Singles Day ännu ett sätt för handeln att kriga om kunderna

När jag öppnade mailboxen i morse hade det trillat in reklam om att det i dag är Singles Day. Att det är Fars dag är jag helt införstådd med, men har alla fädrar plötligt blivit singlar också? Jag sneglade mot maken och nej, han såg inte särskilt singel ut. Men en far är han ju.

skacc88rmavbild-2018-11-11-kl-15-42-41-e1541950246981.png

Kanske är jag efter min tid eller bara osedvanligt ouppmärksam, men någon Singles Day har jag aldrig hört talas om tidigare. Jag bläddrade genom mailen: Åhléns, MQ, Kicks, Adlibris och alla levererar de finfina erbjudanden, bara du handlar online denna Singles Day. Okej. Måste man alltså vara singel för att få komma i åtnjutande av dessa erbjudanden? Hur ska internetbutikerna kolla det? Ska de ha en direktuppkoppling till folkbokföringen så att de kan kolla köparnas relationsstatus innan köpen godkänns? Tänk om jag var i en relation igår, men är singel idag? Hänger de med i svängarna då?

Nä. Singles Day är bara ännu ett lockbete för att få oss att handla mer. När jag googlar får jag veta att det är ett kinesiskt påfund (var helt säker på att det kom från USA):

Singlarnas dag eller Guanggun Jie är en festivaldag med ett brett engagemang bland unga kineser, för att fira det faktum att de är stolta över att vara singel. Datumet, 11 november, väljs eftersom siffran ”1” liknar en person som är ensam. Denna festival har blivit den största dagen för onlineshopping i världen.

Det är absolut inget fel med att vara singel och att vilja fira detta. Men måste det vara förknippat med konsumtion? Och varför just onlineshopping? Mm… det här luktar påfund av handeln.

skacc88rmavbild-2018-11-11-kl-15-41-00.png

Maken verkar känna sig utkonkurrerad när han med en trött suck säger: ”Kan det inte bara få vara Fars dag i dag?” Jag förstår honom. Och värre ska det bli, för nu väntar en hektisk tid för oss konsumenter:

 • Black Friday, 23 november
 • Cyber Monday, 26 november
 • Hysterisk julklappshandling från (minst) mitten på november till 24 december cirka kl 13.00
 • Annandagsrean (som ju numera börjar redan på juldagen)

Skärmavbild 2018-11-11 kl. 15.40.35

Därefter följer Alla hjärtans dag den 14 februari 2019 och Mors dag den 26 maj 2019. Det finns säkert fler köpevent/firande däremellan som jag ännu inte har förstått och uppmärksammat, men det här ger i alla fall en liten fingervisning om vad vi har att vänta oss.

Jag har inget emot att göra schyssta klipp då och då, men jag behöver inte göra dem hela tiden och med påklistrade etiketter som Black Friday, Cyber Monday och Singles Day. Det blir bara larvigt.

 

7 reaktioner på ”Singles Day ännu ett sätt för handeln att kriga om kunderna

 1. Anne

  Jo jag har också noterat en hel del mejl i inkorgen om ”singles day” vad det nu ska stå för. Jag tror precis som du att det endast handlar om att tjäna mer pengar, att få oss att konsumera mer. Jag blir mest irriterad över alla mejl om liknande dagar så i de fall de skickar till mig får det faktiskt lite motsatt effekt.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, tänk så intressant om vi hade fått reklam som löd ungefär så här: ”Idag är en alldeles vanlig dag och ordinarie priser gäller på allt. Välkomna!” Eller så kan de införa en köpdag med etiketten ”Normal Day” :).

   Gillad av 1 person

 2. ja det var kanske enklare förr ”…nu är det jul igen o efter julen kommer påska, det var inte sant för däremellan kommer fasta…” Men om ursprungslandet är Kina, så kanske det beror på följden av enbarnspolitiken och favoriseringen av pojkar, det måste väl finnas ett överbud av singelkillar…kanske dagen uppfanns för att trösta dem… vem vet 😏

  Gillad av 1 person

  1. Om jag har förstått det hela rätt, handlar detta påfund från Kina om att singlar där tyckte att allt var för parinriktat. Därför skapades denna dag i syfte att uppmärksamma och hylla singlarna som då kan köpa fördelaktigt prissatta föremål till sig själva – och andra singlar. Men din teori är mycket intressant och den kanske också finns med i detta 😊.

   Gilla

 3. Handeln har sin agenda, men måste vi agera? Jag är riktigt ledsen över att svenskarnas utflyktsmål nr 1 en söndag är köpcentrum! Fattigt, men jag är ju en så’n där som tycker om naturen så jag är väl mossig… 😉

  Gilla

 4. Nej, du är verkligen inte mossig! Jag hörde just idag ett radioprogram om att svenskarna dels har blivit bättre på att handla ekologiskt och second hand. Lovande. Dels har vi blivit bättre på att konsumera mer överlag. Det är en komplex bild.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s