Den dagen jag anser mig ha utvecklats färdigt är jag död

Finns det människor som tycker att de är ”klara”? Sådana som anser att de kan allt, vet allt och har förstått allt som är av värde att förstå? Jag rådbråkar min hjärna. Hm, mister Trump ligger ganska bra till, eller hur?

Nya fragment, erfarenheter och möten genomsyrar våra liv. (Detalj från Antoni Gaudis Casa Batlló i Barcelona.)

Jag läser en intervju i dagens Sydsvenskan (Maria Werner, ”En allt komplexare värld ställer krav på ökad mognad”) med forskaren Kristian Stålne, som skrivit en bok med titeln Vuxen men inte färdig. Vuxenutveckling – stadier av komplexitet och mening. Artikeln är intressant, även om jag inte oreserverat tar till mig de olika stadierna av mognad som beskrivs. Dessa stadier är opportunist, konformist, expertorienterad, självbestämmande, självgranskande och strateg. Jag tänker att vare sig livet eller mognaden är så enkla att de låter sig inordnas i olika ”lådor”. Men det är förmodligen inte så Stålne menar heller.

Ring läggs till ring och vi blir – förhoppningsvis – klokare med åren.

Hur som helst får artikeln mig att fundera på detta med utveckling och att växa som människa och individ. För mig är det självklart att lika länge som man andas och lever, så länge utvecklas man också. Vissa gör det kanske i snigelfart eller ryckvis, andra stabilt och systematiskt. Vissa kanske står helt stilla i perioder och drar sedan ifrån med racerfart, medan andra gasar på mest hela tiden. Det som utvecklar oss är både trevliga och mindre trevliga erfarenheter, lycka och kriser, utmaningar och möten med andra. Konstigt vore det annars, tänker jag.

Kristian Stålne säger i artikeln:

Vi peakar inte någonstans, utan kan utvecklas när det gäller exempelvis omdöme, förmåga att ta olika perspektiv, visdom och långsiktighet ända tills vi börjar tappa olika förmågor i 70-80-årsåldern.

Utvecklas gör vi hela tiden. Gudskelov. (Himlastegen, Kivik Art Center.)

Det låter rimligt. Men jag vill inte riktigt se det där sista om när förmågorna börjar svikta. Jag ska ju utvecklas hela livet, ty så har jag bestämt. Men, säger jag mig, utveckling borde kunna utgöras av mycket små förändringar och händelser på ålderns höst. Kanske väljer man en mazarin istället för ett vaniljhjärta till eftermiddagskaffet en dag? Det är också en ny erfarenhet.

All utveckling behöver inte vara av godo, förstås. Man kan ju faktiskt utvecklas till att bli en riktig elaking, egoist eller allmänt otrivsam person. Jag håller dock med Kristian Stålne när han säger: ”Men på det hela taget tror jag att utveckling är mer bra än dåligt”.

Så kanske finns det hopp för Trump också.

7 reaktioner på ”Den dagen jag anser mig ha utvecklats färdigt är jag död

 1. Jodå, det finns så’na där som kan och vet allt. Det är väl ok så länge de inte går in i nästa fas: upplysa alla andra eftersom de inte kan och vet. Det är väl ungefär där Trump befinner sig….
  Kom att tänka på Christer Olsson, en man med många kloka tankar som ”Antingen så är du under utveckling eller avveckling. Däremellan finns ingenting. Behållastrategi är en farlig väg att gå. Behålla ger nämligen ingen energi.” och det ljuvliga att ”man lär så länge man lever” inte stämmer utan han menar att ”du lever så länge du lär”!
  Och visst fortsätter man på ålderns höst! Min mor rattar sin rullstol med en farlig fart – hon är 91.

  Gillad av 1 person

  1. Det är ju mycket bra sagt; ”du lever så länge du lär”. Precis så är det, anser jag. Att bara behålla är ingen väg att gå, men däremot tror jag inte på att inte behålla någonting alls. Det är tyvärr så det fungerar inom många organisationer i dag: ut med ALLT gammalt och in med nytt – om och om igen. Oavsett om delar av det som åkte ut var bra eller inte. Tyvärr ser det lite mörkt ut när det gäller Trumps utvecklingspotential – vilken annan slutsats kan man dra utifrån alla hans stolligheter som dessvärre får mycket allvarliga konsekvenser allt som oftast. Kul att din mor fortfarande gasar på i livet :)!

   Gillad av 1 person

   1. Håller med dig om organisationer. Jag har t ex jobbat i projekt som inte tagits tillvara när de var avslutade – idiotiskt. Jag tror att Olsson menar mer relationer och kunskap – de kan inte stå stilla.
    Nja, hon gasar inte på i livet, men köra rullstol greppade hon snabbt å tal om att lära även på gamla da’r.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s