Vissa dagar kan man stanna inomhus med gott samvete

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Den frasen har du säkert hört någon gång, eller hur? Klä dig efter väder! är ett annat muntert tillrop på samma tema. Det sköna med att vara vuxen är att man kan ge blanka tusan i uppfostrande repliker av det slaget. Vissa dagar kan man stanna inomhus med gott samvete. Ett mycket gott samvete, till och med.

Vissa dagar kan man stanna inne med gott samvete. Regn på fönster.
Dropparna leker tafatt på fönstret.

I dag är en sådan dag. Jag visste att den skulle komma och jag hörde den komma. Redan i arla morgonstund ven det runt knuten, rasslade i badrummets ventilation och på fönsterrutorna tävlade regndropparna om vem som fortast kunde nå fönsterblecket. Det gick därför alldeles utmärkt att dröja sig kvar i sänghalmen och fortsätta läsa Peter Høegs Genom dina ögon. Det fanns ingen stress och jag kände mig underbart ledig.

Härliga stänk

En annan kontemplativ sysselsättning under dagen var att plocka kärnorna ur ett granatäpple. Det stänkte härligt, ända upp i ansiktet faktiskt. Under tiden jag grejade med det njöt jag av kärnornas fantastiska röda färg och några slank in i munnen också. De knastrade så fint mellan tänderna.

Vissa dagar kan man stanna inne med gott samvete. Kärnor från granatäpple.
Kontemplativt. Gott. Knastrande.

Nästa meditativa övning var skoputsning. ”Kravallkängorna” har skämts på hallgolvet i all sin smutsighet i minst två veckor. Ett par andra kängor hade åtskilliga lerstänk och smutsiga sulor sedan förra söndagens promenad (som för övrigt ägde rum i samma slags oväder som råder i dag). Det tredje paret behövde bara snyggas till och repareras något. Allt som krävdes var en regnig dag och så blev det äntligen gjort.

Sortera och rensa

En annan sak jag avsatte lite tid för var att rensa och sortera bland bilderna i datorn, vilket jag är dålig på att göra kontinuerligt. Det innebär att jag får ägna onödigt mycket tid åt att söka efter bilder som jag vet, eller tror mig veta, att jag har någonstans i den stora fotosamlingen. Och precis nu inser jag att det är ett tag sedan jag säkerhetskopierade. Okej. Kanske kan det hinnas med i dag.

Vissa dagar kan man stanna inne med gott samvete. Blå himmel, molntussar.
Kanske i morgon?

Jaha ja, tänker nu ni som predikar att inget väder är dåligt väder. Inte en nypa luft har hon fått under dagen. Fy, vad sunkigt. Tji, fick ni! Jag har kämpat mig fram i stark motvind och regn till gymmet. Där knatade jag lite på löpbandet och ryckte i maskinerna. Sen strävade jag hemåt igen, i fortsatt stark blåst och regn. Klädde jag mig efter väder? Nja. Rebellen i mig vägrade regnbyxa och dito jacka, så lite blött blev det allt.

Nu längtar jag efter fint väder. Sol. Blå himmel med snälla, vita molntussar. En mild vind mot ansiktet. Kanske sker det i morgon?

4 thoughts on “Vissa dagar kan man stanna inomhus med gott samvete

  1. Vad energisk du varit 👍 Ösregn lockar inte mig heller ut, fast jag nog inte är så kinkig om det lite droppar eller duggar, då kan jag faktiskt säga högt den frasen om väder o kläder 😏 Saknar nog ordentlig vinter med snö (lite), som tur har inte allt detta regn kommit som snö denna vinter som mera liknar en evig november-månad….

  2. Ösregn är ingen höjdare direkt. Här är soligt nu, men en fruktansvärd blåst som gör att det knappt går att vara ute. Blev påmind och inspirerad att i stället gallra och ordna foton samt att säkerhetskopiera. Dagens motion får bli inomhus på motionscykeln.

Kommentera