En nästan alldeles sann midsommarnatt i repris

Dans kring stången och sju sorters blommor under kudden. Sol, värme och nattbad. Lantlig idyll. Snaps, stoj och stim. En halvt vissnad midsommarkrans i håret. Och hej hopp fallera alla små grodor och små barn som inte vill dansa runt stången fastän de borde. Ungarna stojar och stimmar, emellanåt blir det slagsmål och morsgrisar är de allihopa. Tröst, napp och snuttefilt, koack ack ack. Sedan far de iväg igen, allt är glömt och förlåtet för en stund.

DSC_0370 (1)

Kvinnor i fina klänningar, män i ljusa skjortor och nya skor som skaver. Regnet kommer regnet går, men ute ska vi sitta och fryser gör vi och lustiga äro vi att se. Gamla vänner och nya bekantskaper sitter kring midsommarbordet – känner du Lotta min vän? Sen spelar musiken upp och jungfrun hon går i dansen och du tycker att du är vacker, men det tycker inte jag. I dansens virvlar utväxlas blickar och händer söker varandra. Låt oss begynna en domaredans  och alla de som i domaredansen går, deras hjärtan skola brinna!

DSC_0206 (1)

Men se upp! Livet består av höga berg och djupa dalar. Någon har fått i sig för mycket alkohol och nu är situationen besvärlig. Pelle flirtar närgånget med Lisa och säger: Hej hopp min lilla sockertopp. Vi ska dansa tills solen rinner opp –  men då blir Linus med den rågblonda luggen svartsjuk för Lisa är hans fru och de har knutit förtroeliga band och dem är det blott döden som lossa kan.

För att avstyra ett begynnande svartsjukedrama föreslår värdparet att man ska leka Raketen och alla ställer sig i en ring, stampar, fräser och spottar och vips är alla glada igen och Lisa är åter i Linus famn. Hon tänker: Den som jag räcker handen till, han har mitt unga hjärta och därmed är ordningen återställd.

DSC_0319 (1)

Viljen I veta och viljen I förstå hur det hela brukar sluta? Jo Andersson och Pettersson och Lundström och ja tycker att det hela går så bra. Men även en roligt fest och en ljus natt når sitt slut. Då lunkar vi på för vi har långan väg att gå innan vi kommer hem. Bilen får vi hämta en annan dag.

Glad midsommar!

(Och ni som känner igen detta alster, läste det här på bloggen midsommar 2018).

 

 

 

7 reaktioner på ”En nästan alldeles sann midsommarnatt i repris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s