Tänk om …

Om jag bara hade… Tänk om …. Det lilla ordet om triggar fantasin, uttrycker sorg för förlorade drömmar, skapar ångest, leder till förändring – allt beroende på i vilket sammanhang du använder det. Själv har jag inte funderat särskilt mycket på om, men använder det förstås flitigt eftersom det är ett ord med många olika funktioner i vårt språk. För närvarande tänker jag dock på ordkombinationen tänk om flera gånger om dagen.

Jag var på musikern och ordekvilibristen Emil Jensens föreställning En gemensam galning häromkvällen. Ganska tidigt i föreställningen sa han det som jag sedan inte har kunnat släppa: ”Tänk om alla om omkom?” Det är fyndigt uttryckt, väcker många tankar och rymmer även ett stort mått av igenkänning.

Tänk om 1

tänk om 2
”Tänk om…” innebär många krumbukter. Men till vilken nytta?

Tänk om det var fred på jorden? Tänk om det inte fanns rasism? Tänk om alla gängbråk upphörde? Tänk om det inte förekom hedersvåld? Tänk om människor över hela världen respekterade varandra? Tänk om vi fick bukt med klimatförändringarna?

Och tänk om … Tänk om min morfar inte hade fått anställning i Sverige och tagit hit sin familj – då hade inte jag funnits. Om inte jag hade funnits hade inte makens och mina barn funnits. Inte barnbarnen heller. Det är en hisnande tanke som inte riktigt går att greppa.

Eller tänk om jag hade följt det där anlagstestet som jag gjorde på gymnasiet och som pekade på att jurist skulle vara ett lämpligt yrke för mig. Tänk om jag hade tänkt: Det kör jag på! Hur hade mitt liv sett ut då? Var hade jag arbetat och bott? Hade jag varit lycklig? Kanske. Men jag är glad att jag innerst inne visste, redan då, att min håg låg åt språk och skrivande under friare former än det som är möjligt inom juridiken.

Tänk om 3
Livet går upp och livet går ner. Det är ofta slöseri med tid att tänka ”tänk om …”

Om kan, i sin sämsta form, rymma mycket bitterhet och ånger. Om jag bara hade tagit det där jobbet istället… Om jag bara hade köpt aktier i det framgångsrika företaget… Om jag bara hade gjort det där målet i den avgörande fotbollsmatchen… Men vad nyttar det till att grotta ner sig i om? Gjort är gjort. Varför gråta över spilld mjölk? Och är den ens spilld? Det där andra jobbet kanske inte alls hade blivit bra och det framgångsrika företagets aktier rasar plötsligt en dag och då står du där med lång näsa och har förlorat pengar. Och en förlust av en fotbollsmatch är verkligen inte hela världen.

Men tänk om kan användas på annat sätt också – om man ändrar betoningen. Till exempel: Nu tänker vi om, det vill säga i betydelsen att tänka nytt. Det signalerar nystart och en möjlighet att backa bandet, eliminera det som inte fungerar och ta det från början igen men på ett annat sätt.

Därför är det bra om inte alla om omkommer.

Tänk om jag skulle avsluta blogginlägget här?

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Tänk om …

  1. Tänk att ett så litet ord kan bära så många tankar 🙂 Utan om hade ju inlägget inte varit sig riktigt likt. Så med facit i hand så är det sannerligen tur att inte alla om omkommit 🙂

Kommentera