Håll distansen – bli inte kär

Alla dessa förhållningsregler i coronatider kan kännas utmattande. Ett tydligt tecken på det är att människor nu börjar tillåta sig allt mer. Det börjar bli trängsel på köpcentrum och uteserveringar och det knökas och bökas på demonstrationer. Men än är pandemin inte över och nu har Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, uttalat sig om sommarromanser. Budskapet är: Håll distansen – bli inte kär.

Par som promenerar. Håll distansen - bli inte kär.
Vänta eller inte vänta – det är frågan.

Okej, han uttryckte sig inte precis så, men lite åt det hållet. Jag citerar Tegnells uttalande i Sydsvenskan: ”Alla nya sociala kontakter innebär en risk för smittspridning. Så vill man göra det [dejta, sommarflirta] får man göra det med väldigt stor försiktighet och fundera på om man kan vänta ett tag till.”

Skulptur dam- och herrskor i dans. Håll distansen - bli inte kär.
Dans med närkontakt. Konstnären heter Björn Jäderås och skulpturen ”Bröllopsdansen”.

Jag är glad att inte behöva förhålla mig till det uttalandet eftersom jag redan är ”i hamn” och ligger väl förtöjd tillsammans med en annan båt sedan många år tillbaka. Men tänk att behöva fundera på ”om man kan vänta ett tag till”. Vad tråkigt – och hur gör man då? Säger man till den person som får det att fladdra lite extra i magen att hen kan återkomma när coronapandemin definitivt är förbi? Kanske till hösten? Om ett år?

Skulptur ansikten man och kvinna, ömhet. Håll distansen - bli inte kär.
Efter social distansering kan sommarflirten locka. Annika Rehn har gjort skulpturen med namnet ”Ömhet”.

Nej, jag tror inte att de som finner en sommarflirt kan förmå sig att skjuta känslorna på framtiden. Sol, värme och sprittande hormoner i kombination med social distansering sedan månader tillbaka, kan få den bästa att vissla obekymrat och låtsas som ingenting. Jag säger inte att det är bra att så sker, men inte heller att det är obegripligt.

Så jag lägger mig i mittfåran och säger som Folkhälsomyndigheten brukar göra: Använd ditt sunda förnuft. Det brukar man komma ganska långt med.

5 reaktioner på ”Håll distansen – bli inte kär

  1. Nej, det är inte lätt att vänta i alla lägen- vi som är ” till åren” har kanske lite lättare att vänta. Men som du säger man kan nog säkert dela närhet, man delar så mycket annat. Men visst måste vi fortsätta att hålla distans – ännu är det inte över.

    Gilla

    1. Nej, ännu är det inte över, men det är alldeles uppenbart att många tycker att det blir allt svårare att hålla distansen. Även jag 😏. Det gäller att påminna sig själv om att vi inte nått slutet än.

      Gilla

  2. Pingback: Midsommar igen och dags att damma av sillburkarna - stadsmadam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s