Ska vi chippa eller dippa?

Över 5000 svenskar har hittills opererat in ett chip i handen som gör att de slipper hålla reda på t ex nycklar och biljetter eftersom nödvändig data finns i chippet. Jag ser framför mig hur människan inom en snar framtid inte längre stirrar i mobilen utan istället gäller hands up för att betala, låsa upp och identifiera sig.

De inopererade chippen sorteras in under benämningen biohacking och enligt  forskning.se är vi i Sverige framstående inom denna gren. Olika så kallade ”hacks” ska utveckla vår inre biologi och som exempel nämns ändrade tankemönster, kost, träningsformer och inopererade antenner som ska få oss att se färger bättre.

chip
Är vi inte nöjda med det vi är och har, kan vi ”chippa” oss till något annat.

Själv är jag rejält närsynt sedan 12-årsåldern, även om ålderssyntheten numera jobbar aktivt och duktigt på att kompensera denna ”brist”. Det skulle vara fantastiskt att en morgon kunna slå upp mina bruna och bums se allting glasklart. Kanske skulle det därför kunna vara lite intressant med ett chip på lämplig plats i min lekamen som ordnar detta. Nu säger den vakne läsaren att ”den där örnblicken kan du redan fixa genom en liten laseroperation eller linsbyte”. Men det vågar jag mig inte på. Jag har trots allt bara de ögon jag har och om något går alldeles galet, ja då finns risken att rullgardinen åker ner för gott.

Jag är en periodare när det gäller träning. Ett chip, som åstadkommer att jag alldeles av mig själv och utan knot tränar sisådär fem gånger i veckan, hade varit kalas! Ingen ångest, inga bortförklaringar, inga ”oj, jag glömde” utan bara träning ackompanjerad av ett glatt leende och en outtröttlig entusiasm – wow! Visserligen finns redan PT:s att anlita och träningskompisar som draghjälp. Men jag vet inte jag … Kompisarna är också periodare och den där PT:n kommer inte hem och hämtar mig. Ett chip programmerat för träning är dock inte aktuellt i mitt fall. Jag tycker att det är rimligt och mänskligt att, tillsammans med mina bortförklaringar, få sjunka ner i soffhörnan med morotsstavar och lite dipsås.

två ansikten
Vem är du, vem är jag? 

Det finns en kompis till biohacking och det är transhumanism. Enligt forskning.se är det en slags filosofi och/eller ideologi som ser det mänskliga tillståndet som utvecklingsbart med hjälp av teknik och psykologi. Det främsta – eller möjligen yttersta – målet är att ”övervinna döden och sjukdomar”. Hurra för att övervinna sjukdomar, men orkar man verkligen leva hur länge som helst? I evighet? Och håller etik och moral håller jämna steg med den här utvecklingen?

Tänk om man blir hackad så att någon tar över ens identitet och börjar programmera om hela ens liv? Men vi är väl nästan redan där.

7 reaktioner på ”Ska vi chippa eller dippa?

 1. Anne

  Egentligen är det ganska skrämmande – ibland undrar jag om vi människor verkligen kan hantera livet alls, någonstans har det gått lite överstyr kan jag nog tycka.
  Nä, jag fortsätter nog med mitt småtråkiga, inte alls särskilt ”perfekta” liv och – hör och häpna – jag är rätt nöjd med den ordningen (nästan så jag skäms att säga sånt, kan ju nästan bli skampålen nästa i den eviga, hysteriska jakten på perfektion).

  Gillad av 1 person

 2. IT i all ära, men det börjar gå lite överstyr i Sverige, tycker jag. Jag kan här i Grekland ibland sakna en del av det digitaliserade med enkla register osv, men samtidigt så tycker jag om att gå och betala mina räkningar kontant. Allt måste inte digitaliseras, det har liksom inget värde i sig själv.

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller helt med om att allt inte behöver digitaliseras. Men räkningar tycker jag är praktiskt att betala över internet. Internet , AI, chip och det hela behöver användas med eftertanke och inte bara för att. Det finns många värden att förlora på vägen.

   Gillad av 1 person

   1. Jag tycker också att det är praktiskt att betala räkningar över internet, men vad jag gillar här är att det finns alternativ. Betala kontant, på posten, i betalautomater på bankerna, över disk på bank eller via internetbank. Jag tror Sverige är inne på en farlig väg med att ta bort kontanter.

    Gillad av 1 person

   2. Ja, här i Sverige har vi numera inte så många alternativ när det gäller att betala räkningar, åtminstone inte utan extra avgifter. Och kontanterna är verkligen på väg ut verkar det som. Idag känner man sig aningen udda när man någon gång vill betala med sådana.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s