Önska kostar ingenting och kanske inte vallöftena heller

”Vi kan önska runt i ring, önska kostar ingenting. Tänk vad man kan ha det bra. Säg vad du vill ha?”

Så sjöng Gullan Bornemark tillsammans med sina barn i sången Önskeringen (lyssna här) för många år sedan. Dottern Eva önskade sig en dagbok, mamma Gullan önskade sig ett par tofflor och sonen Sven en riktig fiol. Svaret på dessa önskningar blev: ”Men då måste du vara snäll och vänta till julaftons kväll!”

Vi behöver inte vänta med att önskningarna ska infrias ända till julaftons kväll, däremot till valdagen. Eller nej förresten, vi måste vänta mycket längre än så. Och kanske blir inte politikernas löften, som får antas ha en grund i medborgarnas olika önskningar och behov, ens infriade under kommande mandatperiod eftersom det blir en koalitionsregering (och hur kommer den att se ut?) och då ska det förhandlas både kors och tvärs och när dessa överläggningar är avslutade återstår endast en sida av den där dagboken, sulorna av tofflorna och en sträng av fiolen.

Screenshot wordle vallöften 2018
Hur ska det gå? Vad ska det bli? Vilka vallöften kommer att infrias? ”Andas” syftar på det faktum att andning inte sågs som ett grundläggande behov för vissa funktionshindrade.

Det känns allt lite tråkigt att redan från början veta att det bara kommer att vara flisor som återstår av många vallöften, oavsett vilket parti man har röstat på. Så vad ska avgöra hur man röstar? Ska ideologi väga tyngst? Eller taktik? Framtidsvisioner? Magkänsla?

Önska kostar ingenting. Risken är att många vallöften inte heller kommer att kosta något. Å andra sidan. Det finns ett antal obskyra vallöften som jag verkligen inte vill ska infrias.

 

 

 

Kommentera