Tack för den här tiden – nu gör jag slut med den stora gröna

Jag lägger mig vinn om att hänga med i den digitala utvecklingen. Därför är det så konstigt att jag på jobbet använder en stor, grön spiralkalender. Varför har jag en kalender som är så oversized att den inte får plats i en handväska av normalstorlek? Att flytta innehållet till något moln vore så mycket klokare, för tänk om jag blir av med min handdrivna kalender? Då är jag förlorad.

Ibland öppnar jag den digitala kalender som ingår i mitt jobbkoncept. Vi tittar på varandra, den digitala kalendern och jag. Tycke uppstår inte. Jag stänger ner den igen utan att ha avtalat ett nytt möte. Det kan gå ett halvår – ett år innan jag öppnar den nästa gång och då med samma resultat. Men vi borde verkligen bli vänner. Då skulle jag slippa släpa på den stora gröna och jag hade inte heller behövt oroa mig för att bli av med den.

kalender digital
I den digitala kalendern är det helt tomt.

För det har ju hänt att den har kommit på villovägar. Då utlyser jag omedelbart katastrofläge: utgångarna spärras, det sker en rekonstruktion av i vilka spår jag har gått den senaste timmen, alla som passerar stoppas och den svettiga panikfrågan ställs: Har du sett min kalender? Den är grön, stor och något solkig. Alla svarar: Nej, den har jag inte sett. Hittills har den stora gröna alltid dykt upp igen, oftast under en hög papper på mitt eget skrivbord.

I kalendern finns hela mitt arbetsliv. Gruppmöten. Enskilda samtal och möten. Lektioner. Kurser. Provtider. Planeringar. Viktigt att göra-noteringar. Vissa lösenord (superkorkat!). Förlorar jag kalendern, förlorar jag kontrollen.

kalender grön
Den stora gröna och jag har ett långvarigt förhållande bakom oss.

Men det hade kanske varit intressant att förlora kontrollen? Att bedriva arbetslivet lite på uppstuds och ta det som det kommer. ”Vad då möte? Nej, det känner jag inte till!” ”Vad menar du, skulle jag ha förberett ett prov till dig nu? Nä, det har jag ingen notering om, så det får vi ta en annan dag.” Tänk vilken frihet det skulle vara att inte vara inramad av kalenderns alla måsten!

Maken använder en digital kalender. Han berättar att den inte alltid fungerar klanderfritt. Det händer att den inte har synkat, så när han är ute i geografin och på mobilen behöver plocka fram viss information finns den inte där. Även den digitala solen har alltså sina fläckar. Och vem vet när molnen upplöses och all data som samlats där försvinner ut i tomma intet?

Privat använder jag dock en digital kalender med noteringar om besök hos frissan, tandläkaren, teaterföreställningar, konserter o s v. Den fungerar hur bra som helst. Därför tror jag att jag, trots allt, ska sträcka ut en fredligt sinnad hand även till jobbets digitala kalender. Vi kan ju alltid testa om vi kan hitta någon form av kemi att bygga vidare på.

Om inte, finns den stora gröna kvar.

6 reaktioner på ”Tack för den här tiden – nu gör jag slut med den stora gröna

 1. Anne

  Ha ha… så väl jag känner igen mig! Nu har jag (i år) lyckats slita mig från att ha två parallella kalendrar (en ”manuell” och en digital) men det är inte utan att jag slänger ett lystet öga när jag går förbi kalenderhyllan i någon butik.
  Det förvånar mig inte om jag snart är tillbaka till att ha min fysiska kalender igen – den innehåller så mycket mer än den digitala!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det kanske den gör (den manuella alltså). Jag ska börja med den digitala imorgon och så får jag se om jag tycker att jag saknar något i den. Det handlar än så länge om att jag ska känna ett genuint förtroende för den digitala, tror jag :).

   Gillad av 1 person

   1. Anne

    Jag tycker att jag skriver så mycket mer i den manuella – små anteckningar till mig själv som inte är avsedda för andras ögon. Den digitala (i alla fall jobbvarianten) är ju öppen för andra att se så de vet när de kan få tag i en eller vart man håller hus. Där skriver jag ju inte mer än nödvändigt.

    Gillad av 1 person

  1. Intressant! Efter blogginlägget om den stora gröna, började jag använda den digitala. Men ärligt talat glömde jag den digitala den här veckan och har av gammal vana släpat med mig den stora gröna 😂. Den är ändå rätt bra, den också! Jag får ta nya digitala tag nästa vecka. Jag behöver helt klar en invänjningsperiod!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s