En garderob dåligt samvete

Det var trångt i garderoben och alla galgar var upptagna. Ute blåste och regnade det. Dags att ömsa garderob alltså, från sommar till höst/vinter, bära från garderob till vind och tvärtom. Det är så vi förvaringsfattiga lägenhetsinnehavare måste göra.

garderob1-1
Från sommar …

I samband med dessa årstidsgarderobsbyten bör man även passa på att göra sig av med sådant som inte längre används. I garderoben hängde några gamla surdegar som jag inte riktigt hade velat se det senaste halvåret. Jeans. För små. Jag hatar jeans vars linning sitter som ett hårt åtdraget spännband runt midjan. Obekvämt. Osnyggt. Jag ville gärna tro att jag egentligen inte hade vuxit ur dem och tänkte att det kanske istället handlade om att kroppen genomgått en slags omfördelning av befintliga tillgångar.

De där jeansen irriterade mig för att de i princip var oanvända och för att de ”lurats” på mig av en munläderväloljad expedit i hipp klädesaffär. Inte var de jättebilliga heller. Att jag hade låtit mig luras! Flera gånger om! Det var det som retade mig mest när jag blängde på de där jeansen. ”De töjer sig så ta en storlek mindre”, säger expediterna alltid och hänvisar till att det är en viss andel stretch i tyget. De där jeansen har aldrig, säger aldrig, töjt sig.

texture rain
… till höst …

Jag hade ändå väntat på att de där för små jeansen skulle passa, oklart hur det skulle gå till. Men eftersom det inte hade inträffat så tog jag i söndags ett djupt andetag och provade dem en sista gång. Icke sköna jeans skulle skickas vidare till återvinning/second hand, så löd min deal med mig själv. Tre jeans åkte ut. Ett par, som jag inte längre visste att jag hade, mottogs med glädje och hurrarop. Svarta! Precis sådana som jag ville ha! Och jättesköna är de också!

I garderobsrensningen hittade jag även en Beppe-hatt som maken varit av med hela sommaren och två uppblåsbara kuddar som vi saknat till solstolarna på våra semestrar. Vidare fann jag en glömd sjal från Dubrovnik, vikter att ha runt handlederna och dammtussar på golvet.

garderob 2-1
… men jeansen ska vara sköna, oavsett årstid. (Foto: Maken)

När sommarkläderna hade åkt upp på vinden, vinter- och höstkläder åkt ner och annat sorterats i återvinnings- och slängpåsar var det plötsligt många galgar lediga i garderoben. Skönt. Underbart. Andningsvägarna är nu fria.

Och så slipper jag reta mig på de där surdegsjeansen. Måtte någon annan trivas fint i dem!

 

15 reaktioner på ”En garderob dåligt samvete

 1. Har också ägnat ett par dagar åt garderobsutrensning. Det kändes så tillfredsställande när det var klart. Kastade även ut några surkart jag aldrig kunnat använda. Älskar för övrigt resår i byxlinningen.

  Gillad av 1 person

  1. Höst = utrensning och nystart, eller hur? Jag förstår absolut poängen med resår och gillar det i vissa kjolar, men vill absolut inte ha det i byxor. Ologiskt och inkonsekvent – men det är ju så vi människor är 😊.

   Gilla

 2. Haha, här blev det hög igenkänningsfaktor! Och ‘årstidsgarderobsombyte’ och munläderväloljad’, vilka underbara sammanbindningar, sånt gillar jag (ogillar obegripliga särskrivningar). Undrar hur många ny ord man kan få ut av dem, tror jag får testa någon dag när höstregnet piskar mot rutan. 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Hoppas alla som garderobsstädar skänker kläderna och inte kastar dem! Jag lever nu i ett klimat där skillnaden mellan sommar- och vinterkläder är väldigt liten. Förvirrande i början, men nu har jag vant mig. Dock behöver här också garderobstädas då och då….felköp…för liten midja (på plagget, alltså…)…noppigt…. En så’n där irriterande förnuftig människa sa en gång att när man köper ett nytt klädesplagg så ska man åka hem och plocka bort ett plagg. Hm…inte alltid så enkelt!

  Gillad av 1 person

  1. Det är rätt sunt att tänka ”ett plagg in, ett ut”, men precis som du säger är det inte så enkelt att efterleva. Ja, det är bra om kläder skänks bort istället för att slängas – om plagget inte är både urtvättat, utslitet och ”vingt” förstås!

   Gillad av 1 person

   1. Tror att vi ibland tänker lite fel. Det gör inget om en t-shirt är sned – det kan finnas någon i ett läger el likn som blir själaglad. När vi bodde i Schweiz sorterade jag kläder nå’n vecka för Röda Korset. De fick till slut gå ut och be folk sluta skänka för de hade så mycket, men uppmanade samtidigt folk att skänka herrlinnen, damtrosor, kalsonger, behåar. Det behövs ju också, men det tänker man inte på. Sedan är det helt otroligt att hjälporganisationer kan få in kläder som inte är tvättade – hur tänker folk?

    Gillad av 1 person

   2. De mer intima plaggen, som trosor och kalsonger, känns svårt att skicka vidare till insamlingar. Jag inser att behovet finns och att motståndet är irrationellt, men … Oavsett vilka klädesplagg det handlar om, ska de naturligtvis vara rena.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s