Att mingla effektivt är en konst

Jag är bra på många saker. Att mingla bland främmande människor tillhör inte dem. Hur gör man bäst när man ska gå runt och vara trevligt småpratande? Det känns lite B att som öppningsreplik säga ”Jaha, och vad jobbar du med då?” Eller prata om vädret, snacksen, fördrinken, utsikten eller hur man känner värden/värdinnan. Och hur tränger man sig in i ett sällskap som redan står i en cirkel och pratar? Armbågar man sig in och säger: ”Hej, här är jag!”?

Jag har en bok i hyllan med titeln Och bilen går bra? som journalisten och programledaren Niklas Källner har skrivit. Ni vet han som gav sig ut på stan och småpratade trivsamt med barn och vuxna i TV-programmet Skavlan. Bokens undertitel är Tips, råd och historier om småprat. Jag köpte den just för att jag ville ha några goda råd i minglandets konst. För det är en konst att mingla effektivt och vägvinnande, hävdar jag. Det är som att dansa och hitta en gemensam takt (se även inlägget En betraktelse om småprat och möten med de okända).

Mingel2
Man fjädrar sig, poserar och försöker verka intressant.

Jag är, måste jag erkänna, lite avundsjuk på dem som så där självklart förflyttar sig från grupp till grupp, är trevliga, sociala och bara låter det välsmorda munlädret gå som om det vore den enklaste saken i världen. För mig kommer det inte naturligt, men jag anstränger mig och jobbar på det.

Nej, naturligare för mig är att ställa mig lite avsides och iaktta. Det är, ska ni veta, en mycket intressant position och man lär sig massor om social interaktion, inpinkning av revir, kroppspråk och minspel från denna plats. Men trots dessa inhämtade kunskaper kan det alltså understundom vara lite trögt att omsätta dem i egen god praktik. Måhända saknas det trots allt en avgörande pusselbit i min sociala repertoar. I större mingelsammanhang kan jag ibland känna mig som en gammal märr som inte förmår anpassa sig till de andra i hagen: ”Gå ni där och beta och gnägga tillsammans, själv tänker jag stå här i hörnan och blänga”.

mingel3-1
Oklart om detta är en märr. Men den står och blänger i en hörna i alla fall.

Nej, riktigt så illa är det inte. Jag tar mig fram på den sociala arenan utan att te mig alltför avvikande. Därtill är jag hyfsat bra på att ställa frågor och det kan resultera i intressanta samtal om det finns en ömsesidig nyfikenhet. Så är det dock inte alltid. Det händer att frågorna blir startskottet för en monolog istället. Finns det något tristare än att ”samtala” med personer som inte returnerar med egna frågor och visar lite intresse för motparten? Inte sällan är det ”viktiga” män (ledsen, men så är det) som maler på om allt märkvärdigt de har gjort och upplevt.

Det är då det är dags att ta fram märren i sig, blotta tänderna, vika öronen bakåt och subtilt hotfullt gnägga: ”Och vad vill du fråga mig om då?”. Eller så minglar man vidare, helt enkelt.

 

9 reaktioner på ”Att mingla effektivt är en konst

  1. Tack! De flesta kanske innerst inne tycker att det är lite småknepigt att mingla? Och får man inga motfrågor är det begränsat med trådar att spinna vidare på. Dessutom är det ju ganska ohyfsat att inte visa intresse för andra.

   Gilla

 1. Jag avundas äldre generationer – de kunde småprata! Minns kaffekalas där det inte var en tyst stund oavsett om det var gamla eller nya bekanta.
  Jag ifrågasätter starkt det där att man är ”social” bara för att man pratar mycket (eller mer eller mindre konstant). För mig är en riktigt, genuint social person en som både pratar och lyssnar (alltså lyssnar – inte bara är tyst).

  Gillad av 1 person

  1. Jag instämmer till fullo i din definition av hur en genuint social person är och gör. Jag är mer osäker på om den äldre generationens förmåga att småprata intressant var större. Där är jag nog färgad av min mamma som tyckte att det ofta blev ett ointressant ”kackel” 😄. Men säkert förekom såväl intressanta som ointressanta småprat förr i tiden också.

   Gillad av 1 person

 2. Pingback: Ett bra samtal kräver ömsesidig nyfikenhet - stadsmadam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s