Några no-nos i vår tid

Vad tycker du att man absolut inte får göra? Frågan är intressant och svaren lär variera kraftigt från individ till individ. Vid en middag med vänner för en tid sedan diskuterade vi dödssynder av i dag, men ordet dödssynd är, inser jag nu, lite väl starkt i sammanhanget. En bättre beteckning är ”några no-nos i vår tid”.

Här är de no-nos som kom upp på bordet innan vi gled över till andra samtalsämnen:

Spotta inte på allmän plats

Spottloskor är motbjudande. Vem vill trampa i någon annans saliv eller få spottloskan på skjortan när vinden ligger fel? Nu i coronatider är dessa salivyttringar dessutom direkt hälsovådliga. Så om du har ett akut behov av att göra dig av med en ansenlig mängd saliv – svälj! Håll denna vätska inom din egen sfär och kropp.

Skvala inte på offentlig toalett

Någon i middagssällskapet tycker att detta är förfärligt. Går man på en offentlig toalett, lägger man sig vinn om att kissa tyst. Ni vet, man ser till att kisstrålen träffar porslinet och inte vattnet i kurran direkt för det är ju då det genanta ljudet uppstår. Men ska man verkligen inte kunna släppa loss och kamelkissa när man behöver lätta på trycket på en offentlig toalett? Jag gissar att de flesta försöker göra så lite väsen av sig som möjligt.

Prata inte skit om din partner med andra

Absolut rimligt, säger jag. Man slaktar inte sin partner i samtal med andra för att sedan gå hem och vara kärleksfull. Har man klagomål ska det framföras till den det berör. OBS! Att prata skit ska inte förväxlas med att våga berätta om t ex en destruktiv relation med våld och misshandel. Det är något helt annat.

Par, mobil, bild, gatumiljö. Några no-nos i modern tid.
En bild för världen att ta del av.
Tvångsdokumentera inte

Världen vill inte veta precis allt du gör. Du behöver inte redovisa varje ögonblick och situation i sociala medier. Välj med någon så när omsorg vad du ska dokumentera och presentera för omvärlden. Du behöver inte bygga ditt varumärke och samla uppåtsträvande tummar precis hela tiden. Lev lite istället och var i nuet – utan att dokumentera.

Som ni ser blev det spridda skurar. Vad tycker du är vår tids största no-nos?

4 reaktioner på ”Några no-nos i vår tid

 1. Det första diskussionsämnet tycker jag hör till hyfs o pli, måste man spotta kan man väl göra det diskret i en näsduk eller buske – i synnerhet i dessa Corona-tider….. Äckligt att både se och höra för att inte tala om att trampa i klaveret…. Lite som med hundbajs o ägare som inte förstår att plocka upp….

  Det med kissande tycker jag är allas ensak, om någon absolut måste låta som Niagara Falls, må det vara den unnad. Själv tillhör jag dem som försöker göra det så diskret som möjligt, om jag nu måste gå på en allmän toa…

  Inte tycker jag heller man skall prata skit bakom ryggen – på någon, allra minst sin partner. Men vad om partnern inte vill diskutera ämnet (eller annat djupsinnigt i och för sig)? Skall man då lida tyst, diskutera med sig själv eller byta partner eller kanske försöka tala med en god vän för att lätta på trycket? Bäst skulle väl då vara att gå i samtalsterapi, men det kostar skjortan och kan kännas något nedlåtande att man behöver ”köpa” en ”vän” (vilket ju en terapeut dessvärre aldrig är)…. Svår fråga, som man kunde diskutera mera på djupet kanske (har aldrig gillat ”kryss i rutan” enkäter 😉 )

  Jag har aldrig trott att världen är så värst intresserad av mig, kan ibland publicera någon bild på FB, men sällan om mig själv. Är inte heller själv intresserad av den rådande titthålsvågen (t.ex. alla TV-program som BB etc)…

  Som du ser blev det lång kommentar…. själv tycker jag att världen håller på att överrumplas av alla no-no -ord, än får man inte säga det ena eller det andra (hen isf han/hon, ursprungsfolk isf indian, inuit isf eskimo,mm) som jag inte vet om dessa själva bryr sig eller om det är alla ”offerlamm” som tror sig veta bättre? Klar sak jag inte vill såra någon, men dessa no-no ord poppar numera upp som svampar efter regn, i årtionden om inte -hundranden har det inte varit några problem och nu plötsligt är det. I Finland kallar en del finnar oss finlandssvenskar (=finländare med svenska som modersmål) för ”hurri” (dvs. finskt glåpord för finlandssvensk, kanske jämförbart med ”finnjävel” för finnar i Sverige). Det kommenterar ingen någonsin då det annars nog diskuteras om olika ord som blivit opassande….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s