Hyresrätt – inte alltid optimalt

Att bo i hyresrätt kan vara rena himmelriket – men också ganska frustrerande. Som bäst är det när ugnen slutar fungera och man redan dagen därpå har en ny på plats. Som sämst är det när hyresvärden inte förstår vitsen med kommunikation. Att bo i hyresrätt är således inte alltid optimalt.

Hyresrätt inte alltid optimalt. Prag.
Att bo i hyresrätt har absolut sina fördelar. Tre månaders uppsägningstid – sen kan man dra vidare.

Jag har bott i ett antal hyresrätter i mitt liv. När jag räknar efter är den nuvarande den femte. Att bo i hyresrätt har många fördelar. Det är skönt att inte äga. Det är befriande att bara bo. Att inte behöva renovera, ta hand om översvämningar i källaren, lägga pengar på nya hushållsmaskiner och sköta trädgårdar. Har sådant varit en del av ens vardag under många år, är det fantastiskt bekvämt att slippa det.

Hyresvärdar behöver kommunicera med dem som bor i hyresrätt. Düsseldorf.
Men hallå! Vad händer? Återkoppla!

Ingen återkoppling

Men ibland känner man sig både makt- och betydelselös som hyresgäst. Jag tycker att det är självklart att man ger någon form av återkoppling om en hyresgäst hör av sig med en felanmälan, synpunkter eller önskemål. En vanlig kanal till hyresvärden är ett formulär på dennes hemsida och där framför man vad saken gäller. Så även jag. När formuläret är ifyllt och ivägskickat, får jag inget svar av karaktären ”Tack för ditt mail. Vi återkommer inom kort”. Det enda som händer är att ett hjul snurrar på skärmen och inte slutar göra det förrän jag klickar bort sidan. Har formuläret gått fram eller inte, undrar man ju då. Jag påtalade hjulsnurret för hyresvärden för cirka två år sedan. Hjulet snurrar fortfarande.

Att bo i hyresrätt kräver bra kommunikation mellan hyresvärd och hyresgäster. Daniel Arsham.
Ett telefonsamtal kanske? Tar max fem minuter. (Daniel Arsham, MoCo Museum, Amsterdam)

Med tiden har jag lärt mig att de faktiskt får det där formuläret, trots snurrande hjul och brist på automatsvar. Det tråkiga är att man inte får någon annan typ av svar heller. Inget mail. Inget telefonsamtal. Så vad händer med den där felanmälan, frågan eller önskemålet som jag har? Hamnar det i det runda arkivet eller på en att göra-lista? Det kanske inte ens är någon som läser formulären?

Konkret eller klurigt?

Men jag kan, efter flera års övning, se ett mönster för hur hyresvärden hanterar felanmälningar och liknande. Mycket konkreta saker, som t ex en trasig ugn eller diskmaskin, åtgärdas tämligen omgående. Det är jättebra. Sådant som, antagligen, upplevs som lite klurigare ”glömmer” de. Ett exempel på en sådan klurighet är att det ibland stinker matos i badrummet (och det är inte vår egen matlagning som orsakar det). Sådant tigs ihjäl. Om hyresvärden, mot förmodan, försöker utreda orsaken, är det ingenting de kommunicerar med oss hyresgäster. Vi lever alltså i total ovisshet om eventuella undersökningar och åtgärder. Vi måste ringa och fråga. Eller snarare påminna. Vanligtvis ett antal gånger och därefter kanske något händer.

Glimmingehus, Skåne.
Slitage hör livet till, så kanske en ommålning vore på sin plats?

Min och makens senaste mission i kontakten med hyresvärden är att förmå dem att förverkliga ett löfte att måla om tak och väggar. Ommålning skulle, var det sagt, ske i oktober eller november 2019. Oktober kom och gick. November kom och gick. Inte ens en viskning hördes från hyresvärdens sida. Eftersom rummen ska målas ett i taget och vi bo kvar, krävs en viss framförhållning. Vi tömmer så gärna rummen inför ommålningen, men när ska den ske? Vågar man åka på semester? Tänk om ommålningen ska påbörjas precis då?

Svävande svar

Vi har naturligtvis inte suttit med armarna i kors, utan har frågat (läs: påmint) hyresvärden om ommålningen. Det enda svar vi, lite svävande, har fått är ”till våren”. Och den ansvarige som vi har bett ska ringa oss – har han gjort det? Nej. Har han gjort det när vi har påmint om att han ska göra det? Nej. Tänker jag snart bli mycket irriterad och ringa och tjata varje vecka? Ja.

Kaffepaus bör ingå i kommunikationskurs för hyresvärd. Tekniska museet Malmö.
En kommunikationskurs med fika kanske gör susen.

Jag funderar nu på att erbjuda hyresvärden, hela företaget, en kurs i kommunikation. Fokus ska ligga på vikten av återkoppling. En heldag kan vara lagom tror jag. De kan få den för ett vänskapspris: 10 000 kronor (inklusive power point). Jag förutsätter att de bjuder på förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagsfika.

För övrigt har vi bokat en resa i vår, trots oklarheter kring tidpunkt för ommålning. Ibland måste man leva lite farligt.

7 reaktioner på ”Hyresrätt – inte alltid optimalt

 1. Tony

  Förstår dig, det låter väldigt frustrerande. VI funderar då och då att sälja huset och flytta till lägenhet av just de fördelar du nämner. Vi kollar lite lätt på bostadsrätt och hyresrätt, men allt kokar ned till att det blir bättre att bo kvar, kostnadsmässigt. Kanske skulle det bli jättebra, men det är svårt att våga ta steget.

  Gilla

  1. Just kostnaden är, har jag förstått, en stor orsak till att många bor kvar i huset. Om det är möjligt tycker jag att man ska försöka se de andra värden som ett ”hussläpp” kan innebära. Men var och en måste förstås hitta det som passar just dem bäst. Själv har jag absolut inget sug efter hus igen. Funderar dock lite smått på bostadsrätt.

   Gilla

 2. Det (att inte svara / återkomma/informera osv) är tyvärr dagens melodi. Jag vet inte om jag någonsin blir van med det, i tiderna lärde man ju sig att det är oartigt att inte svara och så känns det för mig. Att inte hålla leverans o andra tider är också helt ofattbart och att man utgår ifrån att kunden har tid att vara ”alltid redo” oberoende när en som skall leverera / utföra något behagar uppenbara sig… och hur svårt det är att INFORMERA. Även om jag ingalunda är skadeglad, är det ändå trösterikt att höra att även andra tänker som jag, för ibland undrar jag om jag blivit en kvinnlig version av Ove….. Det finns ett ordspråk på finska som på svenska blir ungefär: ”man kan inte kräva med slev från en som fått med en sked”, som dylika situationer ofta får mig att tänka på….. Jag håller tummarna för att er takmåleri så småningom klarnar 🙂

  Gilla

  1. Instämmer! Hur många gånger har man inte fått veta (= blivit tillsagd, inte tillfrågad) om att vara hemma en HEL dag för att något ska levereras mellan 08.00 och 16.30. Vad är det för värld de lever i? Vad har vi all ny teknik till? Det är oartigt och nonchalant att inte svara på frågor som rör den egna verksamheten. Det märkliga är att när andra brister i detta, känner man sig själv tjatig som upprepar frågan och vill ha svar. Tack för hållna tummar!

   Gilla

 3. Eva Jeppsson

  Bra sammanfattning av vår gemensamma hyresvärd. Även vi har funderat i samma banor när det gäller återkoppling. Hälsningar Eva

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s