Spa och spa – jag uppskattar soffhörnan och en god bok

Skrynklig hud, blöta badrockar och total utmattning. Låter det lockande? Nej, jag tänkte väl det. Ändå är det så många som älskar spa. Själv är jag måttligt attraherad av att lulla runt på sådana anläggningar. Åtminstone är det så jag har bestämt.

I dagens Sydsvenskan läser jag att det är flera nya och nygamla spa på gång i Skåne (Spaboom). Gamla renoverar och bygger ut och andra aktörer startar nya. Besökarna ställer allt högre krav på vad ett spa ska erbjuda. Till och med en stiftsgård satsar nu på spa och lämpligt nog heter det Andrum Spa. Jag läser vidare att föreningen Svenska Spahotell anser att ett spa ska erbjuda vila, fysisk träning, massage och hudvårdsbehandlingar samt ”en ambitiös restaurang”.

spabad
Kalla badrockar och dito tofflor lockar inte.

Allt det där låter mysigt och avkopplande. Ändå lockas jag inte speciellt mycket av detta. Jag har gjort kortare nedslag på spa (inte en hel helg alltså, inte ens en övernattning) och har bubblat i jacuzzi, både inomhus och utomhus. Särskilt utomhus var det fantastiskt varmt och skönt, trots att det regnade och blåste. Men sen kom det där momentet som jag inte gillar alls: man ska gå upp ur jacuzzin och det är kallt som f -n. Och inte nog med det; den tjocka frottébadrocken blir snabbt genomsur och därmed både tung och kall att släpa runt på. Och de där tofflorna … Blöta. Vad är det för mysigt med det?

Så man värmer sig i bastun och plaskar sedan ner i inomhuspoolen och är fysiskt aktiv genom att ta några energiska simtag. Åh, vad skönt vi har det! Sedan ska man gå upp och då är det den där blöta badrocken igen som nu väger nästan ett ton. Och tofflorna slafsar på fötterna och jag fryser, fryser, fryser. Spa tappar hela sin charm där, kan jag säga.

spabok
Böcker kan man i och för sig läsa lite var som helst…

Det som händer därefter, förutom att jag är skrynklig som ett russin (men det kan jag stå ut med), är att jag drabbas av total utmattning. Den där värmen och ångan gör mig helt mosig inte bara i kroppen utan även i hjärnan. Därför undviker jag också att sänka ner mig i ett badkar. Det kommer inget gott ut av det för min del. Tacka vet jag en dusch vars strålar hamrar energiskt på kroppen och får mig alert.

Mitt spa – eller metod att skapa välbefinnande – är att sjunka ner i soffhörnan med en god bok. Eller läsa en intressant tidskrift. Lyssna på musik. Det är varmt och ombonat. Det är gosigt och alla frysknottor lyser med sin frånvaro. Och jag kan tugga på något gott samtidigt och dricka en kopp te – eller något annat som känns lämpligt i stunden.

tidskriftspa
… och även tidskrifter.

Ändå. Jag är beredd att ge spafenomenet en chans. Jag kan satsa en helg på det för att bättre veta vad jag pratar om. Man kan kanske få byta både badrock och badtofflor frekvent under sin vistelse? Och jag kan ta med en god bok. Om jag nu orkar läsa något när jag blir så utmattad…

12 reaktioner på ”Spa och spa – jag uppskattar soffhörnan och en god bok

 1. MiesLiv

  När du lägger fram det på det där viset låter det inte så lockande. 😃
  För mig är massage min grej och det brukar jag ta på spa. Efter jag bubblat lite. Sen räcker det.
  Hoppas du får det gott trots allt.

  Gillad av 1 person

 2. Anne

  Jag har förvisso inte längtat efter att bevista ett spa förut men efter att ha läst ditt inlägg längtar jag inte alls 🙂
  Det är då tur att vi är olika, tänk så mycket folk det skulle vara på spat annars. Trångt och eländigt! Hoppas du får en skön spavistelse, kanske du rent av blir omvänd 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Jag har inte kommit så långt att jag bokat något än – och det känns inte jättebråttom att göra det heller 😊. Det finns annat jag prioriterar först. Jag är ledsen om jag har avskräckt dig från spabesök 😉.

   Gillad av 1 person

   1. Anne

    Inte behöver du vara ledsen för det 🙂 Jag har nog avskräckt mig själv för länge sedan med liknande upplevelser som du beskriver i ditt inlägg!
    Är nog mer för soffhörnet, tekoppen och boken jag också 🙂

    Gillad av 1 person

 3. Anonym

  Du kan alltid boka i vårt ”familjespa”, här kan du bli serverad bubbel och något gott att tugga på medan stjärnhimlen beskådas. Önskar stadsmadam lugn och ro med lite soft music i samband med spabadet så ombesörjs även detta. Varm dusch finns tillgänglig efter badet men badrock tillhandahålls inte.
  Varmt välkommen att boka, make medtages utan extra avgift.

  Gillad av 1 person

 4. Åh, det är jättemysigt med spa tycker jag 😍 Men jag älskar att bada i det varma vattnet så jag är mer i vattnet än inte. Den där morgonrocken ser jag inte så mycket av mer än när jag kliver in i spa-avdelningen och sen när jag lämnar den 😘

  Gillad av 1 person

 5. Instämmer till fullo (förutom det där att ge det en chans). Jag undrar så varför folk har så svårt att koppla av hemma eller varför avkoppling måste vara så organiserat. Soffan och en bok eller en kopp kaffe på en sten uppe i bergen – vad mer kan behövas!?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s