Drömmar och realiteter är en självklar mix i coronatider

Vi är på väg mot dagens utflyktsmål i närområdet, ett kargt och fantasieggande gammalt stenbrott. På himlen syns inte ett enda ”flygstreck”. Vi pratar om det framtida resandet, efter coronapandemin. Att flyga blir nog betydligt dyrare, är vi överens om. Så varför inte en roadtrip genom Europa istället? Drömmar och realiteter är en självklar mix i coronatider.

Stenbrott, vatten, träd. Drömmar och realiteter är en självklar mix i coronatider.
Dalby stenbrott. Kargt och vackert.

Jag har sällan gått så många steg som jag numera gör varje helg och har aldrig förut varit så nyfiken på vad närområdet har att erbjuda. Det gäller uppenbarligen andra också, eftersom det är så många som rör sig ute i naturen. Alla söker sig ut och alla vill umgås, men på ett coronaanpassat sätt.

Backsippa. Drömmar och realiteter är en självklar mix i coronatider.
Backsippor i vårljus.

Jag går många promenader längs havet. Vattnet har numera en helt annan färg. Det har nyanser av grönt, är inte gråbrunt och grumligt som det brukar vara. Mindre trafik i havet innebär, antar jag, att det inte rörs upp sand och slam som det brukar. Havet ändrar karaktär, ändrar färg. Det är vackert.

Landskap, vy från Knivsåsen. Vår. Drömmar och realiteter är en självklar mix i coronatider.
Skåne är inte helt platt. Vy från Knivsåsen.

Filmklipp på sociala medier visar djur som nu söker sig in i städer och tätorter runt om i världen. Elefanter. Pingviner. Noshörningar. Apor. Försöker de återta det de har förlorat? Jag ser bilder på hur smogen lättat betydligt från storstaden New Delhi. Utsläppen är så mycket mindre än vanligt. Än så länge. Och jag tänker på att himlen är blå och molnen fluffiga – och inga ”flygstreck” ritar sina linjer kors och tvärs över himlavalvet.

Dalby stenbrott. Vatten, träd. Drömmar och realiteter är en självklar mix i coronatider.
Dalby stenbrott igen.

Hur vill jag att det ska bli sen, efter coronapandemin, frågar jag mig. Det är en samvetsfråga och inte helt enkel att besvara. Går det att backa bandet, att ta lärdom, att försöka tänka efter mer före? Hur kommer framtiden att gestalta sig? Blir det ”som vanligt” igen? Vill vi ens att det ska bli ”som vanligt” igen? Hur kommer världen att agera efter det här? Det är så komplext med ekonomier, arbetslöshet, olika verksamheter som kämpar eller stänger igen, miljö och maktspel.

Varningsskyltar om stup, bad och egen risk. Drömmar och realiteter är en självklar mix i coronatider.
Tänk efter – hur vill du ha det sedan?

Kommer vi att lära oss något? Eller kommer all energi att gå åt till att återskapa det som var – på gott och ont? Är jag beredd att offra något? Är du?

11 reaktioner på ”Drömmar och realiteter är en självklar mix i coronatider

 1. Tony

  VI har aldrig varit några globetrotters så för mig får gärna flygandet till varma länder inför varje semester minska eller upphöra. Vi gillar att resa i Sverige, men hur blir det om nu fler tänker så. Då kanske jag önskar att alla de som nu skall ”upptäcka” Sverige skulle resa iväg och semestra i Thailand igen och inte korka igen våra hotell och små fina vägar här hemma. 🙂

  Gilla

 2. Jag tror att vi måste förbereda oss på ett nytt ”som vanligt” – konstigt vore det annars efter en så omvälvande pandemi.
  Det gläder givetvis mig som vandrare att så många nu hittar ut i naturen. Vi svenskar har ju annars lite förlorat kontakten med den. Hoppas det håller i sig efter pandemin!

  Gilla

  1. Det kan absolut bli något nytt som blir ”som vanligt”. Tillbaka till naturen är en trend och en nödvändighet just nu. Det skulle gynna alla, på många olika sätt, om det höll i sig.

   Gilla

 3. Ja, hur kommer det att bli när pandemin är över och hur lång tid kommer det att ta? En andra våg eller en tredje våg sägs det. Jag lyssnar inte på det. Att Moder jord mår så mycket bättre nu, är så tydligt, vilket vi kan se via vackra satellitbilder! Det borde väcka alla världsmedborgare! För även om luften är betydligt renare nu, så har vi en bra bit kvar för att kunna nå klimatmål!
  Precis som du skriver så handlar mycket om världsekonomi, hjulen måste snurra. Människor behöver kunna försörja sig. Men ändå…. jag tror och hoppas att vi ändå på något sätt kommer att gå mot en ”grönare värld!” En mänskligare värld!
  Viktigt inlägg Monica!

  Gilla

  1. Ja, en förnuftigare värld, en miljövänligare värld – det är vi nog många som önskar oss. Risken är att allt återgår, om än långsamt, till det som var och det är ju ingen framgångsmodell för vårt klot. Tänk om – ve och fasa – vi inte har lärt oss något alls av det här???

   Gilla

 4. Jag funderar mycket på allt det där men har inga tvärsäkra svar. Flygbolagen kommer att behöva ta igen sina förluster. Samtidigt styrs priset av tillgång och efterfrågan. Om efterfrågan går ner mer än tillgången kommer priserna ändå gå ner (flygplanen finns ju kvar – men kanske hinner personalen gå till andra branscher)? Flyget borde belastas med sina miljökostnader, vilket inte sker idag. Miljöskatten är en droppe i havet när bränslet är skattebefriat. När det sker blir flyget dyrare än idag.

  Kommer vi att fortsätta återvända mer till naturen sen? Jag tror och hoppas det.

  Gilla

  1. Hur det än blir, kommer det vara intressant att följa det. Det är verkligen, idag, oerhört svårt att sia om vad denna nedstängning av verksamheter kommer att föra med sig i framtiden.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s