Inspirationsföreläsningar är populära nu för tiden. Ämnena spänner från positivt bemötande, arbetsglädje, tänka större och bli mentalt starkare till att nå sin dröm, hitta glöden, orka mer, bli en vinnare, finna sinnesro, bli modig, få mer energi, öka självkänslan, följa sin inre kompass, få ihop livspusslet samt bli mer fokuserad, effektiv och framgångsrik. Och, inte att förglömma, hitta mening i livet.
Det är inte utan att man kan bli matt – och stressad – av allt man ska utveckla och låta sig inspireras till. Visst, att få en liten kick och börja se på livet, sig själv och sin omgivning med nya ögon kan vara nog så behövlig ibland. Men är det inte lite väl många floskler och ord som bäddas in i skimmer och fluff i många av dessa föreläsningar? För att inte prata om alla dessa nya verktyg vi får för att hantera olika situationer och vilka vi förväntas ge plats åt i den redan sprängfyllda verktygslådan.

Föreläsare har mer eller mindre på fötterna när de tar sig an uppgiften att inspirera. Ofta förenar de ett vällustigt vältrande i sin egen livsresa med något som man faktiskt kan ha användning för och det sistnämnda får, i bästa fall, ta en rimlig del av föreläsningen i anspråk. Det gäller även att föreläsarna har en viss fallenhet för att tala inför en okänd publik (som brukar bestå av såväl förväntansfulla svansviftare som morrande bestar). En del har verkligen talets gåva och kan berätta medryckande om såväl intressanta som ointressanta ämnen. Andra har talets gåva, men ingenting att förmedla. Sedan har vi dem som helt enkelt tycker om att höra sig själva prata och dessvärre är tämligen ensamma om det. Men de sistnämnda är inte så långlivade som inspirationsföreläsare, misstänker jag.
Jag undrar vilken föreläsningstrend som kommer härnäst? Under tiden vi väntar på den har jag ett förslag till ett nytt ämne för en inspirationsföreläsning: ”Hur du rensar i din verktygslåda”.
Jag tror ditt förslag till föreläsningsämne inte är så dumt. Jag har nämligen en känsla av att ju fler ”metoder” vi får för att må bra desto sämre mår vi, alla har ju något gemensamt och det är att vi måste jobba hårt för alla de där målen vi inte nått, vi kan ju inte bara sätta oss ner och vara nöjda (inte ens ibland som det verkar). Det blir en rejäl press på oss vanliga dödliga allt sammantaget.
GillaGilla
Ja, man kan understundom bli ganska metod- och verktygstrött. Och frågan är, precis som du skriver, om inte risken är att det blir motsatt verkan istället. Mer stjälp än hjälp.
GillaGillad av 1 person
Jag får nog uppfattningen att det är så. Det lyfts fram hur bra det borde vara, tillsammans med alla sociala medier där bara det fina visas fram får nog många ett slags prestationsångest som de mår dåligt av. Men det är min teori det, den kan vara fel 😉
GillaGillad av 1 person
Ja, det bästa är väl om man känner att det är helt okej att inte alltid ha en förbättringsplan på gång.
GillaGilla
verktyglåderensning-föreläsning skulle vara perfekt. för så mycket verktyg som vi har, är jag övertygad om att det inte behövs. inte nu iallafall när vi bor i lägenhet! fiffigt tänkt av dig, kanske nåt för nån av dom där teve-snickarna. kanske ska sälja idén till teve?
GillaGilla
Ja, kanske det! Det kunde bli en konkret demonstration av hur man rensar bland verktygen 😄!
GillaGilla