Vi kan alla behöva en humlan Chloe i våra liv

Det finns en humla som heter Chloe. Hen (könet är oklart) är död. Jag tror att Chloe fick vara med om en hel del under sin levnadstid och trots att hen nu är död har Chloe, i detta sitt nya tillstånd, badat i pool, flugit, varit på förskolan samt tappat två ben. Men det allra viktigaste är att hen har fungerat som terapeut för ett barn som är rädd för insekter. Vi kan alla behöva en humlan Chloe i våra liv, men av olika skäl.

Humla på Lavendel. Vi kan alla behöva en humlan Chloe i våra liv.

Man ska respektera döden och de döda. Även avlidna humlor. Men barn har fantasi. Barn gör vad de måste göra för att hantera sina rädslor. Så om en humla kommit in i huset och nästa skrämt slag på en, och denna humla dagen därpå ligger död på golvet, kan intressanta saker hända. Man kan klappa humlan eftersom den nu är ofarlig. Man kan känna att den är luden och närmare beskåda den gul- och svartrandiga kroppen. Man kan skapa en kärleksfull relation till humlan och döpa den till Chloe (plus ett mellannamn och ett dubbelefternamn).

Familjens nya husdjur

En humla som lystrar till (nåja) namnet Chloe, kan nu, trots sitt mycket döda tillstånd, få vara med, omhuldas och delta i olika aktiviteter. Chloe får vara med i barnpoolen. Får hjälp att breda ut vingarna för att ”flyga”. Råkar tappa två ben på grund av den myckna aktiviteten och får slutligen även följa med till förskolan och bli presenterad som familjens nya husdjur.

Humla i blomma. Vi kan alla behöva en humlan Chloe i våra liv.

Vuxna frågar försiktigt föräldrarna om barnet förstår att humlan – Chloe – faktiskt är död. Ja, det förstår barnet men förklarar själv att någon begravningsceremoni, trots detta, inte är aktuell. Chloe lever i barnets fantasi, är en snäll insekt, en som man kan hantera utan att riskera att få ett stick eller komma till skada på annat sätt. Humlan Chloe är viktig och jobbar för fullt med att få bukt med barnets insektsrädsla.

Våga konfrontera

När jag får denna historia, som är alldeles sann, berättad för mig, skrattar jag så att jag gråter. Den är dråplig, rörande och betydelsefull. Naturligtvis kommer Chloe snart att ha gjort sitt, hen kommer att lösas upp i sina beståndsdelar och pulveriseras. Men jag tänker att vi alla kan behöva en Chloe i våra liv, för att få bukt med våra olika rädslor. Någon som hjälper oss att förstå, får oss att våga konfrontera det som skrämmer oss och växa genom att övervinna det vi fruktar.

9 thoughts on “Vi kan alla behöva en humlan Chloe i våra liv

  1. Ja vi borde väl alla möta våra demoner, och bli befriade. Men det är ofta lättare sagt än gjort och det kan ta tid. Hoppas Chloe hinner hjälpa sin matte/husse före den pulveriseras…. 🐝

    1. Ja, det är lättare sagt än gjort att tämja sina inre demoner. När det gäller Chloe, säger den senaste rapporten att hen har haft vissa och betydelsefulla framgångar i sin gärning 😊. Intresset för hen har minskat och det tyder på att uppdraget går mot sitt slut.

    2. Mycket rolig läsning. Min hjärna gjorde det makabert direkt. Kom att tänka på Renfield från Dracula. Det börjar med insekter, sedan är barnet rädd för större djur och..ja ni som läst boke/sett filmen vet varthän det barkar😁

      1. Tack! Hoppas att det inte utvecklar sig så 😜 . Jag tror att det finns gott hopp om en mer normal relation till djur i allmänhet. Katter, hundar och hästar är omtyckta i dagsläget så det bådar gott 😊.

Kommentera