Är du in the mood för en mood manager?

På mitt jobb, som är en liten arbetsplats, finns en trivselgrupp. Gruppens huvudsakliga uppgift är att till jul, påsk och sommar ordna en gemensam lunch med tillhörande lustighet, t ex en tipspromenad eller ett musikquiz. På något lite större företag heter det inte trivselgrupp längre, utan mood manager. En mycket ytlig efterforskning visar att det i regel är en person/anställd som har den titeln. Arbetsuppgiften består i att peppa och skapa trivsel – och att få personalen att vilja vara på kontoret istället för att jobba hemifrån.

Låtsasbjörn i gula fjädrar. Är du in the mood för en mood manager?
En mood manager sprider entusiasm, pepp och gott humör!

Många arbetsplatser har sedan länge en lite löst sammansatt grupp anställda som frivilligt (?) åtagit sig att ordna trevligheter för personalen. Syftet är att personalen ska ”komma samman”, ”känna gemenskap” och ”göra något kul tillsammans”. Dessa trivselgrupper gör oftast ett fantastiskt jobb, och nej, jag ironiserar inte. De lägger ner såväl tid, kraft som engagemang till förmån för hela personalgruppen. Heder åt dem!

Högre status

Om trivselgruppens uppgift är att arrangera mindre aktiviteter några gånger om året, verkar arbetsfältet nu ha vidgats och dessutom fått en rejäl statusskjuts. Åtminstone på lite mer trendkänsliga företag. Den gemytliga och enkla trivselgruppen har ersatts med en mood manager. Detta är för övrigt ytterligare en bekräftelse på att de svenska yrkestitlarna är på utgång och in flyger istället de anglosaxiska. Vill vi översätta mood manager till svenska, kan vi använda titeln humöransvarig.

Efter en tid av pandemi och därmed distansjobb för många, har situationen på arbetsmarknaden förändrats. Anställda har insett fördelarna med att kunna jobba hemifrån en eller flera dagar i veckan, eftersom det förenklar hanteringen av det så kallade livspusslet. Många anställda kan också fortsätta distansarbeta, även om smittrisken inte längre kräver det.

Peppa och locka

Det är här mood managern kommer in i bilden. Den nya situationen kräver en person vars arbetsuppgift inte bara är att höja de anställdas humör utan även att locka dem till kontoret. På kontoret kan man nämligen få pyssla, äta hembakat och stoja med sina arbetskamrater – vem kan motstå något sådant?

En kotte som gjorts till ett djur i en skog. Är du in the mood för en mood manager?
Pyssel med kotte.

När jag gjorde min ytliga efterforskning blev jag klar över att en mood manager kan arrangera bl a följande för personalen: pyssel (i samband med påsk och jul), ordna fester av olika slag, svänga ihop fika, dekorera (oklart vad), skicka peppiga mail, ”se” de anställda, inreda rum, ta hand om externa gäster, baka kärleksmums och ordna våffelfrukost. Det är ganska spridda arbetsuppgifter: lite caféverksamhet, lite lektant/farbror, lite medmänniska och lite festarrangör.

Kakfat med rosa donuts och kanelbullar.
Varför fika hemma, när man kan fika på jobbet och få lite gemenskap på köpet?

Men det finns även en djupare tanke med mood managern, har jag förstått: Det är inte alla som mår bra av att jobba hemifrån (men måste man göra det?) så från företagens sida vill man, med mood managerns hjälp, dra in dessa lite ensamma och vilsna själar till värmen och gemenskapen på arbetsplatsen igen. Här kan man fika tillsammans, bolla idéer öga mot öga, diskutera utan att ha en distanserande skärm mellan sig – och faktiskt vara ledig när man går hem för dagen.

Är trivseln outsourcad?

Det är fint tänkt och har ett lovvärt syfte. Men… vad ska nu hända med den vanliga svennetrivselgruppen? Och är det så att mood managern numera är den enda som faktiskt har tid att ägna tid åt de mjuka värdena i olika verksamheter? Har ansvaret för trivseln på arbetsplatserna blivit outsourcat till en enda person?

4 thoughts on “Är du in the mood för en mood manager?

  1. Man vet ju inte riktigt vad man ska säga. Kom att tänka på då för länge sedan när jag jobbade på ett stort företag. En person var anställd för att fixa, dona och ordna trevliga festarrangemang. Inte för oss anställda utan för återförsäljarna.Den här personen var en ganska så kortväxt lite rund man. Kommer inte ihåg hans titel med för alla oss var han rätt och slätt ”Kalaspuffen”. ”Mood manager” …jisses!

    1. Kalaspuffen?! Underbart – och så svenskklingande! Mm… det dyker upp så många konstiga titlar nuförtiden. Och påskpyssla med jobbet … nja.

  2. Jag blir tokig på att vi inte kan behålla svenska titlar och reagerade redan när Personalavdelning blev inte bara engelska utan dessutom förkortning: HR. Den där Mood managern och jag hade kommit på kollisionskurs direkt. Jag var på jobbet för att jobba, uppskattade trivselgruppens arbete, men tvinga mig inte till konstlad ”gemenskap”!

    1. Ja, visst är det lite tramsigt med alla engelska titlar i parti och minut! Jag begriper att det är bra i samtal med kollegor i andra länder, men är det så viktigt på hemmaplan? Och ja, konstlad gemenskap är just … konstlad. Fortsatt glad midsommar!

Kommentera