Mobilen som talande smörgås – vad är poängen med det?

Numera är det många som håller mobilen framför munnen, som en smörgås som de just ska ta en tugga av, när de pratar med någon. Fungerar inte öronen eller armen och handen som sätter mobilen mot lyssnarörat? Eller drivs dessa personer av en så stark exhibitionism att de vill tvinga alla att ta del av deras, för andra ofta helt ointressanta, samtal? Att använda mobilen som en talande smörgås – vad är poängen med det?

Jag åker spårvagn från Djurgården till Kungsträdgården. En man i 25-30-årsåldern står och smörgåspratar en meter från sätet där jag sitter. Det är ett jag-är-på-spårvagnen-och-behöver-fördriva-tiden-samtal. Det spolar vatten i smörgåsen. Är samtalspartnern på toaletten eller i köket eller i tvättstugan? Jag undrar hur länge de ska prata och min hjärna ska behöva ockuperas av deras samtal. För det som är ett småputtrigt socialprat för vissa, kan vara riktigt störande ljudsmuts för andra. När jag stiger av pågår samtalet fortfarande, helt ogenerat inför allt och alla.

Jobbigt ljud

Vän av ordning kan nu ställa sig följande fråga: Hade det inte varit precis lika störande om mobilen hade varit tryckt mot örat istället? Kanske. Ljudnivån kunde ha varit lika hög, men jag hade åtminstone sluppit 50 procent av samtalet, d v s det som tar sig ut genom smörgåsen till övriga resenärer i spårvagnen. Det är dessutom, tycker jag, jobbigare att tvingas lyssna på det ljud som fortplantar sig via mobilens högtalare. Jag vet inte vad det beror på. Kanske är det det något förvrängda, lite metalliska, högtalarljudet som skär i mina trumhinnor eller den ofrivilliga intimiteten i att fullt ut behöva ta del av ett samtal som jag inte vill ta del av. Det kan också vara en kombination.

Jag försöker förstå vad poängen är med att hantera mobilen som en talande smörgås. Är det en rädsla för att hjärnan ska ta skada om mobilen är tryckt mot örat? Är det en dåligt utvecklad motorik, d v s att man inte orkar hålla handen mot örat en längre stund? Eller är det ren exhibitionism? Se på mig, hör på mig, förstå hur intressant jag är!

Håller det kort

När jag är på offentlig plats och någon ringer mig, försöker jag hålla samtalet kort. ”Jag är i en affär, kan jag ringa dig om fem minuter?” brukar jag säga då. Jag vill verkligen inte att andra ska behöva lyssna på mina mer eller mindre viktiga samtal – och jag vill inte dela med mig av mitt liv till vem som helst. Dessutom har min man påtalat att jag pratar högt i mobilen (det kan ha blivit bättre med åren), vilket innebär att det finns ännu större skäl att avstyra samtal i offentliga rum. Jag vill inte bidra till ljudsmutsen om det inte är alldeles nödvändigt. Däremot, om jag är ute och promenerar och inte en kotte är i omedelbar närhet kan jag absolut prata på i mobilen (mot örat, ej smörgåsvarianten).

Det vettigaste sättet att prata i sin mobil. Håll den mot örat och gör din omgivning en tjänst.

Jag läste någonstans att en förklaring till smörgåsprat är att man vill surfa samtidigt. Men vad fasen, om du nu ändå ska ha ett samtal är det väl rimligt att fokusera på det? Men visst, om man planerar t ex en resa och behöver surfa och diskutera olika resmål, så kan jag förstå det. Jag vill dock fortfarande inte tvingas ta del av det samtalet. Det är ju inte jag som ska ut och resa. Åtminstone inte på just den resan.

Kändisgrej?

Andra förklaringar, som jag har nosat mig till, är att smörgåsprat sker när man inte har hörlurarna med sig. Men jag förstår fortfarande inte varför man inte kan hålla mobilen mot örat istället. Har jag missat något? Ännu en angiven orsak till smörgåsvarianten är att den har importerats från USA (andra säger Mellanöstern) där diverse kändisar mobilpratar på detta sätt. Då måste det ju vara något att imitera! Det påminner mig för övrigt om när var och varannan kändis over there stoppade ner en mycket liten hund i en mycket stor väska och sedan kånkade runt med den överallt. Det spred sig sedan vidare över världen, bland annat till Sverige. Så trendigt, så modernt! Men det är en annan historia.

Måsar eller smörgåsprat?

SVT Nyheter Skåne gjorde 2020 en fem-i-topp-lista på vilka ljud som stör skåningarna mest. Högljutt mobilprat kom på fjärde plats. På första plats kom … måsar. Jag funderade på det där en stund och kom fram till följande: Smörgåsprat och måsars skrin kan vara lika påträngande. Men jag föredrar nog måsarna ändå.

5 thoughts on “Mobilen som talande smörgås – vad är poängen med det?

  1. Bra uttryck! Ibland ser man att de som delar sina samtal med omgivningen tycker att det är fel att vi lyssnar på andras samtal. Men snälla nå’n – prata tystare eller nå’n annanstans!

Kommentera