Adult swaddling? Tacka vet jag några djupa andetag!

Är du stressad? Orolig? Ledsen? Då kan du krypa ihop i fosterställning, låta dig lindas in i ett tygstycke och därefter, i denna klumpform, låta dig vaggas fram och tillbaka. Det kallas för adult swaddling och är en japansk (vad annars?) metod för stresshantering. Enligt förespråkarna är du som en ny människa efteråt; lugn, balanserad och mjuk i kroppen.

Spädbarn har genom tiderna lindats av olika skäl. Ibland för att benen ska bli raka, i andra fall för att barnen ska sova bättre och längre samt känna sig trygga. Men det finns även de som anser att lindningen innebär en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd. Detta tänker jag nu inte fördjupa mig i, utan här handlar det alltså om att som en stresshanteringsmetod linda vuxna människor och därefter vagga dem – eller låta dem rulla runt själva som en liten Dunderklump. Så vitt jag begriper ska detta ge en känsla av att återigen vara i den trygga livmodern.

Idén eller föreställningen om att adult swaddling ska lindra stress är minst sagt intressant. Jag försöker förstå hur metoden fungerar. Är det den klaustrofobiska känslan som kan uppstå av att vara instängd i ett tygstycke som skrämmer bort stressen? Är det jakten på syre där inne i lindan som förminskar alla andra stresskänslor? Är det de skrikande lederna (tänk att ligga ihopknölad så där i 20 minuter) som får allt fokus och rensar hjärnan på allt annat? Är det vaggandet som minskar stressen? I så fall kan jag rekommendera en vanlig hängmatta, gungstol eller en tur till lekplatsen och gungställningen.

Ursprungstanken med adult swaddling tycks ha varit att mjuka upp stela leder och höfter. Nyblivna mödrar som fått en och annan fysisk smäll i samband med förlossningen sägs kunna bli hjälpta och få lindring genom denna metod. Frågan är bara varför de måste lindas? Det borde gå utmärkt att rulla runt på golvet och knö ihop sig även utan att vara instängd i ett tygstycke. Det finns även sjukgymnaster (eller fysioterapeuter som det heter i dag) som inte tycker att det här är en bra metod alls, utan att den tvärtom kan leda till skador. Och det finns ju yoga, pilates eller varför inte vanlig styrketräning, husmorsgympa eller ett redigt Friskis&Svettispass att ta till istället. Det fina är ju att fysisk aktivitet även minskar stress.

Jag har inget emot alternativa metoder och är övertygad om att många är bra. Men adult swaddling hör definitivt inte till dem. Jag tar några djupa andetag och springer ett varv istället.

 

4 reaktioner på ”Adult swaddling? Tacka vet jag några djupa andetag!

  1. Trollanne

    Jag – som har ett och annat klaustrofobiskt drag – tänker att jag nog skulle bli lätt panikslagen av att förpackas så där. Så jag gör som du – hittar andra, alternativa metoder som känns lite bättre. Yoga blir bra, eller varför inte en promenad i skog och mark!

    Gilla

  2. Pingback: Arma nutidsmänniska – nu går vi i fängelse för att finna ro – stadsmadam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s