Gympa i grupp oväntat effektivt för latmaskar

Jag trodde aldrig att jag skulle börja gympa i grupp. Det verkade så fånigt att springa runt i en stor sal tillsammans med andra, under glada tillrop från en käck ledare. Nej, ensamlöpning, styrkemaskiner och musik i hörlurar var min melodi. Till förra veckan. Nu är det gruppträning som gäller och oj, vad gympa är effektivt för latmaskar.

Gympa för latmaskar. Gympaskor.
På med gympadojjorna för hälsans skull...

Jag är inte den typ av människa som alldeles av mig själv och fullständigt naturligt tycker att det är roligt att träna. Men om jag nu ändå måste göra det (det är ju bra för hälsan), har gruppgympa alltid varit uteslutet. Husmorsgympa. Hög musik som jag inte själv har valt. Klämkäcka typer som gapar och skriker på en. Illaluktande gympasalar. Social måste man också vara och småprata före och efter passet.

Varmprat för gruppgympa

Så träffade jag några vänner som talade sig varma för gruppgympa. Oj, vad roligt de har! Vad de får jobba! Som det känns i hela kroppen! Högst motvilligt tog jag intryck. Till min oerhörda förvåning hörde jag mig själv säga att jag kanske ändå …

Nytt år, nytt friskvårdskort. Jag var verkligen i valet och kvalet mellan ett nytt gym med tillträde dygnet runt (man kanske blir sugen att sitta i en roddmaskin klockan ett på natten, vem vet). Eller skulle jag ge mig på det väl inarbetade gruppgympakonceptet i inte så flashiga lokaler? Det blev det sistnämnda.

Skyltdockor. Torso. Gympa för latmaskar.
… men det behöver inte resultera i magrutor...

När ”gympafröken” satte på musiken, såg jag mig omkring. De andra såg fullständigt normala ut, allihop. Jag gled in i mängden. Och det gick ganska bra att hänga med. Ledaren var sympatiskt peppande och de tillfällen då jag hjälplös vevade runt med armar och ben för att koordinationsförmågan hakat upp sig, var det ingen som brast ut i gapskratt och pekade finger. Alla andra var också upptagna med att få ihop rörelserna.

Stora träningsvärken

Dag två efter första träningspasset bröt den stora träningsvärken ut. Att förmå kroppen att sjunka ner på toastolen var en mycket smärtsam upplevelse. Framsidan på låren värkte svårt. För att inte prata om baksidan. Och armarna. Ja, faktiskt hela kroppen mer eller mindre.

Några dagar senare var det dags för ett annat pass. Ledaren var en duracellkanin och efter en kvart sneglade jag på väggklockan och tänkte: ”Herregud, hur ska jag orka?”. Det gjorde jag, för jag vill minsann inte vara sämre än någon annan. Men vad jag fick springa och skutta! Tänja och bända.

Trappa. Mur. Fönster. Hav. Gympa för livet.
… däremot vill jag kunna fortsätta gå obehindrat i trappor.

När jag nu avverkat det tredje passet, måste jag säga att det kanske ändå är lite synd att det tog så många år innan jag fattade galoppen med att träna tillsammans med andra. Gympa i grupp är ju jättebra för latmaskar som jag som alltid hittar ursäkter för att inte ta i ”för mycket” på gymmet eller i löpspåret. Nu slipper jag tänka själv, utan lyder bara och utför. Kroppen får sig en genomkörare och jag känner mig jätteduktig.

Och så får jag trevligt småprat med de andra också.

19 reaktioner på ”Gympa i grupp oväntat effektivt för latmaskar

  1. Det kan vara värt att testa. Gör som jag och välj ”snälla” pass till en början. Fast … det var ett sådant jag fick den hiskeliga träningsvärken av så man ska inte inbilla sig att musklerna vilar sig igenom sådana pass.

   Gilla

 1. Se där – välkommen till gruppgympa! 🙂 Det är inte så tokigt som sagt! Och det ena behöver ju inte utesluta det andra. Du kan ju ge dig iväg själv på en tur och ibland blir det gruppträning. Den som leder en grupp är ju inte oviktig på något sätt. Vår yogainstruktör är en mycket lugn och harmonisk person och som också är tydlig i sina instruktioner. Vår zumbainstruktör är väldigt glad och sprallig. Hennes energi kan bli lite för mycket ibland! 🙂
  Lycka till!
  /Gunilla

  Gilla

  1. Tack! Jag hoppas att min entusiasm och positiva upplevelser håller i sig. Jag ska fortsätta springa också och vem vet, kanske blir jag lite starkare i löpspåret med hjälp av gruppgympan. Ska testa yoga-pass också!

   Gilla

 2. Avundas dig din energi. Det låter härligt. Är precis likadan och vill inte träna i grupp. I mitt fall blir det pensionärsgrupp. Det är sååå jobbigt. Har provat på och det är alltid sådana som skall visa hur duktiga är och skryta med det. Lycka till i fortsättningen!

  Gilla

  1. Jazzdans kommer jag nu ihåg att jag gick på i yngre dagar. Om jag inte missminner mig var det en del koordination som skulle fungera :). Hm, jag kanske skulle prova en danskurs av något slag också?!

   Gilla

 3. Att träna i grupp är något jag saknar lite då och då. Gick på bodypump för snart ett år sedan, trivdes superbra med det…tills jag överansträngde/skadade mig – tog en träningspaus och sen har jag inte riktigt kommit igång med träning i grupp. Numera är det ensamträning…har faktiskt tränat idag.
  Ha det fint! Och lycka till med fortsatta träningen.
  Kram

  Gilla

  1. Det är trist när man kommit igång bra och så blir man lite för pepp och går över sin förmåga, med överansträngning som följd. I bästa fall går det fort över igen, i sämsta fall är det något som drar ut på tiden. Själv sprang jag på löpband i dag, vilket var första gången på länge (inte löpbandet utan springandet). Mm… lite ont i knasfoten har jag nu, så det gäller att inte överdriva. Kul att du tränar igen. Kanske är det dags att hoppa in i en grupp igen – men med viss försiktighet?

   Gilla

 4. gympa i grupp har jag alltid hållit på med. det är oslagbart särskilt om ledaren är bra. vi har en jättebra ledare som är sjukgymnast, vilket betyder att rörelserna är väldigt väl genomtänkta. och hon kan erbjuda alternativ för dem som har ont i axlar och knän. en kan tycka att rörelserna är ”snälla” men en ändrar uppfattning när träningsvärken inställer sig. och ”fröken” går runt i gruppen och rättar diskret till det som inte ser riktigt rätt ut. kan inte vara bättre, helt enkelt

  Gilla

  1. Det är ju super! Så gör inte ”mina” ledare, men det går ju bra att prata med dem efteråt om det är något man undrar över eller vill ha tips om. Just nu jobbar jag intensivt med att få ihop koordinationen :). Att få armar och ben att göra det man vill samtidigt är inte lätt…

   Gilla

 5. Jag är precis tvärtom! Ensamträning har aldrig lockat mig och ingen har lyckats ”sälja” det konceptet till mig. Det där med maskiner verkar så himmelens tradigt och oinspirerande…

  Gilla

  1. Maskiner är inte kul, även om man kan passa på att lyssna på intressanta radioprogram under tiden. Jag tycker fortfarande (efter två veckor 😂) att gruppgympan är rolig och gör att jag anstränger mig mer.

   Gilla

   1. Jag är bekväm av naturen så allsidig gruppgympa gjorde att jag rörde på hela kroppen – en del rörelser hade jag kanske inte gjort annars för de var lite jobbiga eller tråkiga… 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s