Jobbprat är inget för den som vill koppla av under lunchen

Tänk dig att morgonen och förmiddagen på jobbet har inneburit flera problem som måste lösas, intensiva möten med andra människor och ett högt tempo. Nu är det dags för lunch och du stegar in i personalrummet. Du önskar  en stunds avkoppling och avslappnat prat om ditt och datt. Risken är dock att du hamnar i ett getingbo av jobbprat och upprörda känslor.

lunchprat3-1
Det är full fart på jobbet (vilket jag med denna bild från Kronovalls skulpturpark så kreativt vill illustrera).

De flesta av oss har jobb som innebär att vi är fullt sysselsatta hela tiden. Vi springer hit och dit, pratar i telefon och svarar på eller skickar själva mail. Det är spontanmöten i korridorer, frågor att svara på, material att ta fram, planeringar att göra och med lite tur hinner man kvista in en sväng på toaletten också någon gång under förmiddagen.

Det är inte konstigt att man då kan behöva vila hjärnan ett tag under tiden man äter lunch. Man vill tänka på och prata om något annat än jobbet och tillhörande akuta problem eller situationer. Det får anses vara rimligt att lunchen ska vara en tid för återhämtning och snabbladdning av batterierna så att det går att sprinta hela eftermiddagen också.

lunchprat-1
Ah… lunch. Då vill man ta igen sig en stund.

Men det där är det lite si och så med i många personalmatsalar. Här träffar man ju plötsligt Kalle som man har letat efter vid något tillfälle under förmiddagen och nu passar man på dryfta den aktuella frågan under hänget vid mikrovågsugnen eller mellan tuggorna. Och där borta sitter Anna, Nilla och Pilla och pratar högljutt och animerat om något som inte har fungerat bra och hur ska nu det lösas? Och där kommer Fredrik och vill lite snabbt ventilera ett material som han har tagit fram och nu slår sig Elias ner med sin osande kebab och undrar om du möjligen har läst mailet som han vidarebefordrade för 45 minuter sedan och svar ”behövs inom en timme”.

lunchprat2-1
Mat och prat är alltid trevligt, men på lunchrasten är det skönt att tala om något annat än jobbet.

Du skyfflar in maten i munnen, trots att tuggorna växer. Du svarar, frågar och diskuterar samtidigt som du sväljer och sväljer, sköljer ner med lite vatten och så värst avslappnad känner du dig inte. Snarare stressad. Då passar en annan kollega på att dra igång ett gnällbälte vid sin bordshörna om lönen, arbetsbelastningen, semesterperioderna eller något annat jobbrelaterat. Hela hörnan hakar på och vips är stämningen inte bara arg utan slår även i botten.

Det är då du inser att det, konstigt nog, är bättre förutsättningar för återhämtning utanför personalmatsalen än i den. Och du tänker, lite trött, att jobbprat borde bannlysas i gemensamma utrymmen under lunchtid.

5 reaktioner på ”Jobbprat är inget för den som vill koppla av under lunchen

 1. Medieskugga

  Ja herregud, jag har suttit på många lunchresturanger i olika städer och hört konstant arbetssnack från personer från bordet intill, eller ensamma som snackar jobb via sin mobil under sin lunch. Män och kvinnor i grupp på stan till och från lunchrestauranger som till bredds på trottoaren snackar jobb högt och tydligt. Jag har fått för mig att det oftast är kontorsfolk. Ibland får jag också för mig att det är ett sätt att hävda sig, att visa vad den och den kan och har fixat under förmiddagen. Jag tycker det är sorgligt att så många ÄR sina jobb. För något mer än jobbrelaterat kunde man kanske snacka om under lunchen..

  Gillad av 1 person

  1. Du har absolut en poäng i att många vevar runt i jobbspåret så till den milda grad att man kan tro att det bara är lönearbete som utgör livet. Det är måhända också ett symptom på hur samhället ser ut idag med ständig tillgänglighet, slimmade organisationer, högt tempo o s v. Och just därför behöver knoppen vila åtminstone under jobblunchen och få lite annan input.

   Gillad av 1 person

 2. Jag lunchade sällan, fikade dock då och då men på mitt arbetsrum. Vi hade nämligen ett tag förbud mot att prata jobb i personalmatsalen. Och det blir faktiskt väldigt konstigt och minst lika stressande och irriterande som motsatsen.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s