Goda råd är dyra – eller oftare alldeles gratis

För ganska många år sedan nu gick min familj från ett helt djurfritt liv i villaförorten till ett lantliv med tre hästar och en katt. De goda råden haglade över oss – inte minst när det gällde hästarnas väl och ve. Till slut var jag alldeles snurrig i bollen och behövde stänga av all välment input. Jag hade helt tappat riktningen.

häst i hage-1
Hästlivet var nytt och spännande, råden var många och motstridiga.

Jag kom att tänka på det när en av döttrarna nyligen var på husjakt och en dag suckade: ”Alla tycker så himla mycket hela tiden”. Ja. Gör si, gör så. Tänk på det och det och det och det. Men ska ni verkligen göra så och är det ett bra alternativ? Istället kan ni göra så här, så här och så här.

Man kan bli stirrig för mindre och tappa både riktning och kompass. Vad vill jag själv? Hur var det jag tänkte – från början? Vilka är mina drömmar, önskemål och min övertygelse?

I dag kan man få råd om snart sagt vad som helst, inte minst på internet. Släng ut en fråga, ett bekymmer, en oro på nätet och vips rasslar råden över dig från medmänniskor som du måhända inte känner men som ”vet” eller som varit i samma situation själva eller som bara tycker till för att det är roligt att göra det. Alternativt kan man vända sig till en expert och få råd i själva sakfrågan, om man nu anser att det behövs alltså. Även en sådan kan man ju numera anlita på internet.

Visst kan man bli trött på alla goda råd ibland? Särskilt de oombedda? Men missförstå mig inte; råd kan vara guld värda och verkligen hjälpa en att fatta ett vettigt beslut i en fråga. Ett gott råd kan även vara av den arten att ens egna tankar klarnar och man får perspektiv på saken – eller ser den ur en ny eller rentav flera andra synvinklar.

goda råd hus-1
Köpa hus? Då kanske du vill ha några goda råd? Eller inte.

De råd som inte är så funktionella är dem som bara skapar kaos och ställer till det i ens eget hjärnkontor, som får tankarna att grumlas och ger ett tunnelseende. De råd som gör att man vet varken ut eller in efter ett tag.

Så hur agerade jag när dotterns familj jagade hus? Jo, men jag hade en del goda råd att ge. Tänk på servicen, kommunikationer, förskolor och skola, framtida värde bla bla bla. Mina råd gällde sådant som de redan hade koll på – och sannolikt betydligt bättre koll än vad jag har numera. Det blev ett hus, i huvudsak utan min goda råd, skulle jag tro.

Och hästarna? Jag stängde öronen, tog ett steg tillbaka, slutade lyssna på andra och hittade tillbaka till mina egna tankar. När det var gjort, kunde jag öppna öronen igen.

Jag lyssnar gärna på goda råd – men jag vill helst själv be om dem.

9 reaktioner på ”Goda råd är dyra – eller oftare alldeles gratis

 1. Anne

  Du har så rätt – råd, om än aldrig så välmenta, kan bli lite för mycket ibland. Man måste få gå sina egna vägar och prova sig fram, och fråga om råd när man anser att så behövs 🙂 Men… det är lätt att säga, svårt att efterleva – som idog rådgivare 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Medieskugga

  Min mor gav råd när vi kollade på lite för ensligt belägna hus att tänka på ev. kommande barn så att de har närhet till lekkamrater, kommunikation, skola. När jag nu för tiden ser husen vi kollade på då inser jag nu att det var goda råd. Ungefär samma råd ger jag till mina barn.

  Vi köpte ett hus centralt och nu när både frugan och jag är 60+ ser jag idag fördelarna även för oss två att vi köpte hus nära centrum och kommunikationer, bilen behövs knappt längre för oss om vi inte tycker det är kul att använda den, men inget måste.

  Gillad av 1 person

  1. Det är absolut en fördel att bo, om inte mitt i smeten, så i alla fall nära kommunikationer och så att barnen, när de blivit lite större, själva kan ta sig till skola, kompisar etc. Och det var ju just de råden jag som mamma/mormor ville framföra – och framförde :).

   Själva bor jag och maken numera i stan, med krypavstånd till allt som kan behövas. Det njuter vi av. Men var sak har sin tid och när vi på landet med hästar och katt var det härligt. Men nära till kommunkationer och skola i byn såg vi till att ha redan då.

   Gillad av 1 person

 3. Man kan bli helt snurrig av alla ”goda” råd som nästan anfaller via sociala media. Man behöver stänga både öron och ögon och ta sina egna beslut. Blir det fel så lär man sig något av det .

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s