Vissa karameller smakar bättre än andra

Jag suger på en karamell. En resekaramell. Det är inte mycket kvar av den nu, men så är den också riktigt syrlig, lämnar en god eftersmak och en längtan efter fler av samma sort. Karamellen heter Amsterdam och jag rekommenderar den varmt.

amsterdam1
Smala hus, många kanaler, vackra vyer.

Den gångna helgen var jag i Amsterdam och det är en stad att bli förälskad i. Kanalerna, broarna, husbåtarna, de smala och höga husen, de långa och branta trapporna i samma hus, en festival med ljusinstallationer som bäst beses från en båt som i sakta mak färdas på kanalen, cyklister i mängder, god indonesisk och indisk mat och bitterballen som inte är riktigt lika goda, men … intressanta.

amsterdam2
Ljusfestival …

Annat som hanns med var spännande utställningar och lunch med en magisk vy på NDSM, vilket är ett gammalt skeppsvarvsområde som har förvandlats till en kulturell hotspot. Massor att se och uppleva och hög charmfaktor i dagarna tre. I en upplevelsekorg av annan karaktär kan jag lägga doften av cannabis och skyltfönstren i Red Light District med nästan nakna damer som erbjuder sina tjänster.

amsterdam3
… med installationer.

I dag var det återigen en alldeles vanlig dag på jobbet. Men helgen dröjer sig kvar i kroppen efter alla tiotusentals steg som promenerats och i hjärnan efter alla intryck som gett avtryck i hjärta och själ. Att resa är ett lyckopiller och det är som att få full tank av energi och gott humör. Det kan behövas när det gråa diset och moln skymmer blodmånen, när det snöblandade regnet stänker och fräser mot fönsterrutan och det ännu är långt kvar till vår.

amsterdam 4
På NDSM – ett gammalt industriområde och numera hotspot.

Jag tror och vill tro att jag blir en bättre, mer empatisk och klokare människa av att resa. Jag tror även att den egna bostaden och vardagen är nödvändiga för att jag ska uppnå detta.  Men … vart ska kosan ställas nästa gång?

amsterdam5
Amsterdam cykelstad.

 

 

6 reaktioner på ”Vissa karameller smakar bättre än andra

 1. Anne

  Nyss la jag Lissabon till ”reseönskelistan”, nu får jag visst lägga dit Amserdam också. Men först en tur till Teneriffa och sen en till Rom…
  Härliga foton och trevliga ord som väcker en nyfikenhet – i alla fall hos mig 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ja Amsterdam är verkligen värt ett besök. Och Lissabon är också en fantastiskt trevlig, spännande och intressant stad. Det finns många städer på min önskelista. Just nu ligger Florens bra till 😊 för nästa resa.

   Gillad av 1 person

 2. Vad roligt att läsa din rapport från Amsterdam, som väckte många trevlig minnen. Bodde där tre månader en sommar för länge sedan, och efter vad du berättar verkar det mesta sig lik. Haschdimman låg tät redan då och försäljningen pågick då som nu öppet. Bodde i just ett av de smala höga husen med nästan lodrät trappa rakt upp vid en av kanalerna. Tack! 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s