Andas Moder Jord, andas!

Moder Jord, hur mår du i dag? Är det sant att du har lagt en förlamande hand över hela världen, eftersom du behöver återhämta dig? Fabriker stoppar sina maskiner, glittrande köptempel stänger, kommunikationer stannar av, gränser stängs. Andas Moder Jord – andas!

Mörka moln över hav. Andas Moder Jord, andas.
Molnen hopar sig över världen, men kan vi inte ana några ljusglimtar?

Blev du så arg, så trött, så sjuk att du var tvungen att ta till något riktigt drastiskt? Tänkte du: nu ska jag låta dessa oförståndiga, egoistiska och nonchalanta människor få bita i det riktigt sura och maskstungna äpplet? Du låter oss betala ett högt pris. Du kanske tänker att vi hade kunnat komma billigare undan, om vi hade börjat tänka på konsekvenserna i tid och agera därefter? Men nu är det för sent. Nu har vi bara att finna oss och genomleva en tuff tid.

Cirklarna minskar

Människor dör, människor blir av med sina jobb och sin försörjning. Drömmar går i kras och kan kanske aldrig återuppbyggas. Vi drar oss tillbaka, minskar våra cirklar, överger och lämnar lokala och globala verksamheter. En del erbjuder sina tjänster till andra som behöver dem, andra tänker på sig själva i första hand och bunkrar, hamstrar, samlar i ladorna. Vissa vill sälja dyrt till dem som behöver varorna bäst.

Stormigt hav, vatten som slår över stenar. Andas Moder Jord, andas.
Moder Jord har rätt att vara upprörd.

Moder Jord. Jag tror att du försöker lära oss en läxa. Kan det vara så att du vill att vi ska stanna upp, reflektera och förändra vårt beteende och vår livsstil? Att vi ska fördela och använda oss av jordens resurser på ett rättvisare och hållbarare sätt? Att vi ska vara mer solidariska med varandra? Är det det du vill lära oss?

Dyrköpta erfarenheter

Moder Jord, dra in luft i dina lungor. Den är friskare än på länge. Försök att återhämta dig så gott det går. Du låter nu oss människor betala ett högt pris och ger oss många dyrköpta erfarenheter – något du själv upplevt under lång tid redan.

Andas Moder Jord, andas.

5 reaktioner på ”Andas Moder Jord, andas!

  1. Din text berör mig verkligen och jag hoppas innerligt att alla andra som läser också berörs och förstår att det går inte att leva som förut! Vi kan inte tömma moder jord på alla hennes tillgångar och sedan smutsa ned henne så förfärligt!
    Jag vill hoppas och tro att vi är tillräckligt många som vill annat – som vill leva i en grönare och sundare värld. En grön värld!
    Ja, du har ju läst mina rader….
    Tack Monica – du skriver så bra!

    Gilla

  2. Pingback: I väntan på ... vad då? - stadsmadam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s