Jag glidflyger genom tillvaron

Medierna är fyllda med goda råd som har med semester att göra. Man skulle kunna tro att semester är något av det mest komplicerade och kravfyllda vi har att hantera under året.

Det sägs att vi svenskar är lite speciella på så vis att vi har semesterstress (Slappna av för fan). I 40 år har vi haft lagen som ger oss rätt till fem veckors semester men nu, i dagens stressade samhälle, har vi svårt att slappna av så att vi kan njuta av denna fantastiska möjlighet till ledighet. Istället gör även semestern oss stressade. Herregud, vad vi ska hinna med och uträtta mycket, umgås med försummade vänner och släktingar, reparera förhållanden och njuta av barnen. Och ta hand om kroppen. Och psyket.

glidare3-1
Glid genom tillvaron!

Det finns semesterråd om att planera noga för att få ut det optimala, medan andra handlar om vikten av att inte planera för att avkopplingen ska bli den bästa. De handlar om att säga nej till släkten – eller ja, men då under vissa förutsättningar: Fastna inte vid diskhon i sommarstugan utan kräv att gästerna/snyltarna drar sitt strå till stacken i form av matinköp, matlagning och städning.

Slappa inte på semestern! Gör som 50 procent av Sveriges befolkning (mest kvinnor) och åk på en träningsresa. Svettas i Spanien, Grekland eller på Cypern. Cykla! Spring! Dansa! Lägg all energi på styrkepass vid poolen! Hylla och akta din kropp som ett tempel!

glidare7-1
Glöm inte hatten och solkrämen! Foto: Anders Otteby

Andra råd handlar om att du ska akta dig för solen eftersom du kan bränna dig illa. Och läs för all del på om malignt melanom och vilka fläckar som är farliga och inte. Glöm förresten inte solhatten och den långärmade skjortan och kom alltid ihåg att smörja in dig med solkräm i rikliga mängder, flera gånger om dagen och efter varje bad.

Grilla gärna men bränn inte maten för det är faktiskt inte nyttigt. Och drick inte alkohol varje dag bara för att det är semester och du vill känna dig lite kontinental. Barnen gillar det inte, du får muffinsmage och blir dessutom seg i huvudet och kanske till och med tappar ditt annars så goda omdöme. Men vänd på tidningsbladet så får du recept på goda drinkar och tips om boxviner som du kan bjuda gästerna på när det är grillfest i trädgården!

glidare6-1
Ät nyttigt och drick lagom!

Och glöm inte semestersexet! Nu är det varmt, ljusa nätter och det finns allt tid i världen. Passa på överallt, utomhus och inomhus, men ha inte för höga förväntningar för då kan det resultera i skilsmässa i oktober. Glöm inte att kommunicera hur ni vill ha det!

Men tänk, så blir det regn! Ihållande och varje dag-regn! Då blir påfrestningarna stora och semesterdrömmen spricker. Barnen gnäller och efter ett par dagar har alla ledsnat på att spela spel och låtsas att allt är jätteroligt. Ta då en hemester i regnet; upptäck Eksjö, Alingsås eller Eslöv. Det finns inget dåligt väder, endast dåliga kläder!

En annan fin sysselsättning i regntider är annars att rensa i garderober, vind och källare. Feng shui! Du kommer att andas lättare efteråt, känna dig fri och befriad. Det blir som att starta om på ny kula. Ta dig tid till en rejäl utrensning och du kommer att gå in i hösten med lätta steg!

glidare1-1
Dyk in i semestern med hoppsasteg! Foto: Anders Otteby

Ja, kära nån. Det är mycket som ”ska” klaffa för en lyckad semester. Själv har jag nu kommit några dagar in på min – och jag glider. Tiden har fått en annan karaktär och beter sig helt annorlunda mot vad den brukar.

Den har blivit oviktig – och det är precis så jag vill ha det.

 

 

 

17 thoughts on “Jag glidflyger genom tillvaron

 1. Wow! jag läste ditt inlägg med ett leende på läpparna. Bra och tänkvärt inlägg, bakom humorn i det finns det mycket att fundera över… på allvar. Att du sedan presenterar texten tillsammans med läckra bilder ger ytterligare plus. Återkommer gärna till din blogg!

 2. Haha, kan bara instämma med alla kommentatorer (kan man säga så) ovan. En helt underbar text där du lyckats samla ihop alla väsentligheter man bör tänka på för att lyckas med semester. Nu när du vet vad som krävs säger jag bara NJUT! 🙂

 3. Ja, svenskar verkar stressa alltid och överallt – vem ska ta hand om lilla, fina Sverige när alla dukat under… Jag spenderade några dagar i Ystad över helgen och vi åkte bl a brandbilsrundan. Kan rekommenderas – underhållande och intressant! Ha en skön semester!

  1. Ja, det kan man undra. Men vi fyller ju på underifrån med unga förmågor och när de dukar under för stressen, tar nästa gäng vid…
   Wallanderturen – då passerade du utanför på gatan där jag bor 😊!

   1. Vad är det alla stressar efter och jagar? Obekväm fråga vars svar inte många skulle tycka om. Att nya grupper ”tar 2efter” och stressar vidare löser ju inget, bara trist…
    Nej, det var inte Wallanderturen utan ”öppna brandbilen”.

   2. Kan det vara så att arbetslivet är så slimmat och att nåbarheten är så stor att vi sliter och stressar halvt ihjäl oss? Ingen rast, ingen ro. Och när vi nu jobbar så mycket måste vi trösta/unna oss nya saker hela tiden? Det blir dyrt och då springer vi ännu fortare för att kunna finansiera allt vi vill unna oss.
    Aha, då var det en stadsrundtur (jag var tvungen att googla 😂). De använder samma brandbil till båda turerna (tror jag). Du har hur som helst med största säkerhet åkt på ”min” gata även på stadsrundturen 😊. Kul att du gillade den!

   3. Vi fokuserar för mycket på arbete och arbetsmiljö. Det är dags för alla att ta ansvar för de bitar vi kan påverka direkt, skaffa oss ett helhetsperspektiv. Måste man träna flera gånger i veckan? Måste man hinna göra allt som andra gör? Vad är viktigt i livet? osv osv

Kommentera