Känsloreglering är ett måste i väntan på semestern

Har du ägnat dig åt känsloreglering i dag? Vaknade du i morse och tänkte att ”nu ska jag vara glad – hela dagen” eller var det möjligen så att du bestämde dig för att vara en smula gnällig, kanske rent av småsur?

Jag ägnar mig en del åt känsloreglering. Det kom jag på efter att ha lyssnat på ett radioprogram (Så skapas känslor) om detta. Jag har ännu inte påbörjat min semester, utan tvingas se hur den ena kollegan efter den andra försvinna ut i sol och frihet. Det kostar på, kan jag säga. Särskilt på morgnarna. Jag vaknar oftast några minuter före väckarklockan ringer och känner mig då som en tung geléklump. Oformlig. Orörlig. Tung. Det känns omöjligt att svänga benen över sängkanten och ge mig i kast med en ny arbetsdag. Hur ska jag orka?

känsloreglering 2-1
Man ligger där och funderar över hur man ska ställa sig till den nya dagen och omgivningens krav.

Maken har vittnat om att han känner exakt likadant. Han har inte heller semester än. Även han är ganska ensam kvar på jobbet. Det är typ lite synd om oss. Eller så är vi våra respektive arbetsplatsers hjältar; ”vi håller ställningarna!”. Hur som helst gäller det att svänga geléklumpsbenen över sängkanten, resa sig och stappla ut i badrummet. Men innan jag kommit så långt tar jag mig en liten funderare där i sänghalmen. Hur ska jag ställa mig till den nya dagen? Ska jag vara positiv, negativ, avundsjuk eller gotta mig åt vad som komma skall i form av ledighet?

Än så länge lyckas jag ganska bra med att vara positiv och gotta mig. Det finns endast ett litet stråk av avundsjuka i hjärnan, men inte värre än att jag kan mota bort känslan. Jag känsloreglerar alltså och under rådande förhållanden fungerar det riktigt bra.

känsloreglering
Enkelriktade och för stunden oönskade känslor kan motas bort.

I ovan nämnda program förekommer även ett resonemang om att de känslor vi säger att vi har, inte alltid stämmer överens med vad vi egentligen känner. Intressant är att känslor, enligt den amerikanska psykologiprofessorn Lisa Feldman Barrett , inte är universella eller förprogrammerade. ”Känslor är inte vår reaktion på omvärlden, det är vår konstruktion av omvärlden.” Så den tolkning du gör av pirr  i magen t ex, kanske inte alls betyder att du är på väg att bli förälskad, utan att du har en saftig maginfluensa på gång. Hjärnan gissar vad pirret kan betyda och ibland gissar den fel.

I morgon bitti ska jag hur som helst reglera vilket humör som ska prägla dagen. Sen svänger jag geléklumparna över sängkanten och gläds över att det endast återstår en arbetsvecka innan det är semester även för mig. Och det är ingen konstruktion av verkligheten, det är en alldeles äkta känsla.

6 reaktioner på ”Känsloreglering är ett måste i väntan på semestern

 1. Bestämma på morgonen vilken känsla man ska ha hela dagen? Men det gåt ju inte, en dag är full av händelser som kräver och startar olika känslor. Och bestämma på morgonen….inte min bästa tid på dagen så det skulle nog inte bli bra.
  Jag tror känslor är en mix av reaktion och konstruktion. Och att de tillsammans med hjärnan och erfarenhet hjälper oss att bearbeta det som händer och sker omkring oss.
  Håll ut sista veckan! 😉

  Gillad av 1 person

  1. Det där kan så klart diskuteras. Jag kan bestämma mig för med vilken känsla jag ska ta mig an dagen, men sen kan det räcka med att spilla hett kaffe på handen vid frukosten för att det ska bli en reaktion snarare än en konstruktion. Och visst är det så att en vanlig dag innebär en massa olika känslor.
   Och ja, jag håller ut sista veckan också. En fördel med att arbeta nu är att det är relativt lugnt på jobbet så nu är t o m skrivbord och lådor rensade och städade.

   Gillad av 1 person

 2. Jag har inte kollat upp din länk, men jag tror man skall försöka öva upp sig till ett positivt tänkande. Att man försöker se och fokusera på de bra sakerna och händelserna under dagen och inte stanna i negativa tankebanor.

  Gillad av 2 personer

  1. Jag instämmer i det du säger. Även om saker går en emot, finns det annat som är väl värt att glädjas åt. Men det är samtidigt mänskligt att inte joddla glatt varje dag. Det viktiga är, som du säger, att inte fastna i det negativa utan kunna lägga det bakom sig och gå vidare.

   Gilla

 3. Intressant ämne som det går att vrida och vända på… Jag kan vakna glad och positiv och den känslan kan ju tyvärr ändra sig under dagen av något som stör mig på något sätt! Självklart kan det vara tvärtom.
  Ju mer medveten jag är om mina tankebanor, ju mer kan jag också behålla fokus och lugn och inte låta yttre faktorer påverka mig. Men det beror mycket på vad det är som händer och sker.
  Ibland kan jag bestämma mig för att inte bli negativt påverkad av en ”viss jobbig person!” Andra gånger räcker det ju att jag ser personen, så kommer jag ur balans. Det beror nog mycket på dagsform och annat…. Nu kom jag nog inpå ett sidospår….så, när det närmar sig semestern, så är man nog som allra tröttast! Typ… inte en dag till….
  Hursomhelst så önskar jag dig sköna sommardagar!
  Hälsningar, Gunilla

  Gillad av 1 person

  1. Visst är ens mentalt viljestyrda känslor på topp vissa dagar och når bottennivåer andra dagar. Man hade nog inte varit en så himla kul person om man hade haft stenkoll på alla känslor och känsloyttringar varje dag. En och annan okontrollerad ”griskänsla” kan vara uppfriskande, även om den inte alltid är av godo 😉 eller till någon egentlig nytta.
   Kanske var även detta ett sidospår, men ämnet och dess ”omgivningar” är intressanta att fundera kring.
   Och tack, jag ska njuta av semestern som nu faktiskt är inom räckhåll. 😄👍

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s