Min jakt på den perfekta parfymen tycks vara evig

Jag brukar gå in på taxfree-butiker på flygplatser i syfte att köpa en ny parfym. Två minuter senare vacklar jag tomhänt ut igen, helt bedövad av alla doftbomber som attackerat mig. Min jakt på den perfekta parfymen tycks vara evig.

Två parfymflaskor. Min jakt på den perfekta parfymen tycks vara evig.
Bara en flaskas form kan locka till köp.

I badrumsskåpet står ett antal flaskor. Jag är svag för parfymflaskors ofta fantasifulla design och form. Bara flaskan kan vara ett skäl nog för ett köp. Eller nej, innehållet måste tilltala mig. Nåväl, de där flaskorna i skåpet är gamla. Asgamla. En kvalificerad gissning är att de inte alls har den doft som de hade från början. Som det är meningen att de ska ha. Om inte förr, får de åka i soptunnan i samband med flytten i höst.

Jag använder nästan aldrig parfym på jobbet eftersom jag är en god människa som tar hänsyn till andra. Alltså vill jag inte att allergiker ska få ett anfall när de träffar mig. Jag vet hur jag själv reagerar när andras starka parfymdofter tränger sig på och trycker in mig i ett hörn. Fasansfullt! När jag är ute och knatar i naturen passerar jag ibland människor som luktar massor av parfym. Va?? Stänker de på sig de dyrbara dropparna före motionsrundan? Det tycker jag är jättekonstigt. Fram för hederlig och mödosamt framarbetad svettdoft! Rätt doft på rätt plats, så att säga.

Vita blommor på buske.
En diskret blomdoft är okej.

Men hur det nu än är, vill jag så gärna hitta ”min” parfym. Jag vill skrida fram som en väldoftande stjärna vid passande tillfällen. Jag vill att folk ska häpna och lite diskret och avsides fråga vad det är för underbar parfym jag använder. Och då ska jag lite avmätt (men belåtet) säga att att ”det är den och den parfymen med noter av bla bla bla”.

Cannabiste.
Inga söta dofter som påminner om cannabis eller andra droger.

Hur ska jag någonsin nå dit när jag inte härdar ut mer än två minuter i butiker som säljer dylika varor? Jag har försökt, tro mig. Jag har läst på i förväg och jag vet att jag vill ha lätta dofter, gärna med inslag av citrus. Kanske en aning av vaniljdrömmar och ingefära. Ett inslag av en väldoftande, men inte bedövande, blomma. Absolut inte sött, inte för kryddigt och inget som påminner om knark. Och doften ska vara länge. Inte flykta förbi på fem minuter och så var det roliga slut.

Ingefära och citron. Min jakt på den perfekta parfymen tycks vara evig.
Gärna lite stänk av ingefära och citron.

Så jag läser alltså på i förväg (ibland). Sen ger jag mig in i doftbutiken, grabbar tag i pappersstickorna, parfymflaskorna och sätter fingret på avtryckaren. Sniffar. Mmm… kanske. Pausar och viftar lite världsvant på pappersstickan. Sniffar igen. Tvi vale! Så håller jag på i två minuter och sedan vacklar jag alltså ut. Ibland försöker jag ta hjälp av maken, men han ryggar tillbaka eller så är vi helt enkelt inte överens.

En vissnad tulpan.
Även en som är lite småvissen kan dofta gott.

Parfymören Jean-Baptiste Grenouille i Patrick Süskinds roman Parfymen drogs till unga, oskuldsfulla kvinnors doft och försökte utvinna och förädla den till parfym genom att mörda dem. Han hade tyckt att jag var helt ointressant eftersom jag inte uppfyller något av kriterierna. Å andra sidan hade jag fått behålla livet och det får ändå anses vara en högvinst i sammanhanget.

7 reaktioner på ”Min jakt på den perfekta parfymen tycks vara evig

 1. Parfym ska absolut användas med sparsamhet med tanke på omgivningen och med tanke på att dropparna i regel är dyra! Så det är klart att man vill välja med omtanke. Jag har några få favoriter som passar mig och håller mig till dem.
  Parfym är färskvara, håller ju inte sin fräschör – sin genuina doft i evigheter! När min parfymflaska är tom, låter jag den stå i min klädkammare på en hylla tillsammans med någon vacker ask eller låda. Där får den stå och sprida lite doft ett tag till och bara vara vacker!
  Men vad slår naturens dofter?

  Gilla

 2. Jag vill ha parfymer som inte är tunga utan fräscha och diskreta och har hittat några. Se’n är det svårt eftersom de reagerar med huden och beroende på hur man mår i övrigt kan en go’ parfym plötsligen inte vara så go’….
  Jag har inte läst romanen, men sett filmen som var SÅ bra och ligger på favoritlistan!

  Gilla

  1. Ja, om man tycker att en person har en väldoftande parfym, är det ju dessvärre inte säkert att den fungerar lika bra på ens egen hud. Synd – det hade underlättat hela proceduren.
   Jag tror att jag har sett filmen, men det är romanen som jag minns. Men det är väl typiskt för en bokmal, antar jag 😊.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s