Har din man köpt nya kalsonger på sistone? Klär sig din fru i allt kortare kjolar? I så fall kan det tyda på att lågkonjunkturen är på väg bort. Men vi är tyvärr inte där än, så vi får helt enkelt harva vidare i gamla kalsonger och långa kjolar. Men det ska inte hindra oss från att vara romantiska för i ekonomiskt dystra tider sägs vi vara mer sugna på att dejta än i högkonjunktur. Något får man ju pigga upp tillvaron med.

Ekonomiprofessorn Micael Dahlen skriver i en text i SvD om några beteenden som visar på om vi befinner oss i en låg- eller högkonjunktur. Den så kallade kalsongindikatorn visar sig när konjunkturen vänder uppåt. Då tenderar män att se över lådan med underkläder medan kvinnor (och andra som gillar att klä sig i kjol) hissar upp kjolarna några decimeter. För egen del tror jag nog att jag även i högkonjunktur kommer låta kjolen stanna någonstans i knähöjd, eller möjligen strax över.
Frukosten intakt
Men det där är en senare fråga. Jag tror att vi alla har dragit i sparbromsen på sistone. Pengarna ska räcka till högre elräkningar och räntor och inte minst till den allt dyrare maten. Att ha Skånegott på smörgåsen eller skiva ner paprika i salladen kostar betydligt mer i dag än för ett halvår sedan.
Ser man till hur vi äter, är frukosten tämligen intakt i dyrtider, enligt konsumtionsforskaren Ulrika Holmberg som blivit intervjuad av SVT. Däremot ses luncher och middagar över. Det tycks dock inte gälla mat i umgänget med andra. Att gå ut och äta tillsammans är något som många prioriterar även i lågkonjunktur. Och vem vet, kanske är det även en effekt från pandemin, då vi mest satt hemma och var hänvisade till digitala middagar om vi ville umgås ”utanför” hushållet.

Enligt Ulrika Holmberg drar vi i dessa tider in på de större och dyrare inköpen som möbler, ny bil och resor. Men när det gäller utlandsresor berättar SvD att de bokas för fullt just nu och nära nog i samma omfattning som före pandemin. Att resa utomlands är det förstås inte alla som har ekonomi till, särskilt inte i dessa tider. Men enligt resebyråerna drar många, trots dessa snåltider, in på något annat för att kunna unna sig en resa utomlands.
Snabbare byggprojekt?
Den som inte tänker sig en utlandsresa, kanske istället lägger pengar på ett byggprojekt på hemmaplan. Det kan vara guldtider nu att anlita hantverkare. För när många skjuter byggprojekt på framtiden, kan den som verkställer nu sannolikt räkna med att hantverkare är snabbare än vanligt på att både ringa tillbaka och hitta ett hål i kalendern. Undantagna är väl de som jobbar med solceller, förstås.
Vi får jobba oss vidare genom denna lågkonjunktur, men kom i håg det där med kalsongerna och kjollängden. Då ljusnar det!
”Det blir en resa” dessa ord kan irritera mig då man sitter och ser något TV-program där de vinner en summa pengar. Ganska enkelspårigt kan jag tycka, har inte folk mer fantasi än så. Några säger ”det finns alltid hål att stoppa i” det låter mycket bättre. Själv köpte jag faktiskt strumpor häromdagen, sådana som inte luddar ner ett golv på nolltid. Kanske blir det några kalsingar snart också. 🙂
GillaGillad av 1 person
Men många kanske länge har drömt om en resa? Eller så blir det en till, helt enkelt. Det känns hoppingivande med nya strumpor (men vad brukar du ha för strumpor som luddar ner golv 🤔)? Funderingarna på nya kallingar känns ju hoppingivande 🤭!
GillaGilla
Billiga strumpor som är jättesköna tills man tvättat dem några ggr. Bättre tider väntar?
GillaGillad av 1 person
Ludd på köpet alltså. Med viss fördröjd effekt😃! Ja, vi hoppas på bättre tider 👍.
GillaGillad av 1 person