En välordnad värld mår bra av att vändas upp och ner ibland

Den här helgen har jag varit i kiosken och handlat hur många gånger som helst. Det bästa med den är att allt är gratis. Jag har även legat under matsalsbordet – och fått veta att min make sedan många år är en bandit. Tänk, det hade jag ingen aning om!

Vi har rått om barnbarnen i nästan ett dygn och under de timmarna kan det mesta ställas på ända: logistiken, ordningen i hemmet, kosthållningen och nattsömnen. Jag vet inte hur det är för andra, men vi har med åren inrättat en tillvaro som är tämligen ordningsam, strukturerad och anpassad för vuxenbehov. Saker och ting finns (oftast) där man lade dem sist, man lämnar hemmet i ett skick och det har inte förändrats en smul till dess att man är hemma igen.

barnbarn kaos
Allmän oreda i annars välordnat hem.

När kottarna kommer på besök får man glömma allt sådant. Det är bara att go with the flow. Det tar max 20 minuter för två små människor att göra om vuxenhemmet till ett relativt barnanpassat sådant. Upp åker kistlocket och ut åker leksakerna som finns förvarade (gömda) där då hemmet är ett vuxenhem. Dessa leksaker sprids sedan över hela lägenheten så att det ska gå bra att leka var som helst. Kiosken förses med grönsaker, frukter, konserver – allt av äkta plast. Sedan är det bara att handla. Många gånger.

barnbran koja
Koja av dukar. En av fyra kojor …

Kojor är populärt och morfar bistår med dukar så att matsalsbordet kan bli en koja och barnen själva möblerar den med filtar och soffkuddar. Därefter bjuds man in att hälsa på och det görs bäst i liggande ställning för annars får en sitta ihopkrupen som en parentes. När man kryper ut igen sker det under stånk och stön och kroppen undrar vad sjutton som pågår. Sedan byggs det några kojor till; i en av sofforna, i gästsängen och i dubbelsängen.

Efter en natt med lite sömn för en av de vuxna, förvandlas jag till en filmstjärna som jonglerar med bollar och struttar runt i solhatt och sen får morfar veta att han är en bandit. För det har äldsta kotten lärt sig av något som heter Lilla Polisskolan. Morfar protesterar, men till ingen nytta.

barnbarn bil
Lite utevistelse. Med bil.

Framåt sen förmiddag skjutsar vi hem de små liven och när vi själva kommer hem igen startar projekt Återställa hemmet. Upp på vinden med kiosk och babysäng (som nattens erfarenhet säger att det är dags att sälja), ner med leksakerna i kistan, in med andra grejer i garderoben och undan med alla duplobitar som gör så hemskt ont att trampa på.

Sen sjunker vi ner i var sin soffhörna med var sin kopp kaffe. Vi säger inte ett ord utan ägnar oss var och en åt sitt. Ordningen är återställd. Vuxenhemmet är återtaget. Men det är tur att de små vänder upp och ner på det ibland så att vi inte blir alltför tråkiga och cementerade i våra vanor.

6 reaktioner på ”En välordnad värld mår bra av att vändas upp och ner ibland

 1. Anne

  Ja man inrättar sig snabbt i ett bekvämt vuxenliv när barnen flugit ut. Inga barnbarn här ännu så än får det mesta vara ”vuxligt” men det kan ju ändra sig snabbt!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, förändringar kan verkligen gå snabbt. Och det är härligt med vuxenlivet och jag njuter verkligen av det. Men avbrotten med barnbarnen är också roliga och det bästa är att man kan plocka russinen ur kakan, d v s man har inte vardagsslitet.

   Gillad av 1 person

   1. Anne

    Är det inte skälet till att de flesta älskar sina barnbarn i så hög utsträckning – vardagsslitet saknas 🙂 (nu menar jag inte att föräldrar inte älskar sina barn men – äh, du förstår nog)

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s