Resa är att uppleva – inte att bocka av ”måsten”

Utanför den fantastiska och helt marmorklädda katedralen och kampanilen i Florens ringlar sig köerna långa. Mycket långa. Jag och maken tittar på varandra och säger ”nej”. Här ska inte stås i kö i flera timmar när det finns så mycket annat att uppleva och utsidan är dessutom sannolikt betydligt mer imponerande än insidan.

Okej. En miss har vi gjort på den här resan. Vi förhandsbokade inte i tid biljetter till Uffizzierna, renässansmuseet där såväl Giotto som Michelangelo, da Vinci, Botticelli, Caravaggio med flera är representerade. Nu är det helt slutsålt på förbokningar och nej, vi tänker inte köa i timtal för att få komma in. Det får bli en annan gång.

Istället händer det som brukar hända på våra resor. Vi strövar, går och går, på kända stråk men även in på smågator och bakgator. Det är då vi helt otippat hittar en fin utställning med Sukitas bilder på David Bowie, spontanbesöker en kyrka (utan kö) som är makalöst vacker och överdådigt dekorerad och i en annan och betydligt enklare kyrka träffar en pilgrim som berättar att han på sin senaste vandring gick 13 300 kilometer. I kyrkan visar han bilder från pilgrimsresan till musik av Elvis Presley.

Vi har alla olika mål och syften med våra resor. Somliga är angelägna om att bocka av sevärdheterna och tar gärna en selfie framför varje sådan som, tror jag, ett bevis på att man varit där. Andra vill uppleva vardagslivet eller så gör man som vi och mixar givna sevärdheter med sådant som finns och sker lite mer i skymundan.

Oavsett vilket, är det gott att ha nya upplevelser och intryck med sig hem i bagaget.

7 reaktioner på ”Resa är att uppleva – inte att bocka av ”måsten”

 1. Anne

  Jag tycker nog ni gör helt rätt – i yngre dagar, när reslusten en gång började infinna sig, så var det viktigt att se alla måsten. Numera känns det inte så viktigt alls. Det finns så mycket annat och ofta mer genuint att se om man lämnar de stora turistfällorna åt sitt öde. Vi ska ju till Rom över Kristi himmelsfärd där köerna förmodligen ringlar sig långa till det som alla vill se, vi har redan bestämt att vi skippar det och i stället satsar på det lite mer okända 🙂

  Gilla

  1. Jag hade gjort likadant, möjligen med undantag av något förhandsköp till något som jag verkligen skulle vilja se. Jag är dock motståndare till att boka in mig på en bestämd tid i förväg. Den kanske inte passar alls när jag väl är på plats. Delikata problem för oss i- landsmänniskor 🙄…

   Gillad av 1 person

 2. Kampanilen blev jag besviken på invändigt så där missade ni inget, tycker jag. Säkert en mycket finare och stämningsfullare upplevelse i den kyrkan ni hittade. Kön till Uffizzierna….ja, där vände vi också, men visst skulle det vara en upplevelse! Om det blir någon mer tripp till Florens för mig så ska jag boka biljett dit. Fast först ska jag strosa i Rom i slutet av maj……

  Gillad av 1 person

  1. Jag läste just det att Kampanilen inte är lika spännande invändigt som utvändigt. Skönt att du bekräftar det 😊. Jag tänker likadant som du om Uffizzierna, d v s kommer jag till Florens igen ska jag förhandsboka biljetter i god tid.

   Vad härligt att ha Rom att se fram emot. Det är länge sedan jag var där sist. Faktiskt alltför länge sedan …

   Gillad av 1 person

 3. Kom på en sak till: jag håller med om din rubrik! Ibland ser man frågan i sociala medier, t ex ”Jag ska åka till Kreta, vad får jag inte missa” Eller med avslutningen ”…vad måste jag se+”. Oftast bara rullar jag förbi, men ibland svarar jag att det beror väl på vad du är intresserad av, när du är här, var på ön du ska bo, hur länge du är här…… Viktigare att ”bara” se sig omkring och njuta!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s