Lära sig hela livet eller sitta nöjd?

En aktuell trend är det livslånga lärandet. De flesta av oss har en utbildning, men det gäller att inte stanna där. Inte minst i arbetslivet finns det hela tiden nya saker att lära sig för att hålla sig up to date, inte rosta igen eller riskera bli omsprungen av andra som är ”hungrigare”. De som lämnat yrkeslivet kan därför tycka att det är en lättnad att slippa lära nytt.

Alltid redo

Så länge man är yrkesaktiv, är det i regel en dålig idé att nöja sig med den kunskap man redan har. Man ska alltid vara redo att fortbilda sig, hänga med i den tekniska utvecklingen och ropa halleluja så fort något nytt introduceras – oavsett om det nya är bra eller dåligt.

Vad och hur mycket?

När man sedan kommer i den situationen att man disponerar sin tid helt själv (läs: pensionär), kan man känna att nu ska jag inte lära mig en enda ny sak till. Jag orkar inte! Nu är jag fri från alla krav! Fast lär sig gör man ju hela tiden ändå, tänker jag. Det är ofrånkomligt – frågan är väl snarare vad och hur mycket man lär sig. Är det endast det absolut nödvändiga för att kunna hantera sin vardag, eller är det mer?

Blå kulspetspenna som ligger på ett bokuppslag.
Lära för livet eller leva för att lära? Eller både och?

Alternativt vill man ”grotta ner sig” i olika ämnen och tänker t ex: Nu ska jag läsa filosofi på universitetet för det har jag velat göra i många år. Eller: Nu ska jag djupdyka i Photoshop för det har jag inte hunnit göra förut. Eller: Nu ska lära mig chat GPT för det där med AI är både skrämmande och lockande. Eller: Nu ska börja baka eget bröd och experimentera med olika jäsningar och ingredienser. Eller: Nu ska jag börja podda för det verkar så roligt och det kan ju bara gå åt helvete! Eller: Nu ska jag lära mig spela gitarr för det har jag alltid önskat att jag kunde. Eller: Nu ska jag lära mig ett nytt språk.

Lära av lust

Jag tillhör numera dem som disponerar min tid och vill förkovra mig inom olika ämnen för att förstå och kunna hantera, men också för att hänga med i det som är aktuellt. Vissa dagar lägger jag många timmar på att se, lyssna, läsa och förstå, ibland även testa, misslyckas och göra om. Andra dagar nästan ingen tid alls. Det som är lyxigt är att kunna välja helt efter lust och intressen. Jag har också upptäckt hur många gratis webbinarier inom olika ämnen man kan ta del av på internet.

Vad säger Chat GPT?

Vad vinner man då på att lära sig nya saker? Jag bad chat GPT lista några fördelar och fick följande svar:

  • Ökad självkänsla och självförtroende eftersom du lär dig nytt och utvecklas.
  • Ökad kreativitet. Genom att lära sig nya saker öppnar du också upp för nya idéer och perspektiv.
  • Ökad anställningsbarhet. Nya färdigheter = ökade chanser till nytt jobb eller befordran.
  • Ökad social interaktion. När man lär sig nya saker får man fler möjligheter att träffa nya människor och utöka sitt sociala nätverk.
  • Ökad livskvalitet. Det kan vara roligt och givande att lära sig nya saker och att vara uppdaterad då det gäller den senaste tekniken och trenderna.

Tja, alla punkter verkar rimliga och stämmer bra överens med hur jag själv tänker om livslångt lärande. Check på den, alltså.

Oslagbart

För ordningens skull vill jag nu upplysa om att jag, förutom punktlistan, skrivit detta blogginlägg alldeles själv. Ny teknik i all ära (och nu har jag lärt mig lite mer om chat GPT), men det är ändå oslagbart att använda sin egen hjärna och kreativitet.

2 reaktioner på ”Lära sig hela livet eller sitta nöjd?

  1. ”Jag tillhör numera dem som disponerar min tid” – har du påbörjat tredje livet? Ett härligt liv!
    Christer Olsson från Göteborg säger mycket klokt, t ex att det ska inte heta ”man lär så länge man lever” utan ”man lever så länge man lär”. Det kan jag skriva under på!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s