Jag är ju ändå ganska kunnig inom vissa områden – eller?

Du ska inte tro att du är något. Du ska inte tro att du är klokare än vi. Du ska inte tro att du kan lära oss något. Känner du igen den? Just det, Jantelagen.

Handen på hjärtat: Har vi inte alla någon gång, kanske rent av då och då, praktiserat Jantelagen? ”Jaha ja, så nu fick hon den där befordran som jag så gärna ville ha. Vad är det för märkvärdigt med henne? Hon har inget som inte jag också har.” ”Nu vann han hopptävlingen, men det var ju hästen som gjorde jobbet och han åkte bara med i sadeln.”  Detta att inte unna andra framgång är den ena sidan av Jantelagen.

jante-lag-missunnsam
Jantelagen är sur och missunnsam.

En annan sida av Jantelagen är det man riktar mot sig själv. Om någon säger ”Åh, vilken bra text du har skrivit” eller ”Vilken intressant genomgång du höll”, då är det lätt gjort, nästan reflexmässigt, att förminska sig själv.  Fastän man själv håller med och faktiskt anser att man gjort ett bra jobb, så säger man först tack och sedan kommer tillägget som ett brev på posten: ”Men det är inget märkvärdigt, det skulle vem som helst klara.” Varför säger man så? Den där Jantelagen verkar alltså jobba för att hålla tillbaka inte bara andra, utan även en själv.

Det är skillnad på att skramla med tomma tunnor, d v s påstå att man kan en massa som man faktiskt inte alls behärskar, eller att säga ”ja, det här kan jag, detta är jag bra på” när man faktiskt är det. Det är skillnad på att förhäva sig och på att bejaka sina kompetenser och förmågor. Ibland kan det vara svårt, inte minst när det gäller andra (!), att veta vad som är det ena och vad som är det andra. Ibland kan man själv fega ur och inte testa något nytt, fastän man borde, med motiveringen ”jag behärskar inte detta till 100 procent.” Nä. Men 80 procent kanske räcker mer än väl.

Själv försöker jag ständigt bli bättre på att kontrollera Jantelagen. Lättast är att unna andra (välförtjänt) framgång. Svårast är att utan blygsamhet konstatera vad jag själv är bra på: Say after me, please: ”Ja, jag är bra på detta. Vad roligt att du också tycker det!”

Läs mer om Jantelagen (skapad av Aksel Sandemose) här: Jantelagen

 

4 reaktioner på ”Jag är ju ändå ganska kunnig inom vissa områden – eller?

  1. att missunna andra något, att vara hård mot sig själv, att jämföra, att minimera, osv har inget att göra med jantelagen, som är ett påhitt och existerar endast i skandinavien. det är vanliga mänskliga reaktioner och tankar, som finns i alla länder, bland alla folk. och ibland är människor negativa. så tycker jag.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s