Inte ens en spelkväll går fri från pandemins inflytande

Det gångna året har det inte varit de storslagna nöjena som har dominerat livet. Fritiden har bestått av promenader, läsning av böcker, fler promenader samt en och annan spelkväll tillsammans med enstaka personer som bedömts vara smittfria. Nyligen var det dags för en sådan spelkväll och vi såg fram emot några timmars trivsamt umgänge med noll koppling till covid-19. Men inte ens en spelkväll går fri från pandemins inflytande.

Det är intressant det där med spel. Personligen är jag starkt negativ till spel vars regler kräver en högskolekurs för att förstå. Det måste väl ändå ligga i spelumgängets natur att reglerna ska vara enkla att greppa och att startsträckan är kort? Man ska komma igång med en rivstart och inte behöva ägna timmar åt att tolka och försöka nå konsensus om vilka regler som gäller. Det förtar ju hela idén med spelandet, nämligen att umgås under trivsamma former.

Reflektion

Den nu aktuella spelkvällens inledning var inte bra. Efter drygt en halvtimme fimpade vi ett spel vars regler ingen av oss förstod (samtliga inblandade är normalt begåvade). Vi gav oss istället i kast med ett frågespel, Vertellis, som vi spelat tillsammans en gång förut, för några år sedan. Minnet från den gången var positivt för oss alla, vilket kändes betryggande och läkande efter det första frustrationsskapande spelet.

Spelkort med frågor. Inte ens en spelkväll går fri från pandemins inflytande.
Hur ska det här året bli bättre än 2020? Jag ska vaccinera mig.

Det aktuella frågespelet är uppbyggt så att spelarna, genom att svara på frågor, först reflekterar kring det gångna året och därefter det kommande. Naturligtvis kan det bli många intressanta diskussioner av det, vilket också är spelets intention. Men efter ett tag insåg vi att covid 19 var högst närvarande och la sordin på den annars så goda stämningen. Tänk själv vilken typ av svar det kan bli på frågor om 2020! Här är några exempel:

  • Vad är du mest tacksam för? Att jag inte har fått covid -19. Eller så har jag haft det utan att veta om det. Jag är hur som helst tacksam för att jag och mina nära mår bra.
  • Vad är den mest värdefulla läxan du har lärt dig? Att det man tror är självklart kan förändras radikalt på kort tid och att man kan hantera det och anpassa sig till helt nya förhållanden.
  • Vilken dag var mest minnesvärd för dig? Dagen då regeringen meddelade beslut om distansundervisning.
  • Vilket ögonblick skulle du helst återuppleva? De där härliga sommardagarna då pandemikurvan var låg och rejält tillplattad. Vi kunde umgås nästan som vanligt – om än med viss försiktighet.
  • Vilken bok, film eller TV-serie var den bästa du läste/såg? Hahahaha, vilken av alla hundratals ska jag välja?
En fråga, samma svar?

Ja, ni förstår. Inte ens en spelkväll går fri från pandemins inflytande. Tvärtom badade vi i att 2020 var ett udda år, präglat av restriktioner, rekommendationer och begränsningar. Men så småningom nådde vi fram till steget då vi skulle se framåt. Och jag tror nog att vi alla svarar ungefär likadant på den här frågan:

Vad ser du mest fram emot?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s