Distansjobb i coronatid kräver en dos fysisk aktivitet

Vi är många som jobbar på distans för närvarande. Vi kurar ihop oss framför datorn på lämplig – eller olämplig – plats i hemmet. Gamnacken är tydlig framträdande och blicken in i datorskärmen är fokuserad och blir framåt eftermiddagen lite trött. Distansjobb i coronatid kräver en dos fysisk aktivitet för att bryta det myckna stillasittandet.

Inled ninjaövningen med att sätta dig på huk (fötterna riktade rakt fram)…

Det blir mycket ”sitta på rumpan framför datorn” när man jobbar hemifrån. Man gör sig inga ärenden till kopiatorn, inga ärenden till kollegor i andra delar av huset för att dryfta olika frågor och inga promenader till personalrummet för att ta en kopp kaffe tillsammans med arbetskamraterna. På hemmakontoret blir det istället skanning på skrivaren som står precis intill datorn, videosamtal och digitala fikastunder tillsammans med kollegorna. Man behöver praktiskt taget inte röra sig alls, med undantag av toalettbesök och en sväng till kaffekokaren i köket några meter bort.

En kollega berättade att hen vaknade mitt i natten för att hen hade så ont i baken. Konstigt, tyckte kollegan först men insåg sedan att den där matsalsstolen nog inte var så himla bra att sitta på en hel arbetsdag. Själv har jag det fantastiskt bra förspänt för att jobba på distans. Jag har inga hemmavarande barn, jag har en stor skärm, jag har ett höj- och sänkbart skrivbord och jag har en bekväm kontorsstol. Grattis till mig!

Distansjobb i coronatid kräver en dos fysisk aktivitet. Kvinna på på väg att resa sig från hukande ställning.
… och sitt där så länge du gitter och res dig sedan långsamt och värdigt …

Trots dessa goda arbetsvillkor, blir det mycket stillasittande framför datorn och jag har insett faktum: distansjobb i coronatid kräver en dos fysisk aktivitet. Jag måste ta en del av lunchen för att gå en promenad på stan, såväl för den fysiska som den psykiska hälsans skull. En nypa frisk luft och en annan miljö en halvtimme gör underverk för eftermiddagspasset framför datorn. Det är också viktigt att göra till exempel en ninjaövning för att inte ryggen ska bli stel som en planka.

Distansjobb i coronatid kräver en dos fysisk aktivitet. Kvinna stående, slår ut med händerna; voila!
…. och voilà! Det gjorde gott för ryggen!

Likaså måste jag gå en längre promenad efter jobbet. Helst vid havet för att få dagens dos av vågbrus och friska, saltstänkta fläktar i ansiktet. Och – återigen – för att byta miljö. Ett alternativ är att springa en runda för att få fart på blodomloppet igen. Sen kan jag vända tillbaka till hemmet som då åter är just ett hem och inte en arbetsplats. Det blir det först klockan åtta morgonen därpå.

Distansjobb i coronatid kräver en dos fysisk aktivitet. Kor tittar in i kameran.
Se och lär.

Och vet ni vad? Allt detta är okej eftersom det görs för att mota Olle i grind, det vill säga covid-19. Men vi måste röra på oss också under distanstiden, annars lär vi återvända till ordinarie arbetsplats som ett gäng bleka och slaka selleristjälkar.

6 reaktioner på ”Distansjobb i coronatid kräver en dos fysisk aktivitet

 1. Helt rätt. Jag känner också av det där stillasittandet och måste bara ge mig av lite då och då. En människa behöver röra på sig och få igång blodcirkulationen.

  Må gott! och tack för dina tips på rörelser 🙂

  Gilla

 2. Bra att du skriver om vikten att röra på sig, vilket alltid är viktigt om man har ett stillasittande arbete! Tur ändå att ni som arbetar kan komma ut i naturen… inte tillåtet överallt.
  Ha en fin fortsättning på dagen!
  Gunilla

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s