Covid-19 bryr sig inte om vilka du älskar

Det är nu det riktigt svåra börjar: att hålla ut. Att fortsätta följa myndigheters rekommendationer, använda sitt sunda förnuft och vara fortsatt försiktig. Inte gå på fester, inte tacka ja till söndagsmiddag med tjocka släkten och inte trängas på barer. Vi måste hålla ut, för covid-19 bryr sig inte om vilka du älskar.

Covid-19 bryr sig inte om vilka du älskar. Sten med hjärta. Sjö, träd.

Den här långhelgen är snart slut och den skiljer sig markant från tidigare års påskar. Umgänget har varit synnerligen begränsat, men utflykterna i naturen desto fler. Termosen har fått jobba, benen och fötterna har trampat på i kända och okända spår och fikastunderna i vacker utemiljö har varit många. Allt har skett på behörigt avstånd från andra.

Bara en gång …

Men visst börjar det kännas lite motigt nu? Segt. Begränsande. Kanske man ändå skulle kunna … bara en gång? Jag längtar ju efter att vara nära mina barn och barnbarn på vanligt vis. Att få borra ner näsan i en varm barnnacke och dra in den speciella doften av liten människa, vårluft och snällschampo. Jag vill träffa mina vänner, var som helst och hur om helst. Hälsa dem med en kram, sitta tätt intill varandra vid middagsbordet, skåla och skratta så att salivdropparna stänker (okej, kanske inte det sistnämnda).

Covid-19 bryr sig inte om vilka du älskar. Hjärta inkarvat i träd.

Men grejen är att covid-19 inte bryr sig om vilka du älskar. Covid-19 gör inga undantag för att du vill det. Inte ens en enda gång. Det får mig att tänka på ett ord myntat av handelsprofessorn Micael Dahlen; förtanke. Dahlen hänvisar i sin bok Kaosologi till neuropsykologer som, då de har skannat människors hjärnor, har sett att det tar 8 sekunder innan de klarar av att fylla svåra funktioner som empati, medlidande, beundran och dygdfullhet, det vill säga att kunna blicka in i sig själva och relatera till andra.

Viktiga sekunder

Det låter som om dessa åtta sekunder är mycket viktiga för att vi inte ska inledas i frestelse och släppa garden. För, som Micael Dahlen också skriver: Du kan inte ändra ditt eget eller andras liv med eftertanke. Men du kan ändra allt med förtanke”.

3 thoughts on “Covid-19 bryr sig inte om vilka du älskar

 1. Precis så! Senast idag tänkte jag att ”kan det vara så farligt att träffa barnbarnen en liten stund. Sniffa på dem och busa en lite stund!” För det börjar ta på humöret att vara begränsad, ändå är det ju ingenting mot hur många andra har haft det och har det fortfarande. Jag vet de som har träffat barn, barnbarn och vänner, men ändå försökt att hålla avstånd. Hur nu det går till för det kan inte jag! Träffar jag dem så vill jag krama dem!
  Det är ju ändå tur att det är vår och att vi går mot sommar och inte höst och vinter! Fast det känns som om det vore höststorm ute idag!
  Ja, tålamod, tålamod och beslutsamhet.
  Bra och viktigt inlägg från dig! <3
  Kram Nilla

  1. Tack🙏🏻! Jag erinrar mig just nu att min mamma i vissa situationer talade om att ” ta fram den stora tålamodspåsen” – och det är just det vi måste göra nu. Ner och gräv i den bara! Snusa i barnnackar och krama nära och kära får vi göra sedan. Ännu ett tag gäller mantrat: håll avstånd!

Kommentera