man vill ju stötta lokala företag förstås, hjälpa dem att överleva, när de nu har så fördelaktiga erbjudanden. Men … ingår ni i samma slutna krets, ni som sitter där i tunnan? Eller är det så att ni blandar och sprider?

Somliga har lite tråkigt medan andra kämpar dygnet runt. Backspegel, gata, hus.
Så småningom kan vi titta i backspegeln och se vad som blev rätt och vad som blev fel.

Det är inte lätt. Allt som görs har en dominoeffekt. Men kloka beslut värnar om alla. Då är det också okej att det blir lite tråkigt på jobbet för en del.

3 reaktioner på ”Somliga har lite tråkigt medan andra kämpar dygnet runt

  1. Sitter i utegångsförbud i Grekland med 6 godkända orsaker för att lämna hemmet en kort stund. Visst blir man uttråkad, men då påminner jag mig om orsaken och då känns det i alla fall bra. Det som äter och gnager oss alla tror jag är ovissheten. Hur länge ska det hålla på? Vad är det egentligen för ett virus? Kommer det att mutera? Vem vet någonting – med säkerhet? Blir det nå’t vaccin? Alla dessa frågetecken! Ovisshet är värre än visshet – då vet man i alla fall vad man ska ta itu med och hur.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s