Bli framgångsrik med tidiga morgonvanor – är det möjligt?

Många av oss har säkert funderat på vad det är som gör att vissa människor blir framgångsrika och andra inte. Man vill ju gärna tro att framgång beror på skicklighet, idogt strävande och kanske även en gnutta tur. Men inte sjutton tänker man väl att det beror på att man går upp i svinottan och genomför ett 60 minuter strikt program som innefattar såväl fysisk motion som hjärngympa?

Apelsiner och clementiner. Bli framgångsrik med tidiga morgonvanor, som en frukost.
Inte ens en liten frukt till frukost?

Ledarskapsexperten Robin Sharma, som intervjuats i DN (Väck din potential genom att gå upp klockan fem) menar att timmen mellan klockan 05.00 och 06.00 är guld värd. Han kallar den ”segertimmen” och den är strikt inrutad. Om jag skulle följa hans schema ringer väckarklockan 05.00. Jag kliver ur sängen på darriga Bambi-ben. Hjärnan är omtöcknad, men nu ska jag genast ägna mig åt tuff, fysisk aktivitet i 20 minuter. Och det ska genomföras utan frukost och en kopp kaffe först!

Nära döden-upplevelse

Redan där ter sig hela idén fullständig omöjlig. Om jag ska gå upp vid den tidpunkten, är det för att hasta till ett flyg eller för att jag har fått maginfluensa och måste uppsöka toaletten. Jag har redan vid ett tillfälle försökt, dock vid en något mer mänsklig tidpunkt, inleda dagen med ett motionspass. Det blev en nära döden-upplevelse. Mitt blodsocker åkte långt ner i träningsskorna och jag rörde mig som en kraftigt berusad. Aldrig mer!

Cyklist och tåg i bakgrunden. Framgångsrik med tidiga morgonvanor.
Motion i ottan kräver viljestyrka.

Men om jag nu skulle överleva de där första mycket fysiska 20 minuterna, ska jag därefter omgående hoppa in i nästa 20-minuterspass. Detta har en helt annan karaktär och ska ägnas åt reflektion. Det kan ske i form av en bönestund, plitande i dagboken (om man nu har en sådan) eller meditation. Del ett handlar alltså om att sparka igång kroppens fysik, den andra delen om att kicka igång hjärnan. Del två tilltalar mig något mer. Risken är dock att jag i denna stund av kontemplation återgår till sömnläge igen.

Tända stearinljus i kyrka. En bönestund kan samla tankarna inför dagen.
En liten bönestund kan måhända samla tankarna inför dagens viktigheter.

Dags för utveckling

Men om jag nu skulle hålla sig vaken genom hela del två, återstår ytterligare 20 minuter av denna första, mycket tidiga, morgontimme. Och vad tycker Robin Sharma att jag ska göra då? Jo, nu är det dags att utveckla mig. Varför inte gå en snabbkurs så där på morgonkulan? Internet har massor att erbjuda i den vägen. Annars kan jag läsa en bok som får min hjärna att vidga vyerna eller varför inte lyssna på Vetandets värld på P1?

Så är klockan 06.00 och jag är så preparerad som jag kan bli för att möta den nya dagen. Och det är nu framgångarna ramlar in. Eller i vart fall har jag avsevärt förbättrat möjligheterna för att så ska ske, om jag nu vill tro på Robin Sharmas tankar om denna dygnets segertimme.

Orimligt eller övertro

Jag kan inte se att det finns ett värde i att gå upp så tidigt var eviga dag för att genomlida segertimmens alla faser. Passar det dig – gör det. Passar det dig inte – strunta i det. Eventuella framgångar har knappast med saken att göra. Att det finns en rad ledare och chefer som har extremt tidiga arbetstimmar gemensamt (och långa arbetsdagar) säger bara att de inte klarar ut sitt jobb inom ramen för en normal arbetstid. Det i sin tur kan bero på orimliga arbetsförhållanden eller en övertro på sin egen viktighet.

Pinocchio med sin långa näsa. Låter vi oss luras av att tidiga morgonvanor ger framgång?
Gå upp i ottan = framgång? Hm … blir vi inte dragna vid näsan nu?

Chilla lite, säger jag. Slå dig ner i soffan eller bekvämaste fåtöljen och fundera lite. Det är, vill jag hävda, ett minst lika bra sätt att få ordning på tankar, planer och skeenden.

14 reaktioner på ”Bli framgångsrik med tidiga morgonvanor – är det möjligt?

 1. Tony

  Om framgångsrik bara menas i yrkeslivet. Jag har haft ett helt yrkesliv där jag gått upp långt för 05:00 och ibland slutat arbetet 03:00, jag ser dessa tider som ett mått på att man är mindre framgångsrik. 😉

  Om framgångsrik menas kroppsligt. Det sägs väl att man helst bör träna på morgonen för att skall börja kroppen skall bränna fett, men att träna i ottan är väl inte ett mått på hur framgångsrik i yrket man blir.
  Mysko. Men tidningar lider av nyhetstorka och lediga medarbetare under jul och nyår och då får allt möjligt konstigt utrymme i tidningarna.

  Gilla

  1. Ja, man kan vända och vrida en hel del på tankarna om vad som genererar framgång. Det är svårt att få resonemanget att hänga ihop på ett trovärdigt sätt. Mysko – absolut även i mina ögon.

   Gilla

 2. Det hela låter lite väl ambitiöst och strikt på en och samma gång! Jag tänker mer att vi är ju lite olika även om vi också lika. Men olikheten i vad som passar oss utifrån vilken inre klocka vi styrs av och vilka personliga egenskaper vi har. Maken min har ju på grund av sitt arbeta alltid ”gått upp i ottan”, och gör så fortfarande för det mesta. Jag ligger hellre kvar en stund, mjukstartar och är mer aktiv lite längre fram på dagen eller kvällen, då jag också lägger in mina träningspass. Maken äter oftast efter träning, jag dööör nog om jag inte får frukost!! 🙂
  Kram Gunilla

  Gilla

  1. Definitivt har vi inre klockor som går i lite olika takt. Det viktigaste måste vara att, så gott man kan, leva efter den rytm som passar en själv bäst. Vilket även inkluderar när frukosten ska ätas … 🙂

   Gilla

   1. Framgång eller inte, med eller utan frukost, är ju såsom här konstaterats väldigt personligt. Alla gör som de tycker är bäst o i denna ålder vet man att inga hokuspokusrecept för framgång finns och att alla goda råd som trugas inte är värda att tas på allvar, de brukar komma o gå under åren o omkullkastas lika ofta. Sunt bondförnuft är nog oftast det mest framgångsrika i längden 🙃

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s